Előfizetés

Putyin Kelet-Európát akarja?

Vlagyimir Putyin orosz elnök igyekszik visszaállítani az orosz befolyást Kelet-Európában – mondta a NATO főtitkárhelyettese hétfőn Budapesten.

Alexander Vershbow a Duna Intézet által szervezett konferencián kijelentette: "A szuverén országoknak maguknak kell dönteniük a sorsukról". Sokat küzdöttünk a szabad, egységes Európáért, ezt most nem akarjuk feladni – tette hozzá.
Súlyos fenyegetés éri a NATO partnereit. Ilyen körülmények között különösen fontos a transzatlanti szolidaritás – mondta az amerikai diplomata a Hadtörténeti Intézet és Múzeum épületében tartott tanácskozáson.

Együtt: Orbán folytatja az uszítást

Az Együtt- a Korszakváltók Pártja véleménye szerint Orbán Viktor miniszterelnök a rövidtávú politikai haszon érdekében folytatja az idegenellenes uszítást és xenofób gyűlöletkeltést, amit azért kezdett el, hogy a Jobbikhoz átpártolt szavazóit visszacsábítsa - közölte a párt debreceni szervezete.

A közleményben a kormányfő hétfői, a debreceni menekülttáborról és a bevándorlásról szóló szavaira reagáltak.
Az Együtt úgy fogalmaz: a miniszterelnök túllőtt a célon, "jobbikosabb lett a Jobbiknál is", és nem törődik azzal, hogy amit csinál, az a társadalomban milyen károkat okozhat.

Véleményük szerint a kormányfő azt akarja velünk elhitetni, hogy Magyarország problémáiért a bevándorlók, a multik vagy éppen politikai ellenfelei a felelősek. Ez azonban hazugság, Magyarország gondjai jórészt abból erednek, hogy "a fideszes potentátok és oligarchák ellopnak mindent, ami mozdítható" - jelentik ki.

Két évre adott munkát a decemberi ónos eső

A Pilisi Parkerdő Zrt. ónos eső miatt károsodott, kilencezer hektáros területének a harmadára a megfeszített munka ellenére még el sem jutottak a szakemberek, így a veszélyt elhárító munkálatok várhatóan 2016-ra is átnyúlnak.

A társaság szakemberei a tavaly decemberi jégkár után elsőként az erdei és a turistautakat, a kirándulóhelyeket tették biztonságossá, így máig csaknem 1300 kilométernyi erdei és turistautat tettek rendbe. Helyreállítottak több mint 100 kilométernyi kerítést is, ami az egyik legfontosabb feladat volt az erdők megóvása érdekében.

A jégkár által érintett területből 9250 hektáron súlyosan károsodott a faállomány. Április végéig 530 hektáron befejeződtek a munkálatok, további ötezer hektáron pedig folyamatban van a kárelhárítás. A munka nagyságrendjét jól szemlélteti, hogy mintegy 3300 hektárra minden lehetséges kapacitás felhasználása ellenére sem jutottak még el a szakemberek.

A kármentesítési munkák a vegetációs időszakra, azaz nyárra is kiterjednek majd, így egész évben számítani kell a kirándulóhelyeket is érintő munkavégzésre. A kármentesítés nehéz terepen folyik, sokszor veszélyes feladatot jelent a szakemberek számára, az érintett terület pedig jelentős, ezért a munkálatok várhatóan 2016-ra is át fognak húzódni.

A jégkár miatt körülbelül 130 hektáron kell majd erdőfelújítást, azaz ültetéseket végezni. A veszélymentesített területeken áprilisban megkezdődhettek az ültetések, így több tízezer kocsánytalan tölgyet, bükköt és hegyi juhart ültettek. A nagyobb területet érintő erdősítések a Budai-hegység és a Gödöllői-dombság elpusztult fenyveseiben ősszel folytatódnak, már a Lidl üzletlánc támogatásával, amely facsemetékkel támogatja a pilisi parkerdő erdőfelújítási munkáit.