Előfizetés

Zarándokok, búcsú, Áder - Ilyen volt a "legek" pünkösdje

Publikálás dátuma
2015.05.23. 18:54
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Több százezren gyűltek össze szombaton a csíksomlyói hegynyeregben a pünkösdi zarándoklatra, amelynek végén teljes búcsúval járó pápai áldásban is részesültek a zarándokok. Jakubinyi György gyulafehérvári érsek tartotta a Kis- és Nagysomlyó hegy közötti nyeregben bemutatott szabadtéri szentmisét, amin  az ősök hitéhez, a nemzetükhöz és az anyanyelvükhöz való hűségre buzdított. A misén Áder János is részt vett, aki megszívlelendőnek nevezte a csíksomlyói búcsún elhangzott beszéd hűségről szóló üzenetét, de azt is mondta, hogy ez volt számára a "legek" pünkösdje. Ide kattintva megnézheti a csíksomlyói búcsúról készített képgalériánkat!

A helyszínre vezető csíkszeredai Szék utcán szombat reggel tömött sorokban haladtak a zarándokok a csíksomlyói kegytemplom felé, amely elől aztán felkapaszkodtak a hegynyeregbe. A keresztaljáknak nevezett, kereszt alatt vonuló csoportok élén tábla jelzi a település nevét, ahonnan a zarándokok érkeztek. Az egyházi zászlók mellett megannyi magyar és székely zászló is tarkította a képet. 

MTI Fotó: Máthé Zoltán

MTI Fotó: Máthé Zoltán

A szentmise kezdése előtt a szervezők Fülöp-szigetekről és Kongóból érkezett zarándokokat is bejelentettek. A szentmise ünnepi szónoklatát Jakubinyi György gyulafehérvári érsek mondta, aki számára kimondottan erre az alkalomra készítettek a lengyelországi Czestochowa pálos szerzetesei egy miseruhát, amelynek melli részén a csíksomlyói szűzanya képe, hátoldalán pedig a czestochowai Fekete Madonna képe található. 

Az idei búcsú jelmondata, az "Oltalmad alá futunk" a jubileumi Mária-évhez kapcsolódik, amelyet a csíksomlyói Mária kegyszobor készítésének 500. évfordulója alkalmából hirdettek.

Az érsek a hitre buzdított

"Legyünk hűek őseink szent hitéhez és erényeihez, vagyis katolikus keresztény szent hitünkhöz, legyünk hűek nemzetünkhöz és szülőföldünkhöz, és legyünk hűek anyanyelvünkhöz, anyanyelvi kultúránkhoz" - hangoztatta az erdélyi főegyházmegye vezetője a szentmisén.

Jakubinyi György gyulafehérvári érsek szentmiséje. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Jakubinyi György gyulafehérvári érsek szentmiséje. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Jakubinyi György a hithez való hűség magyarázatában azt a 448 évvel ezelőtt vívott Tolvajos-tetői csatát említette, amelyben a székelyek római katolikus hitük védelmében vívtak meg a protestáns hittérítőkkel szemben. Elmondta: vannak, akik kétségbe vonják, hogy egyáltalán volt-e ilyen csata, de kellett valaminek történnie, mert különben a katolikus székelyek nem tettek volna olyan fogadalmat, hogy pünkösd szombatján minden évben összegyűlnek a csíksomlyói hegynyeregben. Az érsek szerint ugyanis az egyházi ünnep előtti nap az egyik legalkalmatlanabb a zarándoklatra. 

A szülőföldhöz való hűség példázatára elmondta, a szent család is Egyiptomba menekült, de két év után visszatért szülőföldjére, és azután már soha nem hagyta el azt. Az anyanyelvhez való hűséget azzal példázta, hogy a keresztre feszített Jézus nem az egyháza hivatalos nyelvén, hanem édesanyja nyelvén, arámiul mondta el utolsó szavait: Istenem, istenem miért hagytál el engem. 

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Az érsek prédikációjában a Kánai menyegző bibliai történetét, Jézus első csodatételét idézte. Megemlítette, Mária azt tanácsolta a menyegzői bor elfogyta miatt hozzá fordulóknak, hogy tegyék meg mindazt, amit a fia mond; ezt követően változtatta Jézus borrá a vizet. Hozzátette, azóta is csak az isteni parancsolatok megtartásával, a felebaráti szeretettel lehet kifejezni az isten szeretetét. 

Áder: a hűségről szólt a szentbeszéd

Áder János, feleségével, Herczegh Anitával közösen több százezer zarándok között vett részt a gyulafehérvári érsek által tartott szentmisén. "A hűségről szólt ez a szentbeszéd, amit mindannyian megszívlelhetünk. A hit hűségéről, a szülőföldhöz és a nemzethez tartozás hűségéről, és az anyanyelv megtartásának hűségéről. Nehéz lenne ehhez bármit is mondani, azt gondolom, hogy ez pont elegendő útravaló mára, holnapra és holnaputánra mindannyiunknak, hogy ki-ki a pünkösdi ünnepeket e gondolatok jegyében töltse, továbbadva e gondolatok magvas tartalmát hozzátartozóknak, barátoknak, ismerősöknek" - mondta a köztársasági elnök.

Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita, valamint Eperjes Károly színművész a zarándokok között. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita, valamint Eperjes Károly színművész a zarándokok között. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Úgy vélte, a szentbeszéd egyaránt szólt azoknak is, akik elzarándokoltak Csíksomlyóra és azoknak is, akik a tévén vagy rádión keresztül követték a szentmisét, a hűség üzenete egyaránt megszívlelendő azoknak is, akik Magyarországról érkeztek, és azoknak is, akik Erdélyben élnek.

A "legek" pünkösdje

Áder János megjegyezte: elnökké választása óta harmadik alkalommal vett részt a csíksomlyói búcsún, amely számára a "legek"pünkösdje volt. Most volt a legmelegebb, most voltak becslése szerint a legtöbben és a három alkalom közül ez volt "a leggöröngyösebb út", amelyen felmászott a mise helyszínéül szolgáló hegynyeregbe - mutatott rá Áder János a székely himnuszra utalva, amelyet a szentmise végén - a pápai és a magyar himnusz után - együtt énekelt el a csíksomlyói nyeregben összesereglett több százezer ember.

Idén teljes búcsúval járó pápai áldásban is részesültek a csíksomlyói búcsú zarándokai abból az alkalomból, hogy idén 500 éves a csíksomlyói Mária-kegyszobor és az idei zarándoklatra az - ebből az alkalomból meghirdetett - jubileumi Mária-évben került sor.

Pünkösdi mulatság Szentendrén

A magyar nemzeti jegyzéken szereplő szellemi örökségeket ismerhetik meg a látogatók vasárnap és hétfőn a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum pünkösdi Örökség fesztiválján - számolt be a Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóság vezetője.

A sokszínű programban a színpadon folyamatosan mutatkoznak be tánc- és zenei hagyományaikkal a közösségek, így például a kalocsai vagy a matyó táncosok, a mohácsi busók. A látogatók megcsodálhatják a nemzeti jegyzéken szereplő mendei pünkösdi templomdíszítést is. A Pest megyei település közössége a skanzen egyik templomát díszíti fel, ahol nyárfákat állítanak fel, ezekre hímzéseket, terítőket, csipkéket és gyönyörű hímzett pillangókat akasztanak.

 

Hiába négy gól, a Puskás győzött

A sorozatban hatodik győzelmét arató Újpest 5-4-re nyert a Puskás Akadémia otthonában a labdarúgó OTP Bank Liga 29. fordulójának szombati első mérkőzésén.

OTP Bank Liga, 29. forduló:
Puskás Akadémia-Újpest FC 4-5 (3-2)

Felcsút, 2054 néző, v: Solymosi

gólszerzők: Tischler (6., 18., 45., 65.), illetve Andric (13., 33.), Heris (12.), Kelic (69., öngól), Nego (79.)

sárga lap: Tóth II. B. (48.), Kelic (73.)

Puskás Akadémia:

Danilovic - Szélesi (Makrai, 86.), Tar, Kelic, Guaru - Fiola, Tóth II B., Kleinheisler, Polonkai (Nagy Zs., 61.), Lencse - Tischler

Újpest:

Balajcza - Nego, Litauszki, Heris, Forró - Suljic, Hudák D., Balogh B., Stanislavljevic, Andric (Sankovic, 94.) - Ojo (Perovic, 93.) 

Gólzáporral indult a mérkőzés, negyedóra leforgása alatt négyszer is betaláltak a csapatok. Tischler Patrik kezdte a 6. percben, majd az ő találatával lett 2-2 is a 18. percben, miután az Újpest Jonathan Heris és Nemanja Andric révén átvette a vezetést. 

Közvetlenül a szünet előtt Tischler mesterhármas birtokosává lépett elő, majd - már a második félidőben - a duplázó Andric fejesére válaszul negyedszer is ő következett, nagyszerű cselsorozat végén véve be a vendégek kapuját.

A 4-3-as hazai vezetés azonban vereségbe fordult át, mert előbb Renato Kelic öngólt rúgott, a 79. percben pedig Loic Nego volt jókor jó helyen, és közelről a kapuba lőtt. Ezzel lett 5-4 az Újpest javára, a lilák sorozatban hatodik bajnoki meccsüket nyerték meg.

Hosszú Katinka a vádak ellenére is remekelt

Publikálás dátuma
2015.05.23. 17:29
Hosszú Katinka egy korábbi felvételen. FOTÓ: Masterpress/Getty Images Sport
Remekül kezdte szereplését Hosszú Katinka a franciaországi nemzetközi úszóversenyen: a Vasas világ- és Európa-bajnoka magyar csúcshoz közeli idővel nyerte a 200 méter hát döntőjét.

A viadal honlapja szerint a Golden Lanes sorozat záróállomásán, Nancyban Hosszú 2:06.81 perccel győzött, amivel egyfelől az idei világranglista második helyére ugrott, másfelől alaposan megközelítette Egerszegi Krisztina máig élő országos rekordját, amelyet az ötszörös egyéni olimpiai bajnok klasszis 1991. augusztus 25-én az athéni Európa-bajnokságon állított fel hosszú évekig világcsúcsot is érő 2:06.62-vel. A szám péntek esti döntőjében a bronzérmet Verrasztó Evelyn szerezte meg (2:14.69 p).

Hosszú 100 méter pillangón második lett (59.05 mp), s ugyanígy végzett 100 méter mellen is (1:09.58). Nancyban az első versenynapon még egy magyar érem született: Verrasztó Dávid ezüstöt érdemelt ki 200 méter háton (2:03.93).