Előfizetés

Lezuhant egy magyar Gripen - A HM szerint "csak" túlfutott a kifutón

Publikálás dátuma
2015.05.19. 17:29
Gripenek egy korábbi légibemutatón. FOTÓ: Népszava
Lezuhant a magyar hadsereg JAS-39 Gripen vadászgépe kedden a Prágától keletre fekvő Cáslav katonai repülőtéren, a pilóták katapultáltak - jelentette a közszolgálati Cseh Televízió.

"Csak túlfutott" a kifutón

A cseh sajtójelentésekkel ellentétben a Magyar Honvédség Gripen típusú vadászgépe nem zuhant le, hanem földet érés után túlfutott a kifutópályán kedden a Prágától keletre fekvő Cáslav katonai repülőtéren, a két pilóta katapultált. A Honvédelmi Minisztérium (HM) közleményében tudatta azt is: a személyzet a biztonsági protokollnak megfelelően döntött a katapultálás mellett, a pilóták nem sérültek meg.

Korábban a közszolgálati Cseh Televízió arról számolt be, hogy a magyar hadsereg JAS-39 Gripen vadászgépe lezuhant a Cáslav katonai repülőtéren.

A HM közleménye kitér arra, hogy a katapultáló pilóták egyike sem sérült meg, a szokásos eljárás szerint jelenleg orvosi vizsgálatnak vetik alá őket. Ugrik Csaba dandártábornok és Gróf Gergely őrnagy az elsődleges adatok alapján jól van.
Az anyagi kár felmérése folyamatban van. Az eset kivizsgálását az illetékes hatóságok haladéktalanul megkezdték - olvasható a közleményben. Hozzáteszik: a vizsgálatok lezárulta után tudnak további információval szolgálni.

Cáslavban május 11-től zajlik a Lion Effort elnevezésű közös cseh-magyar-svéd légi hadgyakorlat. Mindhárom ország hadserege JAS-39 Gripen típusú vadászgépeket használ. A hadgyakorlaton thaiföldi pilóták is részt vesznek, de vadászgépek nélkül.

A Magyar Honvédség öt JAS-39 Gripen típusú repülőgéppel vesz részt a csehországi gyakorlaton.

Az MSZP magyarázatot vár
A Harangozó Tamás, a Honvédelmi és rendészeti bizottság alelnöke és Demeter Márta országgyűlési képviselő által jegyzett közlemény emlékeztetett: a csehországi baleset előtt, március végen az egyik Gripen kényszerleszállást hajtott végre Kassán. 
Mint írták, az ezekkel az esetekkel kapcsolatban indult vizsgálatok eredményeiről várnak tájékoztatást a honvédelmi minisztertől az illetékes országgyűlési bizottság zárt ülésén, miután a vizsgálatok befejeződtek.

Hárommilliárdos áfacsalás - Stróman cégek

Vasipari termékek forgalmazására szakosodott bűnszervezetet leplezett le az adóhatóság, a cégek jogosulatlan áfa-visszaigényléssel hárommilliárd forintos kárt okoztak a magyar költségvetésnek - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Észak-alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatóságának igazgatója a Debrecenben tartott sajtótájékoztatón. A gazdasági csalásban mintegy 60 cég vett részt. 

Lengyel Tibor elmondta: az egy évig tartó felderítő munka május 11-én zárult le, az érintett cégeket egy debreceni férfi irányította. Az eddig beszerzett nyomozati eredmény szerint a bűnszervezet ismert módszerrel dolgozott, Szlovákiából vasipari termékeket, szerszámgépeket, alkatrészeket szereztek be, majd Magyarországon, stróman cégeken keresztül, számlázási láncokon átfuttatva kedvező áron adták tovább a végfelvásárlóknak, akik 15 százalékkal kedvezőbb áron jutottak a termékekhez.

A bűnszervezet papíron többször is betette a körforgásba az árut, amely után jogosulatlanul visszaigényelték az áfát, ténylegesen azonban azt a kamionok egyenesen a szervezethez tartozó cégek debreceni telephelyére szállították, ahonnan tüzépekhez, építőipari vállalkozásokhoz jutott el - részletezte a bűnügyi igazgató. Lengyel Tibor elmondta még, hogy a bűnszervezetben elkövetett gazdasági csalásban mintegy 60 cég vett részt. A pénzügyi nyomozók által szervezett akcióban öt megyében - Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Pest, Csongrád és Fejér - 40 helyszínén 180 nyomozó, pénzügyőr, adórevizor vett részt. Az egyik budapesti irodában 11 személy nevére kiállított hamis román személyi igazolványt, jogosítványt és adókártyát foglaltak le. Elkoboztak még 25 darab bankkártyát is. Lefoglaltak öt mikrobusznyi iratot és 20 számítógépet is.

Lengyel Tibor elmondta: az okozott kár nagy valószínűséggel megtérül, hiszen nagyértékű ingatlanokat, vagyontárgyakat, bankszámlákat, gépkocsikat zároltak közel hárommilliárd forint értékben. Eddig nyolc személyt hallgattak ki gyanúsítottként, akik közül ötöt a Debreceni Járásbíróság előzetes letartóztatásba helyezett. Czinege Attila, a NAV Észak-alföldi Regionális Adó Főigazgatóságának főigazgatója az elhangzottakat azzal egészítette ki, hogy a nyomozásban nagy segítségükre volt az év elején bevezett ekáer rendszer, amelynek köszönhetően nyomon követhető az áruk mozgása. Az elektronikus árumozgás és árueredet ellenőrző rendszer eredményeként az év eddig eltelt időszakában 40 százalékkal nőttek a régióban költségvetési bevételek - jelentette be a főigazgató.

A babakocsiban fekvő csecsemő belehalt a verésbe

Publikálás dátuma
2015.05.19. 12:17
Illusztráció/Thinkstock
Megkezdődött kedden a Gyulai Törvényszéken annak a sarkadi férfinak a pere, aki a vád szerint rendszeresen bántalmazta élettársa gyermekeit, és egyikük, egy csecsemő belehalt az ütlegelésbe.

Több mint húsz percen keresztül ismertette a vádiratot Rozgonyi-Szabó Éva ügyész Mázor Róbert bírói tanácsa előtt.

Eszerint P. Zoltán elsőrendű és R. Ibolya másodrendű vádlott 2012 szeptemberében találkozott, majd a nő a fiatal férfihoz költözött három kiskorú gyermekével. A vádlottaknak havi 125 ezer forint bevételük volt, a pénzt a saját ruházkodásukra és drogok vásárlására fordították. A gyerekeket elhanyagolták, koszos ruhákban járatták, az egyiküknél kialakult rühességet nem kezeltették, a legnagyobb fiú tanszereit nem vették meg, iskolába járásáról nem gondoskodtak. Az ügyész közölte: az elsőrendű vádlott kóros elmeállapotban nem szenvedett, nem kábítószer- és alkoholfüggő, ám droghasználónak minősül, emellett "alacsony frusztrációs tolerancia" és énközpontúság jellemzi.

P. Zoltán rendszeresen bántalmazta élettársa gyermekeit, ököllel, tenyérrel ütötte, megrúgta, megharapta őket, és a nő tudott minderről. 2013. május 21-én, tudatmódosító szer hatása alatt a férfi úgy megütötte a füle mögött a babakocsiban fekvő gyermeket, hogy eltörte a koponyáját. Bár ezután elvitte az orvosi ügyeletre, ahonnan kórházba vitték a gyereket, az életét már nem lehetett megmenteni.

A másik gyermeket P. Zoltán egyszer olyan erővel rúgta meg, hogy eltörte a combcsontját.

Az ügyész halált okozó testi sértés, védekezésre képtelen személy sérelmére folytatólagosan elkövetett súlyos testi sértés és kiskorú veszélyeztetése miatt emelt vádat P. Zoltán ellen. R. Ibolya ellen kiskorú veszélyeztetése a vád. A bíróság a vádirat ismertetése után, a kiskorú sértettek miatt, erkölcsi okokra hivatkozva zárt tárgyalást rendelt el. A bíró utalt arra, hogy várhatóan ősszel hirdetnek majd elsőfokú ítéletet az ügyben.