LMP: Ne menjenek el szavazni a Normafáról

Az LMP azt kéri a vasárnapi, Normafáról szóló helyi népszavazáson választásra jogosultaktól, ne menjenek el szavazni, mert olyan kérdés kerül a választók elé, amiről nem lehet jól dönteni - mondta Hajdu Mária, a párt XII. kerületi önkormányzati képviselője.

Elmondása szerint a népszavazás véleménynyilvánító, azaz akármi lesz az eredménye, nem biztosított, hogy nem indul értelmetlen beruházás a Normafánál és a környező erdőben. A népszavazás színjáték, ami minél kevesebb megkötéssel, minél nagyobb felhatalmazást adna az önkormányzatnak, hogy megvalósíthassa a Normafa úgynevezett rehabilitációját - mondta. Hozzátette, az önkormányzat tervében szerepel az Olimpia szálló kisajátítása, a gyanú szerint "offshore lovagokhoz" vándorolhatnak a keményen dolgozó kisemberek adóforintjai.

A képviselő beszélt arról is, hogy példaértékű ugyan a Pokorni Zoltán polgármester által végigvitt egyeztetési folyamat, de nem ismeretesek a beruházás részletei, ezért azt kérik a választóktól, hogy vasárnap ne szavazzanak, helyette kiránduljanak a Normafához.

Csárdi Antal, az LMP fővárosi közgyűlési képviselője elmondta, követelik az úgynevezett Normafa-törvény visszavonását, amely jelenleg lehetővé teszi, hogy a természetvédelmi törvény, az erdőtörvény és az építési szabályok megkerülésével építhessenek a területen. Hangsúlyozta: a Normafa nem kerületi ügy, és az LMP is abban érdekelt, hogy megújítsák, vonzóvá tegyék a Normafát és környékét. 

A fővárosi képviselő elmondta: követelik, hogy világos, egyértelmű, és bárki számára megismerhető legyen a beruházás részletes terve, hogy mit terveznek a Normafára, és az is, hogy mindez mennyibe kerül. Világos garanciát szeretnének kapnia arra, nem épül sem sícentrum, sem más megalomán beruházás a területen - tette hozzá.

Szerző

Segítség magányosoknak, elkeseredetteknek

Publikálás dátuma
2015.05.16. 14:13
A kép illusztráció. FOTÓ: Getty Images, Andreas Rentz
Mintegy kétszázezer hívás érkezik a telefonos lelki elsősegély szolgálatokhoz évente - mondta Székely András, a Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségének elnöke az M1 reggeli műsorában szombaton.

A 19 tagszervezetet tömörítő szövetség vezetője közölte: évente 170-180 ezer hívás fut be a szolgálatokhoz. A hívók 30 százaléka a magány miatt keresi a szolgálatokat. Ezek a hívások az ünnepek alatt megszaporodnak, de ilyen időszak a nyár eleje is - mondta el Székely András, akivel a telefonos lelki elsősegély szolgálatok napja alkalmából beszélgettek. Közölte: a lelki elsősegély vonal a 116-123 számon ingyenesen hívható a nap 24 órájában.

A Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Nemzetközi Szövetségének (IFOTES) ajánlására Magyarországon is megtartják ünnepüket a lelki elsősegély telefonszolgálatok. Ezt a május 17-i távközlési világnaphoz közeli napon tartják.

Magyarországon az 1970-es években alakultak meg az első lelki elsősegély telefonszolgálatok. A nemzetközi normák alapján működő lelki elsősegély telefonszolgálatok célja az öngyilkosság megelőzése, a krízisintervenció és a mentálhigiénés prevenció.

Szerző

Most nem fonódik tovább a villamoshálózat

Publikálás dátuma
2015.05.16. 12:54
A HÉV alagút egyik sérült része. MTI Fotó: Lakatos Péter
A kivitelező addig nem dolgozik tovább, míg írásba nem adják neki, hogy a Margit hídi alagút elviseli majd a rá épülő villamosvonalak terhelését. A BKK közben úgy döntött, nyáron újabb két hónapra lezárják az alagutat, hogy megint megerősítsék. A HÉV így a Margit hídig jár majd - írja a VS.hu.

Szünetel a munka a Bem-rakparton: a Batthyány tér és Margit híd közötti szakaszon leállították a budai fonódó villamoshálózat felszíni munkálatait a szentendrei HÉV alagútjának omlásveszélye miatt. A VS.hu információi szerint a többszöri betondarabhullás után a kivitelező most a tervezői nyilatkozatra vár, amely azt igazolja, hogy az alagút födémszerkezete alkalmas a terhelés elviselésére. Addig nem folytatják az építkezést, amíg a nyilatkozatot meg nem kapják.

A kivitelező aggodalma valós lehet, erre utal legalábbis, hogy a BKK is úgy döntött: nyáron 58 napra lezárják és oszlopsorral erősítik meg az alagutat. Öt méterenként 30 centi vastag darabokat helyeznek el a Batthyány téri végállomásnál. Itt ugyanis a leggyengébb a tartása a födémnek, mert három vágányosra szélesedik a vonal.

A teljes cikket itt olvashatja!

BKK: még várnak a statikai számítások eredményére

Még bizonyos statikai számítások eredményére vár a budai fonódó villamos építéséhez kapcsolódóan a Margit hídi alagút állapotáról a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

A BKK a VS.hu pénteki cikkére reagálva azt közölte szombaton az MTI-vel: "a kivitelezést nem állítottuk le, a kivitelező kötbérterhes határidői élnek". A szükséges tervezői nyilatkozatot nem kapták meg az elvárt formában, részlegesen ezt a tervező már megtette, és az eddigi eredmények pozitívak, azonban bizonyos statikai számítások eredményére még várnak.
Emlékeztettek, újabb vágányzár lesz a Margit híd és a Batthyány tér között, amely időszak alatt a Batthyány tér állomás középperonjára beépül az oszlopsor.

Szerző
Frissítve: 2015.05.16. 13:18