Előfizetés

Miniszteri biztos felügyeli az Alkotmányvédelmi Hivatalt

Az Alkotmányvédelmi Hivatal szervezetátalakítása érdekében szükséges feladatok koordinálásáért és végrehajtásuk biztosításáért felel a jövőben miniszteri biztosként Kiss Zoltán. Pintér Sándor belügyminiszter erről szóló utasítása a Hivatalos Értesítő pénteki számában jelent meg.

Eszerint Kiss Zoltán ezredes a Belügyminisztérium rendészeti államtitkárságának koordinációs főosztályvezetői munkakörének ellátása mellett végzi majd feladatát. A miniszteri biztos kinevezése legfeljebb hat hónapra – május 15-től november 14-ig – szól.

Az utasítás értelmében a miniszteri biztos Tasnádi László rendészeti államtitkárral közreműködve látja el feladatát, s rajta keresztül munkájáról havonta jelentést tesz a belügyminiszternek. Kiss Zoltán miniszteri biztosi megbízása idejére a jelenlegi főosztályvezetői besorolása szerinti díjazásra és juttatásokra jogosult.

A korábbi Nemzetbiztonsági Hivatalból a 2010-ben lett Alkotmányvédelmi Hivatal, a polgári titkosszolgálat felügyelete pedig a Belügyminisztériumhoz került.

Az Alkotmányvédelmi Hivatalt 2010-től Balajti László vezette, őt Göbölös László követte, aki 2011. december 20-ától megbízottként vezette a hivatalt, 2012. július elsejével nevezték ki főigazgatóvá. Göbölös Lászlót idén március 31-ei hatállyal - saját kérésére - Orbán Viktor felmentette posztjáról. 

Áprilisban a BM az MTI-vel azt közölte: az új főigazgató személyének kiválasztása folyamatban van, az átmeneti időszakra 2015. április 1-jei hatállyal Földes Gyula főigazgató-helyettest bízták meg a vezetői feladatok ellátásával.

1200 milliárdot dob szét a kormány

Publikálás dátuma
2015.05.15. 17:22
Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Szita Károly, Kaposvár polgármestere, a szövetség elnöke és Almási István H
Júniusig megállapodik a kormány valamennyi megyei jogú várossal a területfejlesztési források felhasználásáról - közölte Lázár János pénteken Hódmezővásárhelyen.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a Megyei Jogú Városok Szövetségének kétnapos közgyűlését követő sajtótájékoztatón azt mondta, huszonöt éve nem volt példa arra, hogy az állam 1200 milliárd forintnyi forrás felhasználását és elosztását a megyei jogú városokra vagy a megyékre bízta volna. Ez azt jelenti, a kormány valódi partnerként tekint az önkormányzatokra, s nem kívánja gyámság alá helyezni őket - tette hozzá.

Lázár János jelezte, az egyeztetéseket és az esetleg szükséges korrekciókat követően megszülető megállapodások lehetővé teszik, hogy a települések megvalósítsák helyi gazdaságfejlesztési programjukat.

A megyei jogú városok jól gazdálkodtak az elmúlt évek fejlesztési forrásaival. Ezek a települések lehetnek, ahol jelentős munkahelyteremtés, gazdasági növekedés, életminőség-javulás lesz a következő hét esztendőben – hangsúlyozta a miniszter.

Szita Károly Kaposvár polgármestere, a MJVSZ elnöke szerint a 2016-ra beterjesztett költségvetés biztosítja a megyei jogú városok számára a tervezhető működést, és azt, hogy a következő esztendőt is hiány nélkül zárják.

Hahó! Adóbevallás! - Rendkívüli nyitva tartás a NAV-nál

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) fővárosi és a megyeszékhelyeken található központi ügyfélszolgálatai rendkívüli nyitva tartással várják az adózókat a személyi jövedelemadó-bevallások beadási határidejéig, május 20-áig - hívta fel a figyelmet az adóhatóság.

A megyeszékhelyeken május 15-én, pénteken reggel 8 és délután 16 óra között vannak nyitva a központi ügyfélszolgálatok. Pénteken reggel 8.15-től 16 óráig fogadják a bevallókat négy fővárosi helyszínen, a IX. kerületi Vaskapu utcában, a XIII. kerületi Kresz Géza utcában és a Dózsa György úton, valamint XIV. kerületi Gvadányi utcában. Május 18-20. között a megyeszékhelyeken reggel 8-tól 18 óráig, Budapesten reggel 8.15-től 18 óráig várják az adózókat.

A NAV tájékoztatása szerint az szja-bevalláshoz szükséges információkról az adózók a NAV általános tájékoztató rendszerében is érdeklődhetnek (06-40/42-42-42). A hívásokat szintén a szokásosnál hosszabb nyitva tartással várják: pénteken 8.30 és 16 óra között, hétfőtől 8.30 és 18 óra között.  Az adóhatóság jelezte, hogy idén is sokan az utolsó napokra hagyják az szja-bevallás elkészítését. Május 10-éig mintegy 1,7 millió érkezett az adóhatósághoz, miközben a hivatal idén is közel 4,5 milliót vár.