Előfizetés

Döntöttek Írországban a melegházasságról

Publikálás dátuma
2015.05.23. 21:29
Népszavazás Írországban. FOTÓ: Charles McQuillan/Getty Images
Győztek az igenek Írországban, az egyik legkonzervatívabb európai állam polgárai nagy többséggel kiálltak a diszkrimináció ellen, az egyenlő jogokért, s támogatták a melegházasság engedélyezését. A még nem végleges eredmény szerint 62 százalék szavazott igennel, 37 százalék nemmel.

Több mint 3,2 millióan járultak az urnákhoz a pénteken tartott népszavazáson, de csak szombaton kezdődött meg a szavazatszámlálás. A városokban különösen magas volt az igen szavazatok aránya. A világon első alkalommal tették fel országos szavazásra a kérdést, hogy azonos nemhez tartozók köthetnek-e házasságot. A nagy többségben katolikus írek a referendumon a tolerancia, az egyenlő jogok mellett tették le a voksot.

A dublini várnál délutánra hatalmas tömeg gyűlt össze, a szivárványszínű zászlókkal érkezett emberek – az igen támogatói – már a részeredmények láttán ünnepelni kezdtek. „Ma öröm és büszkeség írnek lenni!” – nyilatkozták az emberek. Számos politikus is kamerák elé állt. Gerry Adams, a Sinn Fein elnöke a Sky Newsnak azt mondta: „Ez az egyenlőség nagy napja. Az ír pártok helyesen tették, hogy e kérdésben az egyenlő elbánás mellett kardoskodtak, ugyanerre van szükség szociális, gazdasági kérdésekben is. Ez a nap nem csak a meleg közösség számára, hanem valamennyi ír számára fontos” – mondta Adams.

Még a végeredmény kihirdetése előtt nyilatkozott Mary McAleese, volt ír elnökasszony, akinek a fia meleg, s aktívan kampányolt az igen mellett. McAleese több interjúban is elmondta, hogy mélyen katolikus fiát mennyi inzultus érte szexuális orientációja miatt. „Néhány óra múlva már elhagyhatjuk a jelzőt, a jövőben nem kell melegházasságról, csak házasságról beszélnünk” – mondta.

Leo Varadkar, az ír kormány egészségügyi minisztere, aki nemrégiben tette közzé, hogy maga is meleg, szintén üdvözölte az igenek várható nagy győzelmét. „Nem tervezem, hogy házasodni fogok, egyszerűen csak egyenlő állampolgár akartam lenni a saját hazámban, s ma az vagyok. Ez történelmi nap Írország számára” – mondta újságíróknak Dublinban.

„Oscar Wilde mosolyog a sírjában” – írta Twitter-üzenetben a népszerű brit színész, Stephen Fry.

A referendum nyomán az ír alkotmány 41. cikkelyéhez a következő kiegészítést teszik hozzá: a törvény értelmében házasságot köthet két személy, tekintet nélkül arra, hogy milyen neműek. A dublini törvényhozás elsőbbséggel – várhatóan még a nyári szünet előtt -  fogadja majd el a 2015-ös házassági törvényt, amely kimondja, hogy a házasulók neme többé nem akadálya az egybekelésnek. Eddig a melegek bejegyzett élettársi kapcsolatra voltak jogosultak, ezek érvénye megmarad. Az engedély a polgári házasságra vonatkozik, a papokat nem kötelezi, hogy meleg párokat adjanak össze. Mivel a házasságkötés előtt három hónapos várakozási időt szabnak meg, az azonos nemű párok legkorábban várhatóan karácsony előtt kelhetnek egybe.

Mindeközben Bukarestben
Az élettársi kapcsolat hivatalos elismeréséről szóló törvény elfogadását követelték szombaton a hagyományos melegfelvonulás résztvevői Bukarestben, ezt megelőzően pedig az Új Jobboldal nevű szervezet, a "Normalitás menetével" tiltakozott a homoszexualitás "népszerűsítése", az azonos nemű párok házasságának és örökbefogadási jogának esetleges törvényi szabályozása ellen.
Az ellentüntetésen az Új Jobboldal mintegy száz szimpatizánsa skandálta: Mentsétek meg a hagyományos családot, Románia ortodox ország. A fekete pólókba öltözött fiatalok Romániának gyerekek kellenek, nem melegek, és Bukarest nem Szodoma feliratú táblákat emeltek a magasba. Mindkét tüntetést jelentős rendőri erőkkel biztosították, incidensekről nem számolt be a román média.

Zarándokok, búcsú, Áder - Ilyen volt a "legek" pünkösdje

Publikálás dátuma
2015.05.23. 18:54
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Több százezren gyűltek össze szombaton a csíksomlyói hegynyeregben a pünkösdi zarándoklatra, amelynek végén teljes búcsúval járó pápai áldásban is részesültek a zarándokok. Jakubinyi György gyulafehérvári érsek tartotta a Kis- és Nagysomlyó hegy közötti nyeregben bemutatott szabadtéri szentmisét, amin  az ősök hitéhez, a nemzetükhöz és az anyanyelvükhöz való hűségre buzdított. A misén Áder János is részt vett, aki megszívlelendőnek nevezte a csíksomlyói búcsún elhangzott beszéd hűségről szóló üzenetét, de azt is mondta, hogy ez volt számára a "legek" pünkösdje. Ide kattintva megnézheti a csíksomlyói búcsúról készített képgalériánkat!

A helyszínre vezető csíkszeredai Szék utcán szombat reggel tömött sorokban haladtak a zarándokok a csíksomlyói kegytemplom felé, amely elől aztán felkapaszkodtak a hegynyeregbe. A keresztaljáknak nevezett, kereszt alatt vonuló csoportok élén tábla jelzi a település nevét, ahonnan a zarándokok érkeztek. Az egyházi zászlók mellett megannyi magyar és székely zászló is tarkította a képet. 

MTI Fotó: Máthé Zoltán

MTI Fotó: Máthé Zoltán

A szentmise kezdése előtt a szervezők Fülöp-szigetekről és Kongóból érkezett zarándokokat is bejelentettek. A szentmise ünnepi szónoklatát Jakubinyi György gyulafehérvári érsek mondta, aki számára kimondottan erre az alkalomra készítettek a lengyelországi Czestochowa pálos szerzetesei egy miseruhát, amelynek melli részén a csíksomlyói szűzanya képe, hátoldalán pedig a czestochowai Fekete Madonna képe található. 

Az idei búcsú jelmondata, az "Oltalmad alá futunk" a jubileumi Mária-évhez kapcsolódik, amelyet a csíksomlyói Mária kegyszobor készítésének 500. évfordulója alkalmából hirdettek.

Az érsek a hitre buzdított

"Legyünk hűek őseink szent hitéhez és erényeihez, vagyis katolikus keresztény szent hitünkhöz, legyünk hűek nemzetünkhöz és szülőföldünkhöz, és legyünk hűek anyanyelvünkhöz, anyanyelvi kultúránkhoz" - hangoztatta az erdélyi főegyházmegye vezetője a szentmisén.

Jakubinyi György gyulafehérvári érsek szentmiséje. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Jakubinyi György gyulafehérvári érsek szentmiséje. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Jakubinyi György a hithez való hűség magyarázatában azt a 448 évvel ezelőtt vívott Tolvajos-tetői csatát említette, amelyben a székelyek római katolikus hitük védelmében vívtak meg a protestáns hittérítőkkel szemben. Elmondta: vannak, akik kétségbe vonják, hogy egyáltalán volt-e ilyen csata, de kellett valaminek történnie, mert különben a katolikus székelyek nem tettek volna olyan fogadalmat, hogy pünkösd szombatján minden évben összegyűlnek a csíksomlyói hegynyeregben. Az érsek szerint ugyanis az egyházi ünnep előtti nap az egyik legalkalmatlanabb a zarándoklatra. 

A szülőföldhöz való hűség példázatára elmondta, a szent család is Egyiptomba menekült, de két év után visszatért szülőföldjére, és azután már soha nem hagyta el azt. Az anyanyelvhez való hűséget azzal példázta, hogy a keresztre feszített Jézus nem az egyháza hivatalos nyelvén, hanem édesanyja nyelvén, arámiul mondta el utolsó szavait: Istenem, istenem miért hagytál el engem. 

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Az érsek prédikációjában a Kánai menyegző bibliai történetét, Jézus első csodatételét idézte. Megemlítette, Mária azt tanácsolta a menyegzői bor elfogyta miatt hozzá fordulóknak, hogy tegyék meg mindazt, amit a fia mond; ezt követően változtatta Jézus borrá a vizet. Hozzátette, azóta is csak az isteni parancsolatok megtartásával, a felebaráti szeretettel lehet kifejezni az isten szeretetét. 

Áder: a hűségről szólt a szentbeszéd

Áder János, feleségével, Herczegh Anitával közösen több százezer zarándok között vett részt a gyulafehérvári érsek által tartott szentmisén. "A hűségről szólt ez a szentbeszéd, amit mindannyian megszívlelhetünk. A hit hűségéről, a szülőföldhöz és a nemzethez tartozás hűségéről, és az anyanyelv megtartásának hűségéről. Nehéz lenne ehhez bármit is mondani, azt gondolom, hogy ez pont elegendő útravaló mára, holnapra és holnaputánra mindannyiunknak, hogy ki-ki a pünkösdi ünnepeket e gondolatok jegyében töltse, továbbadva e gondolatok magvas tartalmát hozzátartozóknak, barátoknak, ismerősöknek" - mondta a köztársasági elnök.

Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita, valamint Eperjes Károly színművész a zarándokok között. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita, valamint Eperjes Károly színművész a zarándokok között. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Úgy vélte, a szentbeszéd egyaránt szólt azoknak is, akik elzarándokoltak Csíksomlyóra és azoknak is, akik a tévén vagy rádión keresztül követték a szentmisét, a hűség üzenete egyaránt megszívlelendő azoknak is, akik Magyarországról érkeztek, és azoknak is, akik Erdélyben élnek.

A "legek" pünkösdje

Áder János megjegyezte: elnökké választása óta harmadik alkalommal vett részt a csíksomlyói búcsún, amely számára a "legek"pünkösdje volt. Most volt a legmelegebb, most voltak becslése szerint a legtöbben és a három alkalom közül ez volt "a leggöröngyösebb út", amelyen felmászott a mise helyszínéül szolgáló hegynyeregbe - mutatott rá Áder János a székely himnuszra utalva, amelyet a szentmise végén - a pápai és a magyar himnusz után - együtt énekelt el a csíksomlyói nyeregben összesereglett több százezer ember.

Idén teljes búcsúval járó pápai áldásban is részesültek a csíksomlyói búcsú zarándokai abból az alkalomból, hogy idén 500 éves a csíksomlyói Mária-kegyszobor és az idei zarándoklatra az - ebből az alkalomból meghirdetett - jubileumi Mária-évben került sor.

Pünkösdi mulatság Szentendrén

A magyar nemzeti jegyzéken szereplő szellemi örökségeket ismerhetik meg a látogatók vasárnap és hétfőn a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum pünkösdi Örökség fesztiválján - számolt be a Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóság vezetője.

A sokszínű programban a színpadon folyamatosan mutatkoznak be tánc- és zenei hagyományaikkal a közösségek, így például a kalocsai vagy a matyó táncosok, a mohácsi busók. A látogatók megcsodálhatják a nemzeti jegyzéken szereplő mendei pünkösdi templomdíszítést is. A Pest megyei település közössége a skanzen egyik templomát díszíti fel, ahol nyárfákat állítanak fel, ezekre hímzéseket, terítőket, csipkéket és gyönyörű hímzett pillangókat akasztanak.

 

Kirúgták a "leszbikusozó" szexista futballvezetőt

Az olasz futballszövetség kirúgta az amatőrfutball első emberét, Felice Bellolit, miután az leleszbikusozta a női futballistákat - írja az Origo.

„Elég legyen már, nem pazarolhatjuk minden időnket arra, hogy arról beszélgetünk, mennyi pénzt adjunk egy falka leszbikusnak” – mondta Belloli egy szövetségi értekezleten. A Gazzetta le is közölte a kínos mondatot, ezért sokan azonnal lemondásra szólították fel a szexista vezetőt. 

Végül a futballszövetség rúgta ki Bellolit, ő ugyanis nem volt hajlandó lemondani, szerinte csak a kontextusból kiragadott mondatai miatt értették félre - írja az Origo.