Előfizetés

DK: Egyetlen felsőoktatási intézmény sincs biztonságban

A Demokratikus koalíció véleménye szerint a kormány politikája miatt egyetlen felsőoktatási intézmény sincsen biztonságban, semelyik sem tervezheti nyugodtan a saját jövőjét - erről a párt oktatáspolitikai szakpolitikusa beszélt szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján.

Arató Gergely arra reagált, hogy a vs.hu kedden egyetemi forrásokra hivatkozva azt írta, eladják a Budapesti Corvinus Egyetem Budai Campusának Villányi úti épületeit, az azért kapott pénzt pedig a kormány a budai Vár újjáépítésére akarja fordítani. A portál információi szerint a kertészettudományi, a tájépítészeti és az élelmiszer-tudományi karok más felsőoktatási intézményekhez kerülnek majd. A Budapesti Corvinus Egyetem szerdán azt közölte, semmilyen hivatalos dokumentumot nem ismer az intézmény esetleges átalakításával összefüggésben.

Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott: a hivatalos információk hiánya is jól mutatja, milyen helyzetben van a felsőoktatás az Orbán-kormány alatt. Arató Gergely egyúttal azt mondta, hogy a több mint százötven éve létező intézmény illetve az arborétum "elkótyavetyélése" nemcsak a felsőoktatás, hanem az egész ország számára is hatalmas veszteség lenne.

Vajon miből? - 45 milliót utalt Habony Árpád

Publikálás dátuma
2015.05.20. 15:55
Forrás: Facebook/Habony Árpád
Továbbra sem tudni, miből van pénze a titokzatos üzletembernek. Az új jobboldali sajtóbirodalom központi cégének alaptőkéjét 144 millió forintra emelte Habony Árpád és Győri Tibor – írja  a válasz.hu információi alapján a Blikk.

Eddig annyit lehetett tudni, hogy Habony Árpád, a miniszterelnök nem hivatalos főtanácsadója idén tavasszal először az ismert amerikai politikai tanácsadóval, Arthur J. Finkelsteinnel közös londoni társaságába, a Danube Business Consulting Ltd.-be ölt bele márciusban egymillió forintnyi fontot, majd április elején az új jobboldali sajtóbirodalom központi cégeként emlegetett budapesti Modern Media Groupot hozta létre hatmillió forintos jegyzett tőkével; utóbbi összeg felét ő maga, másik felét pedig Győri Tibor (az előző ciklusban a Miniszterelnökség jogi ügyekért felelős államtitkára) szállította.

A Habony–Győri páros azóta emelte a tétet. A Válasz.hu értesülése szerint a Modern Media Group Zrt. április 17-i rendkívüli közgyűlésen az alapítók úgy döntöttek, 138 millió forintos pénzbeli hozzájárulással 144 millióra emelik a társaság alaptőkéjét. (Az alaptőke-emelés összegéből hárommilliót a jegyzett tőke javára számoltak el, a fennmaradó 135 milliót pedig július 5-ig tőketartalékba helyezik.) A 138 milliós tőkeemelésből 93 milliónyit vállalt Győri, a maradék 45 millió előteremtését pedig Habony Árpád garantálta.

A Heti Válasz korábbi értesülése szerint a Habony–Győri-féle Modern Media Grouphoz tartozik majd egy közéleti véleményportál – Via.hu néven –, továbbá egy ingyenes terjesztésű, a Helyi Téma világát átörökítő félbulvár hetilap, később esetleg egy rádió és egy üzleti hírportál is.

forrás: Blikk

PM: Orbán Várba költözéséért áldozhatják be a Corvinust

A Párbeszéd Magyarországért szakmaiatlan döntésnek tartaná, ha a kormány leválasztaná a Budapesti Corvinus Egyetem budai karait és azokat "össze-vissza szabdalva" valahová máshová tenné - erről a PM önkormányzati képviselői beszéltek szerdai, budapesti sajtótájékoztatójukon.

Barabás Richárd azt mondta, a tervezett átalakítás hátterében valószínűleg az áll, hogy a kormány "rátegye a kezét" az ingatlanokra és miután azokat értékesítették, Orbán Viktor miniszterelnök megvehesse "hőn áhított játékszerét," és beköltözhessen a Várba.

V. Naszályi Márta bűnnek nevezte, hogy a budai Vár fejlesztése miatt a kormányzat szétver egy több mint százéves, egyedülálló arborétumot. Az I. kerületi önkormányzati képviselő azt mondta, a budavári lakosok nem szeretnék, hogy a kerületüket az egyetem és az arborétum szétverésének árán fejlesszék.

lásd még: Corvinus egyetem - Balhé lehet a mai állománygyűlésen