Előfizetés

Drónt próbált beröptetni egy férfi a Fehér Házba

Őrizetbe vettek egy férfit, aki megpróbált beröptetni egy drónt a washingtoni Fehér Ház kerítésén belüli területre - közölte csütörtökön a CNN amerikai hírtelevízió.

Az elnök biztonságáért felelős szolgálat, a Secret Service szerint a pontosabban még meg nem határozott típusú repülő eszköz nem hordozott fegyvert. A férfit többtucatnyi turista szeme láttára vették őrizetbe. Az elnök jelenleg nem tartózkodik a rezidenciáján, Barack Obama Camp Davidben az Öböl-menti Együttműködési Tanács (GCC) küldöttségeivel tárgyal. Az incidens idején az elnöki házaspár két lánya, Sasha és Malia iskolában volt.

Nyolcra nőtt a vonatbaleset áldozatainak száma

Publikálás dátuma
2015.05.14. 22:23
Illusztráció/Thinkstock
Újabb holttestre bukkantak a vonat roncsai között,  immár nyolcra emelkedett a philadelphiai vasúti baleset halálos áldozatainak száma - közölte a város tűzoltóparancsnoka.

A halottat egy keresőkutya találta meg a szerelvény első kocsijában. A vonat 200 utasa orvosi segítségre szorult, 43-at közülük továbbra is kórházban kezelnek. Nyolcuk állapota súlyos, de az orvosok szerint mindannyian fel fognak épülni. Michael Nutter polgármester tájékoztatása szerint mindenkit megtaláltak, aki a szerelvényen utazott. A New York-i magyar főkonzulátus csütörtök délelőttig magyar sérültről nem értesült. Az Origónak Sinkovics Ede képzőművész szerdán elmondta, hogy ő is a vonat utasa volt, de sérülésről nem számolt be. 

Az Amtrak vasúttársaság hét kocsiból álló személyszállító szerelvénye, amelyen 238 utas és ötfőnyi személyzet utazott, több mint 170 kilométeres sebességgel érkezett egy kanyarodó pályaszakaszhoz, amelyen óránként 80 kilométeres a maximális megengedett sebesség. A kisiklott vonat egy kocsija a tetejére fordult, három pedig az oldalára borult.

A mozdonyvezető, a 32 éves Brandon Bostian használta ugyan a vészféket, de csak 164 kilométeres sebességre sikerült lassítania a szerelvényt. Ügyvédje az ABC televíziónak kijelentette, hogy Bostian, aki még nem tett vallomást a rendőrségnek, agyrázkódást kapott és nem emlékszik a balesetre, csak arra, hogy a kisiklás után a mobilján segítségért telefonált. A mozdonyvezetőtől vérmintát vettek. Philadelphia és New York között csak a jövő héten áll vissza a teljes mértékben a közlekedés. Az érintett pályaszakaszt az Amtrak még nem szerelte fel azzal a rendszerrel, amely GPS és egyéb vezeték nélküli automatizált technológia segítségével le tudja fékezni a túl gyorsan haladó vonatokat.

Az amerikai képviselőház költségvetési előirányzatokért felelős bizottsága szerdán úgy döntött, hogy a következő pénzügyi évre az idei 1,39 milliárdról 1,14 milliárd dollárra csökkenti az Amtraknak nyújtott támogatást. John Boehner, a képviselőház republikánus elnöke csütörtökön közölte, hogy a vasúttársaság "megfelelő" támogatásban fog részesülni és a közlekedésbiztonságra szánt kiadásokat nem kurtították meg.

A bizottság elvetette azt a demokrata párti indítványt, amely a támogatás 2,45 milliárd dollárra történő emelését szorgalmazta. Az Amtrak köztulajdonban lévő, profitorientált, országos vasúti társaság.

A 12 kérdés "manipulatív" - Külföldi sajtó a nemzeti konzultációról

Publikálás dátuma
2015.05.14. 15:18
Illusztráció: Thinkstock
A bevándorlásról indított nemzeti konzultációról írt csütörtökön a La Stampa című olasz napilap Orbán megkérdezi a magyarokat: "Tudod, hogy ellopják tőled a munkát?" címmel. A Gazeta Wyborcza című lengyel baloldali liberális napilap kommentárja szerint a nemzeti konzultációval a kormány hadat üzen a menekülteknek és a bevándorlóknak, és terrorizmussal ijesztgeti a lakosságot.

Az olasz újság szerint a 12 kérdés "manipulatív". A La Stampa hangsúlyozta, hogy az egykoron a vasfüggöny túloldalán levő országok között Magyarországon a legmagasabb a menekültkérelmek száma. "Az évek óta tartó xenofób szlogenek kezdik éreztetni hatásukat" - tette hozzá a torinói lap a Tárki nemrégen kiadott közvélemény-kutatását idézve, miszerint Magyarországon "rekordot döntött az idegengyűlölet".

A Gazeta Wyborcza szerkesztője, Michal Kokot szerint az előző nemzeti konzultációk célja az volt, hogy legitimizálják a kormány lépéseit. Így volt ez azoknak az alkotmánymódosításoknak az esetében is, amelyek kibővítették a kormány jogköreit, és korlátozták az Alkotmánybíróság és a pénzügyi intézmények ellenőrző szerepét - írta. Szerinte Orbán Viktor most is a közvélemény támogatását akarja ilyen módon megnyerni Brüsszel menekültügyi politikájával szemben. 

A szerző elismeri, hogy Budapest az utóbbi időben valóban hatalmas bevándorlási hullámmal kénytelen szembenézni, és bár a menekültek többsége tranzitországnak tekinti Magyarországot, a magyar hatóságok nagyon félnek attól, hogy Ausztria és Németország visszaállítja a határőrizetet a menekültáradat feltartóztatására.

Magyar elemzőkre hivatkozva Kokot úgy véli: Orbán Viktor a menekültkérdést felhasználva a Jobbik választóit próbálja megnyerni. Úgy látja, hogy a magyaroknál "soha nem látott méreteket öltött az idegenellenesség". Ezt a Tárki közvélemény-kutató intézet adataival támasztja alá, melyek szerint a lakosság 46 százaléka ellenséges a külföldiekkel szemben.