Nem mehet Phenjanba az ENSZ-főtitkár

Észak-Korea azt közölte, korábbi bejelentésével szemben mégsem engedi be az országba Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárt.

A világszervezet vezetője sajnálatosnak nevezte a phenjani döntést. Ban Ki Mun csütörtökön a két Korea által üzemeltetett Keszong ipari parkhoz kívánt elutazni. Nem diplomáciai misszióról lett volna szó, hanem csak fel akarta térképezni a komplexumot.

Ban Szöulban azt közölte, hogy az észak-koreai hatóságok diplomáciai csatornákon tudatták vele, hogy felülvizsgálva korábbi döntésüket mégsem engedik be az államba. Hozzátette, nem indokolták meg, miért határoztak így. Ban Ki Mun a harmadik ENSZ-főtitkár lett volna, aki ellátogat az országba.

 

Szerző

Orbánt alighanem nem kedvelik - Külföldi sajtó az EP-vitáról

Publikálás dátuma
2015.05.20. 10:34
Hazaindulás Strasbourgból Fotó: Orbán Viktor/Facebook
Orbán harcias,keményvonalas, eltávolodott az európai értékektől, ismét maga ellen hangolta az uniós politikusokat, ismét sikerült megosztania az európai jobb- és baloldalt - elemez a külföldi sajtó.

A New York Times/Reuters  jelentése szerint  a magyar miniszterelnök harciasan lépett fel Strasbourgban, amikor az őrülettel határosnak minősítette az EU által javasolt kvótarendszert és védelmébe vette a saját felhívását, mármint hogy vezessék be újra a halálbüntetést.  Timmermans bizottsági alelnök rosszindulattal vádolta meg Orbánt, miközben Budapesten a migránsokkal szembeni gyűlöletkeltés ellen tüntettek. A magyar kormányfő az Európai Parlamentben is kihívta maga ellen a képviselők haragját a halálbüntetésről vallott nézetével, amit a maga részéről a véleménynyilvánítás szabadságával védelmezett.

A Bloomberg felhívja a figyelmet, hogy a vitán a konzervatív frakció vezetője fogalmazott úgy, hogy veszélyes és káros, ha bárki a halálbüntetés visszaállításáról  beszél. A vitában a legkülönfélébb pártállású politikusok élesen támadták Orbánt. Az egyik holland liberális képviselőnő például közölte, hogy nem sokat lehet tárgyalni a legsúlyosabb büntetésről,  nincs helye Európában annak, hogy az állam embert öljön. A szintén holland Timmermans súlyos szankciókat helyezett kilátásba Magyarország ellen, ha az a halálbüntetés mellett dönt. 

A Neue Zürcher Zeitung tudósítása szerint az unió egyértelműen óvta attól a magyar kormányfőt, hogy a halálbüntetés újbóli bevezetését fontolgassa, ismét figyelmeztették Orbánt, hogy egy ilyen lépés szankciókat vonna maga után, ideértve a legsúlyosabb lépést, hogy ti. felfüggesztik az adott állam szavazati jogát az Európai Tanácsban. 

A Die Zeit arra hívja fel a figyelmet, hogy a magyar kormányfő számára nem tabu a halálbüntetés, EP-képviselők szerint a politikus messze eltávolodott az európai értékektől, a Bizottság megpróbálja megfékezni Orbánt. A legsúlyosabb büntetési nemről tett kijelentéseivel a magyar miniszterelnök ismét maga ellen hangolta az uniós politikusokat. A szocialista, liberális és zöld felszólalók élesen bírálták a magyar vezetőt. 

A Europe online/DPA értékelése szerint az uniós kritika ellenére Orbán kihívó magatartást tanúsított Strasbourgban mind a bevándorlás, mint a halálbüntetés ügyében. Azzal utasította vissza a bírálatokat, hogy a közösségi szabályok nem isteni tettek útján keletkeztek.  A halálbüntetés kapcsán kifejtett vélemény, illetve a megütött hang bírálatot váltott ki még Orbán saját pártcsaládja, a Néppárt részéről is, pedig az általában a politikus védelmére kel. Weber frakcióvezető úgy fogalmazott, hogy ha Orbán szerint „azok ott, Brüsszelben és mi itt, Budapesten”, akkor ezt a konzervatívok nem támogatják.

A Der Standard osztrák lap azt idézi Orbán Viktor tegnapi beszédéből, hogy a halálbüntetés nem lehet tabutéma, és aki elő akarja írni, hogy a magyarok miről beszélhetnek, az az EU alapszerződésével megy szembe. Orbán ezzel visszadobta a labdát Timmermans-nak, aki előzőleg elmagyarázta, hogy ha bármely tagállam újra a legfőbb büntetés mellett döntene, az széleskörű szankciókra számíthat a 7-es paragrafus alapján. A kormányfő viszont azt mutatta, hogy őt egyáltalán nem izgatja ez a lehetőség, mert arról beszélt, hogy Magyarország nem írt alá olyan megállapodást, amelyben az áll, hogy miről beszélhet, és miről nem. 

A Le Monde vezető francia újság azt a következtetést vonja le a strasbourgi vita alapján, hogy Európa megosztott Orbán Viktor kapcsán.A helyzetet bonyolultságát mutatja, hogy a jobboldal számára fel volt adva a lecke, hiszen egyfelől köteles elítélni a magyar álláspontot a halálbüntetés ügyében, de közben meg is kell védenie Budapestet.  A szociáldemokraták és a liberálisok határozottan fogalmaztak. A vendég - Orbán - megpróbált minden támadásra válaszolni, és mindenesetre sikerült két órán keresztül lekötnie az tanácskozást, és megosztania az európai jobb- és baloldalt.

forrás: klubrádió

Szerző

Fennakadás a vasútnál a német sztrájk miatt - Információ itt

Publikálás dátuma
2015.05.20. 09:49
Illusztráció/Thinkstock
Németországban a mozdonyvezetők szakszervezete (GDL) szerdán újabb sztrájkot kezdett a Deutsche Bahn (DB) vasúttársaság személyszállítási ágazatában. A sztrájk érinti a Budapest-Prága-Berlin, illetve -Hamburg viszonylatban közlekedő közvetlen nemzetközi vonatokat is.

A sztrájk alatt - amelynek befejező időpontja még nem ismert - a belföldi és a nemzetközi vonatközlekedésében vonatlemondásokra, járatrövidülésekre, késésekre kell számítani. Szerdától a Budapest-Keleti pályaudvarról menetrend szerint 20 óra 5 perckor induló Metropol EuroNight vonat csak Drezdáig közlekedik. A Keleti pályaudvarra menetrend szerint 8 óra 35 perckor érkező vonat is csak Drezda és Budapest között közlekedik. A Keleti pályaudvarról 5 óra 25 perckor induló Jeszenszky János EuroCity vonat, a 7 óra 25 perckor induló Porta Bohemica EC, valamint a Keletiből 9 óra 25 perckor induló Hungária EC csak Drezdáig közlekedik.

A Münchenbe közlekedő és az onnan érkező railjet vonatok korlátozás nélkül közlekednek, miként az ezen a szakaszon közlekedő Kálmán Imre vonat is. Közleményükben azt írták: az utasok Németországba, illetve Németországon át irányuló, valamint visszaútra szóló előreváltott jegyükkel az utazásról lemondhatnak. A Magyarországon váltott jegyeket, és ebben az esetben az ülőhelyjegyeket is, valamint egyéb helybiztosításokat kezelési költség levonása nélkül visszatérítik az utasoknak vagy más időpontra érvényesítik. A visszatérítést az utasok a jegyet kiadó országokban, általában a nemzetközi pénztáraknál kérhetik.

Szerző