Előfizetés

Oroszország elengedi Ukrajnát?

A Keleti Partnerség Program nem Oroszország ellen irányul, célja az Európai Unió és Örményország, Azerbajdzsán, Belarusz, Grúzia, Moldova Köztársaság valamint Ukrajna közötti együttműködés elmélyítése, szögezte le Angela Merkel német kancellár tegnap a Bundestagban. 

Hozzátette, ez a program nem valaki ellen irányul, és nem is valamiféle, az EU politikájának terjeszkedését szolgáló eszköz. Elfogadhatatlan a vagy-vagy gondolkodásmód, az hogy bármely országnak választania kelljen az Európai Unió és Oroszország között, hangsúlyozta a kancellár.

Angela Merkel nem véletlenül beszélt a kérdésről a német törvényhozás előtt. Tegnap este díszvacsorával kezdődött Rigában a sorrendben negyedik, kétnapos keleti partnerségi csúcstalálkozó. A legutóbbi, Vilniusban 2013. novemberében megrendezett csúcs vezetett el az ukrán Majdan mozgalomhoz, a hatalomváltáshoz majd a kelet-ukrajnai háborúhoz.

Viktor Janukovics volt államfő ugyanis az utolsó percben lépett vissza a társulási- és szabadkereskedelmi egyezmény aláírásától, mert Ukrajna katasztrofális gazdasági mutatói miatt kényszerhelyzetbe került, választania kellett Oroszország és az EU között.

Az új kijevi hatalom ugyan tavaly aláírta az egyezményt, de Moszkva ezt változatlanul fenyegetésként értékelte. A mostani rigai találkozó előtt azonban Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az orosz parlament felsőházában tartott meghallgatásán kijelentette: Oroszország nem tartja tragédiának szomszédai európai uniós integrációját. Igaz, hozzátette, fontos, hogy az Európai Unióval kapcsolataikat erősítő országok eközben ne sértsék meg Oroszország és más államok “törvényes érdekeit”.

Hogy ez mit is jelent Moszkva értelmezésében, nem világos. A Kommerszant orosz lap még e Lavrov-beszéd előtt azt írta, hogy „Oroszország elengedi Ukrajnát Európába”, nem akadályozza többé, hogy Ukrajna uniós társult tagsági szerződésének gazdasági része is hatályba léphessen jövő januárban.

Kérdés: mennyire kell Európának? Egyelőre azonban még a vízummentességet sem kapja meg a hat ország, bár évek óta ebben reménykednek. Donald Tusk az Európai Tanács elnöke a napokban is még csak annyit ígért, hogy jó esetben 2016-ban kerülhet erre sor.

Hollandiába ne? Gyakornoki munkát is nehezebben kap a kisebbség

Nehezebben találnak szakmai gyakorlati lehetőségeket Hollandiában a nem holland gyökerű, kisebbségi családokból származó diákok, és munkájuk során átlagosan kevesebb fizetést kapnak munkájukért holland társaiknál. Ennél is nagyobb a szakadék a nemek között, a nők hátrányára - derült ki a diploma megszerzéséhez kötelező szakmai gyakorlatokkal kapcsolatos kérdéseket elemző felmérésből.

A Studenten Bureau, az egyik legnagyobb olyan holland internetes oldal, amely gyakornokoskodási lehetőséghez igyekszik hozzásegíteni a diákokat, idén nyolcadik alkalommal végzett közvélemény-kutatást, amelyben ezúttal 1700 Hollandiában élő és tanuló diák vett részt. A felmérés elemzésekor etnikai kisebbségi származásúnak tekintették az a diákot, akinek legalább egyik szülője külföldön született. 

Az eredmények tanúsága szerint az etnikai kisebbségekhez tartozó diákok 52 százaléka jelezte, hogy hatnál több pályázatot kellett beadnia, mire végül sikeresen gyakornoki álláslehetőséghez jutott. A gyökereit tekintve holland családok gyerekei közül csak 38 százalék válaszolta ezt. A kisebbségi családok gyerekei szakmai gyakorlatuk során átlagosan havi 14 euróval kevesebb fizetést kapnak holland társaiknál, és a gyakorlat végső értékelésén szerzett kreditpontjaik száma is kevesebb.  

Laurens Simonse, a Studenten Bureau igazgatója nagyon szomorúnak nevezte, hogy az egyetemi hallgatók álláshoz jutási esélyeit még most is befolyásolja az illető neve vagy bőrszíne, és az egyes cégek ezek alapján tesznek különbségeket a hozzájuk szakmai gyakorlatra jelentkező diákok között.

A felmérés rávilágított arra is, hogy 2014 óta 10 euróval 275 euróra emelkedett ugyan az egyetemista gyakornokok havi átlagfizetése, ez azonban a nemek szerint jelentős különbségeket mutat: a lányok átlagfizetése 248 euró, míg a fiúké 324 euró. A legjobban fizetett gyakornoki állások az informatikai szektorban vannak (havi 356 euró). A legkevesebbet az egészségügyben keresik az egyetemisták, havonta csupán 131 eurót. Minden ötödik egyetemista ugyanakkor anyagi ellenszolgáltatás nélküli pozícióban végzi szakmai gyakorlatát.

"Különleges EU-státust" kaphat Nagy-Britannia

Publikálás dátuma
2015.05.21. 20:54

David Cameron brit miniszterelnök "különleges státust" akar kivívni Nagy-Britanniának az Európai Unión belül, és azt is követeli Brüsszeltől, hogy rögzítsék, az euró nem az EU egységes valutája - írta csütörtökön a The Times online kiadása.

A tekintélyes konzervatív brit napilaphoz eljutott egy bizalmas kormányzati leirat, amely azt tartalmazza, hogy London milyen változtatásokat kíván elérni az Európai Unió és Nagy-Britannia viszonyrendszerének átalakításáról Brüsszellel tervezett tárgyalásokon. A dokumentum szerint Cameron az EU-szerződésekben kívánja rögzíttetni, hogy az euró nem az EU egységes valutája. A brit kormányfő a The Times által látott tárgyalási terv szerint hivatalosan ki akarja mondatni Brüsszellel, hogy az EU több valutát párhuzamosan használó unió.

A brit lap által név nélkül idézett uniós diplomáciai források szerint a britek egy olyan szerződéses szerkezet elfogadását kérik az EU-tól, amely kifejezetten és jogilag kötelező módon demonstrálja, hogy az Egyesült Királyság a többi unós országétól eltérő tagsági kategóriába tartozik, és soha nem fog az általuk követett irányba, vagyis a "mind szorosabbá váló unió" felé haladni. London attól tart, hogy a 19 tagú euróövezet "a saját javát szolgáló módon" kívánja irányítani az EU-t, ami az egységes belső piac torzulásához vezethet. A brit félelmek szerint az is felmerülhet, hogy az euróövezeti jegybank (EKB) a font kárára hozzon intézkedéseket az euró védelmében - fogalmaznak a The Times forrásai.

A lap által idézett illetékesek szerint ha ezeket a változtatásokat nem sikerül felmutatni a brit kormány által Nagy-Britannia EU-tagságáról legkésőbb 2017 végéig tervezett népszavazásig, akkor Nagy-Britannia az Európai Unión kívül találhatja magát a referendum után.