Ciprasz erőpróbái

Bár Görögország bajai egyre nagyobbak, Gabriel Szakellaridisz kormányszóvivő azt közölte, Athén teljesíti a hitelezőkkel szembeni kötelezettségeit, s kifizeti az újabb esedékes hitelrészleteket. Ez magától értetődő lenne, mégis, a szóvivő kijelentésének komoly súlya van. Előzőleg ugyanis Nikosz Vucisz belóügyminiszter a kormány más illetékesei mellett úgy foglalt állást, hogy a Nemzetközi Valutaalapnak, az IMF-nek kifizetendő következő részletet nem tudják átutalni, mert a kabinet számára fontosabb a bérek kiegyenlítése.

Athénnak június folyamán 1,5 milliárd eurót kellene visszafizetnie az IMF-nek, ebből 300 millió június 5-én válik esedékessé. „Világosan akarok fogalmazni: nem fizetünk, mert nincs ennyi pénzünk” – jelentette ki Vucisz vasárnap. A tárcavezető az Alekszisz Ciprasz miniszterelnök által vezetett kormánypárt, a Sziriza balszárnyához tartozik.

Előzőleg a tömörülés központi bizottsága hivatalosan elutasította a balszárny javaslatát, amely szerint állítsák le a hitelek visszafizetését. Ehelyett egy nyilatkozatot fogadott el a grémium, amely szerint „tűzzel játszik” az, aki bel- és külföldön azt hiszi, hogy meg lehet alázni Görögországot. A dokumentum szerint a kormány nem ír alá új memorandumot, azaz hitelmegállapodást.

Ugyanakkor Ciprasz egyre nehezebb helyzet és mutatja, hogy a központi bizottság csak viszonylag kis többséggel utasította el a balszárny javaslatát: 95-en voksoltak ellene, 75-en ellene úgy, hogy 30-an nem vettek részt a szavazáson.

A megbeszélések kedden Brüsszelben, technikai szinten folytatódtak. A kormány illetékesei rendre reményüket fejezik ki, hogy sikerül megállapodásra jutniuk. Ha sikerül megegyezni, akkor is új erőpróba vár Cipraszra, hiszen a parlamentnek is szavaznia kell egy esetleges megegyezésről.

Az Európai Stabilitási Mechanizmus német elnöke, Klaus Regling úgy vélte, Athén nagy hibát követne el azzal, ha nem fizetne az IMF-nek. „Ez ránk és más hitelezőkre is hatással lenne” – emlékeztetett. A Bild napilapban utalt arra, hogy jelentősen fogy a görögök ideje. „Ezért dolgozunk éjt nappallá téve egy megállapodáson” – közölte. Hangsúlyozta, hogy az uniós pénzügyi védőernyőnek köszönhetően a görögök további támogatáshoz juthatnának, ehhez azonban elengedhetetlen a hitelezőkkel való megegyezés.

Szerző

Kiadhatják Seseljt Hágának

Tegnap este Belgrád megkapta a hágai Nemzetközi Törvényszék felszólítását, amelyben az ICTY Vojislav Seselj, a szerb radikálisok vezérének kiadatását követelte. Aleksandar Vucic szerb kormányfő hétfőn délben még azt közölte, még nem kérvényezte tőlük Hága a szerb radikálisok vezetőjének kiadatását. Serge Bammertz hágai főügyész hétfőn járt Belgrádban, s tárgyalt a szerb miniszterelnökkel.

A Szerb Radikális Párt (SRS) tagjai és szimpatizánsai nem fognak zavargásokat kelteni, amennyiben Vojislav Seselj pártvezért kiadják Hágának. „Meg szeretnénk őrizni a békét. Tudatában vagyunk annak, hogy a korrupt ügyész, a fellebbviteli tanács és a szerbiai hatalom vissza kívánja juttatni Seseljt a vizsgálati fogságba” – mondta Milorad Mircic, az SRS alelnöke az N1 Televízió híradójának nyilatkozva, amelyet a vajma.info honlapja közölt

Hozzátette: a radikálisok soha nem okoztak zavargásokat, békétlenséget, és most sincs okuk ezt tenni.

Mint ismeretes, Seselj közlése szerint a hágai Nemzetközi Törvényszék (ICTY) fellebbviteli tanácsának döntése értelmében május 26-ig, azaz máig kell visszatérnie Hágába, de ő nem fogja magát önként feladni.

Szerző

A kormányfő többet vett el, mint adott?

A szlovák kereszténydemokraták elnöke, Ján Figel a nyugdíjreform kapcsán kijelentette, hogy Robert Fico pártja, a Smer a három év alatt többet vett el az emberektől, mint amennyit adott nekik – közölte az Új Szó.

A KDH elnöke úgy véli, hogy amennyiben magasabb lenne az életszínvonal és több lenne a munka, nem lenne szükség szociális csomagokra. „Nem adósíthatjuk el az unokáinkat. Fico populista lépéseket tesz a választói felé, de az, hogy ezt végeredményben a saját gyerekeink fogják kifizetni, nem zavarja őt.” – tette hozzá Figeľ. A KDH-s politikus szerint a kormány 3,5 milliárd euróra növelte az éves adóterheket, 1,5 milliárdot adott az oligarcháknak. „Álszent húzás az átlagos embereknek 200 milliós szociális segítséget nyújtani, amikor azt mindannyian fizetni fogjuk.” – mondta a kereszténydemokrata politikus.

Szerző