Előfizetés

MSZP – Veszélyben a fonódó villamos?

A BKK-nak egy hónapra volt szüksége ahhoz, hogy rájöjjön arra, amit már minden budapesti tudott: a budai fonódó villamos nem építhető meg a Margit híd és a Batthyány tér közötti HÉV-alagút megerősítése nélkül. Érthető a kivitelezők döntése, akik nem vállalták az építkezés folytatását a nem ilyen célra tervezett alagút felett, noha ezt a döntést a BKK-nak kellett volna meghoznia, ráadásul már hetekkel ezelőtt - olvasható az MSZP közleményében.

A dokumentum így folytatódik:

Amikor egy hónappal ezelőtt megrepedt a szerkezet és betondarabok hullottak a vágányokra, egyértelművé vált, hogy az alagút nem bírja majd el az új villamos pályáját és a több tíztonnás szerelvényeket. Megfelelő előkészítéssel, szakmai tervezéssel és hozzáértő munkaszervezéssel a mostani botrány elkerülhető lett volna.

Itt már nem elég a kozmetika, el kell végezni az alagút teljes megerősítését, máskülönben a budapestiek biztonsága kerül veszélybe. Szégyen, hogy a főváros és a BKK nem gondolt erre korábban. Választ várunk a főváros vezetésétől arra, hogy a mostani leállás, illetve az alagút nyári lezárása mennyivel lassítja a budai fonódó villamoshálózat építését és veszélyezteti-e a beruházás sokmilliárdos uniós támogatását.

Horváth Csaba,
fővárosi frakcióvezető

Őrsi Gergely,
II. kerületi elnök

Brókerbotrány - A törvényszékhez fordul az Együtt

A Fővárosi Törvényszékhez és a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH) fordul az Együtt, hogy nyilvánosságra kerüljenek a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) és a Nemzeti Kereskedőház Quaestor-üggyel kapcsolatos közérdekű adatokat tartalmazó dokumentumai.

Pápa Levente, az Együtt alelnöke szombaton, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján elmondta: a Fővárosi Törvényszékhez jogi keresetet fognak benyújtani annak érdekében, hogy kipereljék azokat az adatokat, amelyeket a külügyi tárca a párt közérdekű adatigénylésére nem volt hajlandó kiadni. Felidézte: korábban, a Quaestor-ügy kirobbanásakor, a külügyi tárca és vezetője Szijjártó Péter is bejelentette, hogy a "KKM úgy döntött a Nemzeti Kereskedőház Quaestornál tárolt beruházásait azonnal ki kell venni, számláikat ott meg kell szüntetni".

Ennek a döntésnek, és a döntés előkészítéseinek iratait az Együtt szerette volna kikérni a KKM-től, de a tárca arra hivatkozott, hogy azok nem közérdekű adatok. A párt célja, hogy a törvényszék kötelezze a KKM-et a Quaestor-ügyben hozott döntések dokumentációjának kiadására.

Emellett a kereskedőházhoz ugyancsak közérdekű adatigényléssel fordultak, de az is megtagadta a kérés teljesítését. Ezzel kapcsolatban az Együtt a NAIH-tól vár állásfoglalást, jogosnak tartják-e, hogy egy közpénzeket felhasználó intézmény nem adja ki az általuk kért közérdekű adatokat - fejtette ki Pápa Levente.

Tízezerért már elcsábul a dolgozó

Egyre többen vállalják a munkahelyváltás kockázatát már tíz-húszezer forintért is a magyarországi gazdasági helyzet kedvező változásával párhuzamosan - közölte a Profession.hu.

A közlemény idézi Sámson Dorottyát, az állásportál toborzási szolgáltatások csoportvezetőjét, aki szerint a tendencia különösen jellemző a fiatalabb, nyelveket beszélő munkavállalókra. Körükben az egy munkahelyen eltöltött idő az elmúlt évek tapasztalatai alapján 9 hónappal rövidült, ami nagy kihívás a vállalatoknak.

A Profession.hu friss, nem reprezentatív felméréséből, amelyet az állásportál több mint ezer ember megkérdezésével készített, kiderült: a dolgozók 40 százaléka mondott már fel a munkahelyén, a legtöbben, 56 százalékuk jobb fizetésért, 30 százalékuk szakmai fejlődés miatt keres új munkahelyet. Minden negyedik beosztott a vezető személye miatt dönt a távozás mellett, emellett befolyásoló tényező a pozitív visszajelzés és a továbbképzési, illetve előrelépési lehetőség hiánya is - tájékoztat a Profession.hu.
Minden harmadik munkavállalót már legalább egy éve foglalkoztat a gondolat, hogy új munkahelyet keressen magának, 37 százalékuk hamar dönt és a lépést is gyorsan megteszi. A megkérdezettek csupán 16 százaléka nem tervezi, hogy önként továbblépne - írják.