A Normafa a tét - Most vasárnap szavaznak

Publikálás dátuma
2015.05.15. 13:11
Fotó: Normafa - természetesen csoport/Facebook
Helyi népszavazást tartanak a Normafa helyreállításáról a főváros XII. kerületében vasárnap. A voksolásra jogosult 47 ezer 913 lakos egy nyolc alpontból álló önkormányzati határozatról mondhat véleményt, a helyi népszavazás reggel 6-tól este 7 óráig tart. 

A határozat kimondja, a megújítás során kiemelt figyelmet kell fordítani arra, hogy a Normafa területének jelentős része a Budai Tájvédelmi Körzethez tartozik, természetvédelmi terület, valamint védett erdő. A rekonstrukció során a Natura 2000-es természetvédelmi hatásbecslés megállapításai, valamint a környezetvédelmi előírások szerint kell eljárni a Normafa történelmi, kulturális hagyományainak figyelembevételével. Kiemelten fontos a fenntarthatóság elve mentén az egész éves használat lehetőségének kidolgozása úgy, hogy a Normafa környékén élők nyugalma ne sérüljön.

A közlekedés szabályozása során a közösségi közlekedést részesítenék előnyben, így az önkormányzat kezdeményezi az Eötvös út - Konkoly-Thege úti kanyar forgalomcsökkentését, a Távcső utca kiépítését, a buszforduló és a Normafa Síház melletti gépjárműparkoló áthelyezését az Eötvös út 40. és annak környékén lévő ingatlanok bevonásával. A túlzott gépjárműforgalom csökkentése érdekében kisebb közösségi parkolókat alakítanának ki például a Zugligeti úton, Budakeszi határában, a Szépjuhásznénál és Hűvösvölgyben. Ide vezető túraútvonalakat is kiépítenének és a közösségi közlekedési megállókhoz kapcsolódó P+R parkolók kialakítását kezdeményezik.

A határozat rögzíti a területen található, rossz műszaki állapotú, többnyire műemlékvédelem alatt álló épületek felújítását, új funkciók szerinti hasznosítását. Eszerint a Béla király úton, az egykori Fácán vendéglő épületének közösségi célú felújításával természetvédelmi-oktatási központot alakítanának ki, s felújítanák, hasznosítanák az egykori Lóvasút végállomás épületét is. Az Eötvös út 48. alatti önkormányzati ingatlanon jönne létre az úgynevezett Normafa Kapu látogató- és információs központ, s kisajátítás után lebontanák az egykori Olimpia Hotelt. A parkoló áthelyezését követően bővül a Normafa Síház vendéglátó funkciója, játszóhelyet, közösségi teret alakítanak ki.

Síelési lehetőséget korlátozottan biztosítanának: a Szaniszló rét környékén oktató-sífutópálya működne, a Kis-Norma lejtőn mobil felvonó telepítésével állítanák helyre az egykori sípálya egy részét a Mátyás király útig. Az önkormányzat a síelést támogató fejlesztések hatásainak vizsgálatára egy környezetvédelmi szakemberekből álló bizottságot hoz létre, amelynek feladata folyamatosan figyelni a használatból adódó esetleges kockázatokat és a Normafa természeti környezeti értékeire gyakorolt hatásokat. Rögzítették azt is, hogy biztosítani kell a szánkózás és a síelés biztonságos elkülönítését.

A kerület a közbiztonság javítását felügyeleti jelenléttel és térfigyelő kamerák telepítésével valósítaná meg, a Normafa zsúfoltságának enyhítése érdekében pedig nagyobb területre húzná szét a túraútvonalakat. Szétválasztanák a futók, sífutók, túrázók, kerékpárosok, valamint a sétálók által használt útvonalakat. Emellett a fogyatékossággal élők, különösen a mozgáskorlátozottak és látássérültek számára is látogatható területeket alakítanának ki.  Az önkormányzat csomagmegőrzőket, öltözőket, valamint illemhelyeket hozna létre és biztonságos, környezetkímélő tűzrakó helyeket biztosítana. A kerület felújítaná a Jánoshegyi utat, és a közvilágítást úgy alakítaná ki, hogy az ne terhelje felesleges fénnyel a környezetet. Emellett teljesen felújítanák az Anna-réten található játszóteret.

A képviselő-testület határozatát januárban ellenszavazat nélkül fogadták el. A népszavazást megelőzően a Fidesz-KDNP, az MSZP, az Együtt-PM és a Magyar Munkáspárt is a helyreállítás támogatására biztatta a szavazókat, míg a Jobbik azt kérte, hogy az emberek ne támogassák a beruházást, mert szerintük az biankó felhatalmazást ad az önkormányzatnak. Az Országgyűlés korábban törvényben adta át a vagyonkezelői jogot és más jogosítványokat a XII. önkormányzatnak, amely ezt követően a fejlesztések élővilágra gyakorolt hatását feltáró Natura 2000-es hatásvizsgálatot készíttetett, s lezárult a megvalósíthatósági tanulmány első fázisa is. Utóbbi során két változatot vizsgáltak, az önkormányzat a kisebb volumenű változat mellett foglalt állást, amelynek tervezett költsége 6,9 milliárd forint.

Szerző

MSZP: Gömöri bizonyítsa, hogy visszafizette a paralimpikonok pénzét!

Publikálás dátuma
2015.05.15. 12:59
Demonstrációt szerveztek a paralimpikonok, akik közösen aláírt nyilatkozatukat szerették volna átadni az utóbbi napokban erkölcs
A párt arra szólította fel a Magyar Paralimpiai Bizottság elnökét és társait, hivatalosan igazolják, hogy visszafizették a sportolók pénzét.

Kunhalmi Ágnes, az Országgyűlés sportért is felelős kulturális bizottságának szocialista alelnöke közleményében emlékeztetett arra, hogy a bizottság elnöke és az elnökség egyes tagjai devizahiteleik végtörlesztésére vettek fel a paralimpikonok támogatására nyújtott szponzori pénzekből sok millió forintot. Az ellenzéki politikus azt írta, az elnök állítása szerint ezt a pénzt visszafizette a szervezetnek, de az is kérdés, hogy a többiek miként jártak el.

Kunhalmi Ágnes felszólította Gömöri Zsoltot és "tettestársait", hogy a nyilvánosság és a megkárosított sportolók előtt hivatalos irattal is igazolják a visszafizetést, ezt követően pedig mondjanak le a bizottságban betöltött posztjaikról, a mellettük kiálló Deutsch Tamással, a Magyar Olimpiai Bizottság alelnökével együtt.

Gömöri Zsolt kedden jelentette be: visszafizette a devizahitelének végtörlesztésére felvett hárommillió forintos támogatást a Magyar Paralimpiai Bizottságnak. A sportvezető közölte: annak ellenére döntött így, hogy szerinte 2012-ben jogszerűen vette fel a vissza nem térítendő támogatást, hiszen ez a lehetőség akkor minden köztisztviselőt megilletett. Gömöri arra nem adott egyértelmű választ, hogy az paralimpiai bizottság elnökségének azon tagjai, akik hasonló juttatásban részesültek, szintén visszafizették-e a támogatást. Csupán annyit mondott, hogy az elnökség tagjainak nem munkáltatója a Magyar Paralimpiai Bizottság.

Korábban kiderült, a paralimpiai bizottság elnöksége 2012-ben Deutsch Tamásnak - aki ennek a szervezet is alelnöke - a javaslatára ítélte meg Gömöri Zsoltnak a vissza nem térítendő támogatást. Az ügy kipattanását követően több ellenzéki párt is lemondásra szólította fel a bizottság teljes elnökségét, Gömöri Zsoltot és Deutsch Tamást is.

lásd még: Tust kapott az elnök

Szerző

Biztosítás nélkül küldik az Iszlám Állam ellen a magyar katonákat?

Publikálás dátuma
2015.05.15. 12:31
Iszlám harcosok kiképzésen Fotó: Abid Katib / Getty Images
Nem köt külön speciális biztosítást az Iszlám Állam ellen küldött magyar katonákra a Honvédelmi Minisztérium – értesült a Bors.

A honvédelmi tárca arra hivatkozik, hogy a honvédség képességei, valamint a magyar állam garantálja, hogy a tárca felelősséget vállaljon a 150 magyar katonáért. Ha szükséges, kártalanítják őket - írja a lap. A 2010-es afganisztáni ma­gyar missziót a tárca még az általánosnál magasabb kockázatúnak minősítette, és valamennyi honvédre ennek megfelelő biztosítást kötött. Egy háborúban elhunyt katona családja 1,5 millió forintot, míg a katona rokkantsága esetén 3 milliót kaphatott.

– A katonákat nem vigasztalhatja, hogy a honvédelmi tárcának van általános biztosítása, pedig a honvédség ismeri a körkörös védelem fogalmát. Egy katona a nagykanizsai és afganisztáni szolgálata esetén is biztosítva van, csak más a területek veszélyeztetettsége, és a biztosítást mindig az adott helyszín kockázatához kell igazítani. Speciális védelem kell – mondta Borsnak Magyar György ügyvéd.

Szerző