Előfizetés

Lengyel elnökválasztás: nyert az ellenzék

A legerősebb ellenzéki párt, a Jog és Igazságosság (PiS) jelöltje, Andrzej Duda nyerte meg a lengyelországi elnökválasztást az Ipsos közvélemény-kutató által a szavazófülkéket elhagyók körében vasárnap végzett felmérés szerint.

Duda a szavazatok 53 százalékát nyerte el - derül ki a választás befejezését követően közzétett exit pollból. A másik jelölt, a kormányzó Polgári Platform (PO) támogatásával második elnöki mandátumért induló Bronislaw Komorowski a voksok 47 százalékát kapta.

A becsült részvételi arány viszonylag alacsony volt, 56,1 százalékot ért el. Ez több lenne az első forduló hivatalos részvételi arányánál, mely a lengyelországi választások történetében a legalacsonyabb, 48,96 százalékos volt.

Az exit pollok közzététele után a leköszönő Bronislaw Komorowski rövid beszédében gratulált Andrzej Dudának. Mint mondta, a választási eredményt "nemcsak tudomásul venni, hanem tisztelni is kell". 

Andrzej Duda a zsúfolt választási központban köszönetet mondott választóinak, az egész társadalom támogatását kérve a nemzeti egység újrateremtéséért. Ezzel a lengyel társadalom erősödő megosztottságára utalt, mely az utóbbi években a két legnagyobb párt – a kormányzó PO és az ellenzéki PiS tábora között rajzolódik meg. 

A szavazatszámláláson alapuló tényleges eredményeket az országos választási bizottság (PKW) hétfő éjfélig ígérte. A vasárnapi választás során 27 817 választóhelyiségben mintegy 30 millió ember voksolhatott, ebből 192 ezren külföldön adhatták le szavazatukat. Az idei elnökválasztáson első ízben levélben is lehetett szavazni, erre a lehetőségre a második forduló előtt 57 500-an regisztráltak.

A közvélemény-kutatáson alapuló becsléseket eredetileg a szavazóhelyiségek bezárása után, este 9 órakor hozták volna nyilvánosságra. Az országos választási bizottság azonban másfél órával meghosszabbította a kampánycsendet amiatt, hogy egy sziléziai falu választóhelyiségét esti fél 11-ig kellett nyitva tartani egy idős asszony ott bekövetkezett halála és az ezt követő szavazási szünet miatt.

Lengyelországban ötévente tartanak közvetlen, kétfordulós elnökválasztást. Második fordulóra akkor kerül sor, ha az elsőben a jelöltek egyike sem szerzi meg a szavazatok több mint felét.

Pünkösdhétfőn is marad a rossz idő

Publikálás dátuma
2015.05.24. 22:03
FOTÓ: Thinkstock
Pünkösdhétfőn ismét több helyen kell számítani záporokra, zivatarokra. Főként északon, északkeleten hevesebb zivatarokra, melyeket felhőszakadás, jégeső kísérhet. A szél a Dunántúlon erős, zivatarok idején viharos lehet, a csúcshőmérséklet pedig 16 és 26 fok között alakul - írja az idokep.hu előrejelzésében.

Kedden a középső és keleti tájakon még sokfelé, nyugaton már kevesebb helyen alakulhat ki újabb zápor, zivatar. A Dunántúlon feltámad az északnyugati szél, napközben pedig 17-24 fokra készülhetünk. 

A felettünk rostokoló hullámzó front szerdán kelet felé elhagyja hazánkat. Ennek köszönhetően keleten is visszaesik a hőmérséklet, 16-20 fokos maximumok várhatóak. Nyugat felől már felszakadozik a felhőzet, keleten még számíthatunk esőre, záporra. A Dunántúlon viharossá is fokozódhat az északnyugati szél.

Csütörtökön és pénteken szárazabb idő valószínű és a szél is veszít erejéből. A nappali felmelegedés fokozatosan erősödik, pénteken már ismét 20-25 fokot mérhetünk.

Na, hová utazik Szijjártó?

Publikálás dátuma
2015.05.24. 18:40
Szijjártó Péter a minap még Indiában találkozott Cyrus Pallonji Mistryval, a TATA Csoport elnökével. FOTÓ: Külgazdasági és Külüg
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a jövő héten Ázsiába látogat, a háromnapos utazás során előbb Malajziába, majd Szingapúrba, végül pedig Mongóliába utazik - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium vasárnap.

A közlemény szerint Malajziában Szijjártó Péter ünnepélyes keretek között megnyitja Magyarország Kuala Lumpur-i nagykövetségét, továbbá megbeszélést folytat Anifah Aman külügyminiszterrel. Látogatást tesz a magyar delegáció a Malajziai Globális Innovációs és Kreativitás Központban (Malaysian Global Innovation and Creativity Centre, MaGIC), ahol a magyar kormány start-up politikáját és a magyar start-up cégek sikereit is bemutatják.

Szingapúrban Szijjártó Péter találkozik a külügyminiszterrel, valamint tárgyal a Szingapúri Üzleti Szövetség (Singapore Business Federation, SBF) képviselőivel. Mongóliában a tárcavezető tárgyal a kormány több tagjával. A magyar miniszter megnyitja az ulánbátori magyar nagykövetséget, majd udvariassági látogatást tesz Tsakhiagiin Elbegdordzs mongol államfőnél.