Előfizetés

Porosenko: Moszkva ellen harcolunk

Publikálás dátuma
2015.05.21. 07:39
FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
Petro Porosenko ukrán elnök azt közölte, hogy hazája „igazi háborúban” áll Oroszországgal. „A konfliktusban nem a Moszkva által támogatott szeparatisták ellen kell harcolnunk, hanem Oroszország ellen” – jelentette ki a BBC-nek adott nyilatkozatában.

Szerinte erre az a bizonyíték, hogy a reguláris orosz hadsereg tagjai állnak szemben az ukrán kormányerőkkel. Kijev kedden két állítólagos orosz katonát mutatott be a média képviselőinek. Mindkettőjüket Kelet-Ukrajnában, a Luhanszk környékén folytatott harcok során fogták el.

Egy kihallgatás során elismerték, hogy egy 200 fős orosz felderítő egység tagjai. Ez a hadtest két hónapja érkezett ukrán területre. Az orosz védelmi minisztérium szerint „volt orosz katonákról” van szó. Hétfő óta nyolc ukrán katona vesztette életét a harcokban. Az ENSZ szerint a 13 hóapja tartó konfliktusban 6250-en haltak meg.

Enyhülő feszültség

R.T.
Publikálás dátuma
2015.05.21. 07:34
A rövid mosolyszünet után már viccelődik is egymással Gabriel és Merkel FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/ADAM BERRY
Megoldás körvonalazódik a német koalíciós válságban. A kereszténydemokraták és a szociáldemokraták között azért nőtt meg a feszültség, mert az SPD azt követelte: hozzák nyilvánosságra azon németországi objektumok listáját, amelyek iránt leplezetlen érdeklődést mutatott az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA).

Kompromisszumos megállapodás körvonalazódik a német SPD és a CDU között a lehallgatási botrány miatt. A nagykoalíció pártjai között azután vált feszültté a viszony, hogy kiderült: a német hírszerzés minden eddig véltnél jobban segítette a kémkedésben az amerikai titkosszolgálatot. A Spiegel eheti számában rántotta le a leplet az együttműködésről. Eszerint a BND lehetővé tette a Nemzetbiztonsági Ügynökség számára, hogy európai üzleti és politikai célpontok ellen kémkedhessen.

Sőt, a BND-nek köszönhetően jutottak az amerikaiak Oszama bin Laden nyomára. Bár a berlini kancellárián belül önálló részleg működik azzal a feladattal, hogy ellenőrizze a BND működését, semmit sem tett az együttműködés ellen, pedig dokumentumok is alátámasztják, hogy tudott az NSA terjeszkedéséről. A lap azt is közölte, az NSA újságírók után is kémkedhetett, amihez szintén segítséget nyújthatott a német hírszerzés.

A kisebbik koalíciós partner SPD azt követelte, hozzák nyilvánosságra azokat az objektumokat, amelyek iránt az NSA leplezetlen érdeklődést tanúsított. Erre azonban a CDU nem volt hajlandó. Sőt, a viszony már annyira elmérgesedni látszott, hogy Michael Fuchs, a kereszténydemokraták frakcióvezető helyettese figyelmeztette az SPD-t: ha politikusai továbbra is ilyen heves nyilatkozatokat tesznek a lehallgatási ügyben, akkor el kell gondolkodni a további nagykoalíciós együttműködésen.

A Hannoversche Allgemeine Zeitungnak adott nyilatkozatában az előrehozott választás ötletét is felvetette. Feltételezhetjük azonban, hogy a CDU-nál sosem merült fel komolyan az idő előtti voksolás esélye, ez inkább csak a nyomásgyakorlás része lehetett. Azzal ugyanis az SPD-nél is tisztában vannak, hogy ha új voksolást rendeznének, akkor az új kormányban a CDU már vélhetően nem szorulna rá az SPD támogatására. A kereszténydemokraták előző koalíciós partnere, a liberális FDP népszerűsége ugyanis országosan ismét meghaladja az öt százalékot, így lehetővé válna a korábbi CDU-FDP koalíciós együttműködés folytatása.

A kérdésben mindenesetre egyre inkább kompromisszum körvonalazódik. Ennek értelmében a Bundestag megbízna egy személyt, aki teljes betekintést nyerhetne az NSA-BND együttműködését firtató aktákba, így azt is láthatná, mely objektumokat figyeltek meg az amerikaiak. Ezt a megoldást a CDU és az SPD egyaránt támogatná.

Thomas Oppermann, az SPD frakcióvezetője elmondta, ha a megbízott a parlament felhatalmazásával betekintést nyer az aktába, akkor titkos információk közzététele nélkül értékelheti a politikai előzményeket. Gerda Hasselfeldt, a CSU részéről is támogathatónak tartja a felvetést.

A végső döntést a kormánynak kell meghoznia. Sigmar Gabriel, az SPD elnöke arra számít, hogy megállapodásra jutnak az ügyben – írta a Frankfurter Allgemeine Zeitung. A Leipziger Volkszeitung pedig úgy értesült, hogy a koalíció a Zöldek korábbi parlamenti képviselőjét, Wolfgang Wielandot kívánja megtenni különmegbízottnak. A környezetvédőknek azonban a Spiegel Online szerint nem tetszik az ötlet.

A nagykoalíció pártjai közötti enyhülést jelzi az is, hogy Angela Merkel kancellár egyértelműen kiállt Sigmar Gabriel mellett. Arra a kérdésre ugyanis, hogy a válság ellenére lát-e még esélyt a kancellár a bizalmon alapuló együttműködésre a szociáldemokraták elnökével, Merkel azt közölte: „a válaszom határozott igen”.

Európa orosz turisták nélkül?

Barabás Péter
Publikálás dátuma
2015.05.21. 07:32
A Nyugat és Oroszország közötti feszültségek ellenére Moszkvában azért továbbra is sok külföldi turista bukkan fel FOTÓ: EUROPR
Drámai mértékben zuhant az Európába látogató orosz turisták száma. Ez immár nemcsak az oroszok problémája, az európai turizmus világa is megsínyli az ukrán válság következtében kialakult helyzetet.

Az „Expert Online” orosz honlap nem az egyetlen, amely borús képet fest a turizmusról. Az Oroszországból Európába látogató turisták száma a tavalyihoz képest 30 százalékkal csökkent, miközben világméretekben, de még európai viszonylatban is általános növekedést jósolnak a hivatalos szervezetek.

Ezzel ellentétben, Moszkvában csak negatív számokról tudnak beszámolni. Az első negyedévben például a népszerű Csehországba feleannyian utaztak, mint korábban. A jelenség nem új keletű, tavaly az utolsó negyedévben 40-50 százalékos esést regisztráltak a schengeni övezet országaiba irányuló utazások eladásában.

Az orosz turisták nemcsak Európát, hanem Ázsiát is kevesebben keresik fel. Az elmúlt évhez képest több mint a felére esett vissza az érdeklődök száma. Még az olyan kedvelt célországok is orosz turistákat vesztettek, mint Kambodzsa, Vietnam, Thaiföld és a Fülöp-szigetek. Európai utazási szervezetek a bruttó hazai termék, az infláció, a meggyengült rubel, az alacsony olajár és a tartós ukrajnai konfliktus alakulásától teszik függővé, változik-e ez a tendencia.

A jelek sem politikailag, sem gazdaságilag semmi biztatóval nem kecsegtetnek. Aligha történhet bármi, ami az oroszok utazási kedvetlenségén vagy pénztelenségén változtatna. Bár ezt a pesszimista véleményt nem mindenki osztja: az európai utazási szervezet, az ETC például bízik a rubel megerősödésében.

Európában még az ukrán válságot megelőző 2013-ban is csak 6 százalékot tett ki az orosz turisták aránya, a veszteség tehát nem érinti túlzottan érzékenyen a kontinenst. A sikeres marketing tevékenységnek köszönhetően ellensúlyt képez, hogy világméretekben egyre többen utaznak. Európa sem lóg ki a sorból. A honlap szerint az oroszok nélkül is nőtt a turizmus Izlandon (+ 31,4 százalék), Horvátországban (+24,6), Macedóniában (+23,2), Romániában (+13,1), Magyarországon (+12,1), Szlovéniában (+11,7), Ausztriában (+11,4) és Szerbiában (+11).

Ez azonban nem deríti fel azokat az országokat, amelyektől távol maradnak az oroszok. Két kivétel adódik mindössze: Macedónia és Románia, ahova az év első negyedében még többen utaztak, mint korábban. A vesztesek száma ennél sokkal nagyobb, néhány európai üzleti vállalkozás érzékeny veszteségeket könyvelhet el. Közéjük tartoznak a közlekedési vállalatok is. Az európai folyókon hajóutakat szervező német Nicko Cruises például máris csődöt jelentett. Az okot egyértelműen az ukrán háború miatt visszaesett orosz érdeklődéssel magyarázzák.

Nagy veszteségeket könyvelhetnek el az orosz piacon működő cégek is. Csődbe került többek között a „Nyeva”, a „Labirint”, a „Juzsnyij Kreszt”, s ez az utazásszervezők iránti bizalmat alaposan megrendítette. Az orosz cégekkel kapcsolatban lévő külföldi partnerek egyike-másika is stratégiát váltott vagy egyszerűen eltűnt a piacról.

Különösen az „Alkan Group” csődje alakult viharosra, sikerült azonban a partnerekkel rendezni a problémákat, leépíteni a ráfizetéses utazásokat, és életben tartani az egyiptomi és törökországiakat. Az angliai utazások fő szervezője, a „Meridian Express Holiday” viszont ráfizetett arra, hogy igyekezett eltussolni a közvélemény előtt a felmerülő bajokat, és furcsa manőverekbe kezdett.

Van néhány európai ország, amely megpróbál a helyzetből profitálni, és magához vonzani az orosz turistákat. Mindenekelőtt Görögország, amelynek politikai érdeke is fűződik ehhez, továbbá Törökország. A többi európai állam nem mutat hajlandóságot arra, hogy állami segédlettel csalogassa az oroszokat. Úgy vélik a rubel erősödése és az euró gyengülése majd meghozza az utazási kedvet. S, ha nem, attól sem esnek nagyon kétségbe.

Egyes cégek eközben új lehetőségek után néznek. A görög „Beleon Tours” például kitalálta, hogy ezentúl a tömeges turizmusról áttér arra, hogy egyéni igényeket igyekszik kielégíteni, VIP-utakat szervez, sőt esküvői ceremóniákat is vállal. Nagy változás ez ahhoz képest, hogy fennállása óta több mint egymillió turistát fogadott Oroszországból és a FÁK államaiból. A tavalyi 30 százalékos zuhanás óta azonban nem kockáztatnak. Akad olyan iroda is, például Tunéziából, amelyik önálló tevékenységbe kezdett Oroszországban.

Az oroszok egyelőre inkább a hazai lehetőségek felé fordulnak, és abban bíznak, hogy a mostani különleges helyzet még javára is válhat a belföldi turizmusnak. Arra számítanak, hogy különösen Szocsi nyerhet sokat, elsősorban a négy-öt csillagos szállodák iránti igény jelentős növekedésével. Becslések szerint akár 50 százalékkal is emelkedhet a bevétel.

A Szocsitól 70 kilométerre, 550 méter magasan fekvő, 2-3000 méter magas hegyektől övezett Krasznaja Poljana is sok meglepetést tartogat. Létrehozásában a világ legjobb szakemberei vettek részt. Az orosz Svájcnak titulált település nyáron hegyi kirándulásokkal, télen fél méter vastagságú hóval, s ha kell, mesterséges hóval várja a turistákat. A 2014-es olimpiának hála, modern sí-komplexum épült itt. Tíz szállodája van, és a sífelvonók három kilométeres körzetében további hetven.

Szakértők úgy vélik, vetekedhet a legjobb angliai üdülőhelyekkel. Kihasználtsága februárban már elérte a 86 százalékot és rekordot szeretnének dönteni nyáron. Eddig egymillió turistát fogadott. Vlagyimir Putyin tavasszal járult hozzá, hogy a sí-komplexumot továbbfejlesszék, és új pályákat építsenek.

A Krím-félszigetben is sok fantáziát látnak. A már meglévő szállodák szolgáltatási színvonalának emelése mellett téma újabb hotelek építése. Ötletekben nincs hiány, pénzben annál inkább. Ennek ellenére az orosz állam nagy erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy kedvezményekkel a félsziget idegenforgalmát fellendítse. Külföldiekre nem nagyon számíthatnak, maradnak az oroszok.

Az első sikereket mindenesetre elkönyvelhetik. Több mint 175 ezer ember üdült a Krímben a májusi ünnepek időszakában, közülük 34 ezren Ukrajnából, 3 ezren külföldről érkeztek. 250 szanatórium és panzió állt rendelkezésükre. Az üdülőhelyek kihasználtsága 40 százalékos volt, a legnagyobb objektumoké viszont 80-100 százalékos.

A legtöbben Jaltát választották, de sok érdeklődött vonzott a déli Bahcsiszeráj, és a nyugati rész is, amely szanatóriumi szolgáltatásaival a nyerő. A híres borvidékek és üzemek külön programokat szerveznek. Moszkvából, Szentpétervárról, az ország középső és déli részéből érkeznek a legtöbben.

A szezon május elsején kezdődött, és abban reménykednek, hogy idén több mint 4 millió turistát fogadnak majd. Legközelebb a dél-keleti tengerparton fekvő Feodoszija gasztronómiai fesztiválja ígérkezik érdekesnek, legalább 15 ezer vendégre számítanak. Június derekára már 680 objektum áll a vendégek rendelkezésére, megnyitják előttük a leghíresebb palotákat, műemlékeket és múzeumokat.

A miniszterre mosolygott Fortuna
Történelmileg is a Krím volt mindig az oroszok legkedveltebb kirándulóhelye a legmagasabb szinteken is. Ma sincs ez másképpen. Szombaton, május 16-án Szergej Sojgu védelmi miniszterre mosolygott rá a szerencse, aki kimagasló sport teljesítményéért jutalomkirándulást nyert a Krímbe. Sojgut választották annak a jégkorong mérkőzés legjobbjának, amelyben Vlagyimir Putyin is játszott, ő nyitotta meg a találatok sorát és nem kevesebb, mint 8 gólt lőtt.
A mérkőzést Szocsiban rendezték, jótékony céllal, hockey sztárok – legtöbbjük már visszavonult-, politikusok és más ismert személyiségek részvételével.A játékosok mezükön viselték a 70-es számot, a második világháborús győzelem emlékére. A meccs eredménye 18-6 volt, „természetesen” annak a csapatnak a javára, amelyben Putyin is játszott. (Vasárnap a prágai világbajnokságon Oroszország kiütéses vereséget szenvedett Kanadától.)