Normafa - Az igen szavazatok nyertek

Az igen szavazatok nyertek a Normafa rendezésével kapcsolatos helyi népszavazáson - jelentette be Pokorni Zoltán (Fidesz-KDNP), a XII. kerület polgármestere vasárnap este.

A kerület vezetőjének tájékoztatása szerint a referendumon 27,6 százalékos volt a részvétel, amit kiemelkedően jó aránynak nevezett. Hozzátette: az összes szavazat 81 százaléka "igen", 19 százaléka "nem".
Pokorni Zoltán azt hangsúlyozta: a kerületben élők többsége egyetért az önkormányzat által kijelölt rendezéssel. A folyamat több évet vesz igénybe, de több munkálatot - például a padok, szemetesek, játszóterek és sétautak rendbetételét - már a következő hetekben megkezdik - tette hozzá.

Szerző

Szijjártó: a NATO-nak reagálnia kell

A NATO-nak alkalmazkodnia kell a megváltozott viszonyokhoz, reagálnia kell a keleti és déli biztonsági kihívásokra - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vasárnap Budapesten, miután tárgyalt Alexander Vershbow-val, az észak-atlanti szövetség főtitkárhelyettesével.

Szijjártó Péter elmondta, a magyar kormány fontosnak tartja, hogy a NATO minél előbb alkalmazni tudja a tavaly szeptemberi walesi csúcsértekezleten elfogadott készenléti akciótervet, és létrejöjjenek a gyors és érdemi reagálásra alkalmas erők.
A tárcavezető közölte, Budapest az utóbbi időben több olyan döntést is hozott, amelyek hozzájárulnak a szervezet ütőképességének növeléséhez. Kiemelte: Magyarország egy katonai századdal hozzájárul ehhez a két nap alatt bevethető haderőhöz, valamint idén részt vesz a balti államok légtérvédelmében. A miniszter ezt rendkívül fontos feladatnak nevezte a megnövekedett orosz légi aktivitás miatt.

Szijjártó Péter közölte, az ország érdekelt abban, hogy a szövetség más keleti tagállamokhoz hasonlóan Magyarországon is előretolt vezetési parancsnoki pontot hozzon létre. A miniszter arról is tájékoztatta Alexander Vershbow-t, hogy a visegrádi országok nyáron közös hadgyakorlatra készülnek, illetve hogy a pápai légitámaszpont folyamatos fejlesztése kiváló logisztikai lehetőségeket jelent a NATO-nak.

A NATO amerikai főtitkárhelyettese, aki 2012 februárjától tölti be posztját, abból az alkalomból érkezett Budapestre, hogy az atlanti szervezet parlamenti közgyűlése szombattól az Országházban tartja háromnapos tavaszi ülésszakát.
A tanácskozás első két napján a közgyűlés szakbizottságai üléseztek. Az esemény szombaton a gazdasági és biztonsági, a tudományos és technológiai, valamint a védelmi és biztonsági bizottság ülésével kezdődött. Vasárnap a civil és biztonsági, továbbá a politikai bizottság tartott ülést. Hétfőn a közgyűlés plenáris ülésével zárul a program.

Hétfőn a közgyűlés a tervek szerint dokumentumot fogad el a NATO-bővítés támogatásáról, arról, hogy Montenegró megkezdheti a csatlakozási tárgyalásokat.

Szerző

Négy diósgyőri gól, biztos hazai győzelem

 A Diósgyőr saját közönsége előtt magabiztos játékkal 4-1-re nyert a második félidő nagy részében emberhátrányban futballozó Győr ellen a labdarúgó OTP Bank Liga 28. fordulójának vasárnapi első mérkőzésén.

A hazai csapat az idén mindössze másodszor gyűjtötte be a három pontot.

OTP Bank Liga, 28. forduló:
Diósgyőri VTK-Győri ETO FC 4-1 (1-0)

Diósgyőr, 2529 néző, v.: Szabó Zs.
gólszerzők: Bognár (4.), Okuka (54.), Tóth D. (75., öngól), Takács (87.), illetve Priskin (84.)
kiállítva: Brdarovski (48.)
sárga lap: Okuka (54.), Kim (68.), illetve Windecker (35.), Priskin (64.)

Diósgyőr:
Antal - Okuka, Alves, Németh M., Nemes - Egerszegi (Koman, 74.), Kim - Gosztonyi, Bognár (Barczi, 85.), Bacsa - Grumic (Takács, 38.)

Győr:
Horváth D. - Brdarovski, Lipták, Lang (Nagy Á., 21.), Ibánez (Tóth D., 58.) - Windecker, Bucsa, Mervó (Kvilitaia, a szünetben) - Rudolf, Priskin, Koltai

Gyors vezető találata után is lendületben maradt a Diósgyőr, de a vendégeknek is akadt több gólszerzési lehetőségük a viszonylag kiegyenlített, jó iramú első félidőben.
Szünet után hamar növelhette volna előnyét a hazai csapat, de Brdarovski kiállítást érő szabálytalansága után Gosztonyi kihagyta a megítélt büntetőt. Csakhamar mégis összejött az újabb gól egy megpattanó beadásból, majd az emberhátrányban lévő Győr egyre kisebb ellenállást tanúsított. A DVTK így további gólokat szerzett, a vendégeknek pedig csak a szépítésre futotta - 3-0-nál - az erejükből.

Szerző