Előfizetés

A babakocsiban fekvő csecsemő belehalt a verésbe

Publikálás dátuma
2015.05.19. 12:17
Illusztráció/Thinkstock
Megkezdődött kedden a Gyulai Törvényszéken annak a sarkadi férfinak a pere, aki a vád szerint rendszeresen bántalmazta élettársa gyermekeit, és egyikük, egy csecsemő belehalt az ütlegelésbe.

Több mint húsz percen keresztül ismertette a vádiratot Rozgonyi-Szabó Éva ügyész Mázor Róbert bírói tanácsa előtt.

Eszerint P. Zoltán elsőrendű és R. Ibolya másodrendű vádlott 2012 szeptemberében találkozott, majd a nő a fiatal férfihoz költözött három kiskorú gyermekével. A vádlottaknak havi 125 ezer forint bevételük volt, a pénzt a saját ruházkodásukra és drogok vásárlására fordították. A gyerekeket elhanyagolták, koszos ruhákban járatták, az egyiküknél kialakult rühességet nem kezeltették, a legnagyobb fiú tanszereit nem vették meg, iskolába járásáról nem gondoskodtak. Az ügyész közölte: az elsőrendű vádlott kóros elmeállapotban nem szenvedett, nem kábítószer- és alkoholfüggő, ám droghasználónak minősül, emellett "alacsony frusztrációs tolerancia" és énközpontúság jellemzi.

P. Zoltán rendszeresen bántalmazta élettársa gyermekeit, ököllel, tenyérrel ütötte, megrúgta, megharapta őket, és a nő tudott minderről. 2013. május 21-én, tudatmódosító szer hatása alatt a férfi úgy megütötte a füle mögött a babakocsiban fekvő gyermeket, hogy eltörte a koponyáját. Bár ezután elvitte az orvosi ügyeletre, ahonnan kórházba vitték a gyereket, az életét már nem lehetett megmenteni.

A másik gyermeket P. Zoltán egyszer olyan erővel rúgta meg, hogy eltörte a combcsontját.

Az ügyész halált okozó testi sértés, védekezésre képtelen személy sérelmére folytatólagosan elkövetett súlyos testi sértés és kiskorú veszélyeztetése miatt emelt vádat P. Zoltán ellen. R. Ibolya ellen kiskorú veszélyeztetése a vád. A bíróság a vádirat ismertetése után, a kiskorú sértettek miatt, erkölcsi okokra hivatkozva zárt tárgyalást rendelt el. A bíró utalt arra, hogy várhatóan ősszel hirdetnek majd elsőfokú ítéletet az ügyben.

"Különös kegyetlenséggel" ölt a 21 éves férfi

Vádat emeltek a tavaly ősszel meggyilkolt fiatal forráskúti nő ügyében. A vádirat szerint az áldozatot gyermekkori ismerőse megerőszakolta, majd brutálisan bántalmazta.

A Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője elmondta, hogy az ügyészség a 21 éves férfit szexuális erőszak, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés és súlyos testi sértés bűntettével vádolja.

A vádirat szerint a férfi tavaly november 22-én délelőtt elhívta forráskúti házához a a 22 éves nőt. Az ittas vádlott szexuális ajánlatot tett, de a sértett ezt visszautasította. A férfi ezután megerőszakolta, majd fojtogatni kezdte a nőt, aki végül elveszítette az eszméletét. A vádlott ezután is bántalmazta a védekezésre képtelen nőt, majd másfél-két óra múlva kalapáccsal többször fejen is ütötte, végül ezek a koponyasérülések okozták az áldozat halálát.

A vádlott a holttestet és a sértett biciklijét az ingatlan hátsó részében levő disznóólnál elrejtette, a nő használati tárgyait a kazánban elégette, a házat pedig takarítószerekkel felmosta. A sértett holttestét és biciklijét a nőt kereső rendőrök találták meg másnap.

A vádlott 2014 májusában Szegeden lefejelte akkori barátnőjét, akinek eltört az orrcsontja - most emiatt is vádat emeltek ellene.

"Most ki fogunk nyírni!" - Terepjáróval félemlítettek meg egy lovast

Publikálás dátuma
2015.05.19. 11:15
Illusztráció/Thinkstock
Zaklatás (?) miatt emelt vádat az ügyészség egy férfi és felnőtt fia ellen, akik terepjárójukkal üldözték lovon ülő haragosukat, és megöléssel fenyegették. A  Zala Megyei Főügyészség szóvivője elmondta:  a nagykanizsai férfi tavaly június 6-án este kilovagolt nagybakónaki birtokáról a József-hegyre, amikor észrevette, hogy egy autó mögé ér. A jármű vezetője nem kerülte ki a lovast, hanem lassított, majd bőgetni kezdte a kocsi motorját.

Miután a lovas látta, hogy a zöld terepjáróban haragosai ülnek, kitért az autó elől és ügetve Kisrécse felé indult. A gépkocsit vezető 27 éves férfi és a mellette ülő 52 éves apja követték őt. Amikor mellé értek, az apa megfenyegette: "Most ki fogunk nyírni!" Majd a fiának azt az utasítást adta, hogy üsse el a férfit. 

Mintegy kétszáz méter megtétele után a terepjáró a ló elé vágva lefékezett, emiatt az állat kisebb erővel a kocsi hátuljának ütközött és megsérült az orra. A megriadt állat felágaskodott, de lovasának sikerült a gépkocsi mögül kitérnie, majd többször irányt változtatva menekülni próbált üldözői elől. Ők azonban követték, miközben az idősebb férfi folyamatosan azt üvöltözte, hogy "Kinyírlak! Megöllek!".

Amikor az üldözött lovasnak sikerült olyan területre érnie, ahová a terepjáró már nem tudta követni, értesítette a rendőrséget.