Előfizetés

Kétmillió (!) HIV-fertőzött lehet 4-5 év múlva Oroszországban

Publikálás dátuma
2015.05.14. 22:04
Illusztráció/Thinkstock
Négy-öt év múlva kétmillió HIV-fertőzött lehet Oroszországban - figyelmeztetett Vagyim Pokrovszkij akadémikus. Az AIDS-megelőzési orosz szövetségi tudományos módszertani központ vezetője az immunhiányt előidéző betegségben elhunytak közelgő világnapja alkalmából tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy az év végére eléri az egymilliót az oroszországi HIV-fertőzöttek száma. 

Az akadémikus ezt arra alapozta, hogy jelenleg több mint 933 ezer fertőzött szerepel a hivatalos nyilvántartásban. Ez a lakosság 0,5 százalékát teszi ki.  A HIV-fertőzöttek közül több mint 192 ezren haltak meg. Évről évre több az AIDS-ben elhunytak száma is. 

Az orosz AIDS-megelőzési központ adatai szerint a HIV-fertőzöttek többsége 30 és 35 év közötti, akiknek 60 százaléka fogyaszt vagy fogyasztott kemény drogokat. 350 ezer ember szorul gyógykezelésre, de csak körülbelül 200 ezer embert kezelnek. A legfertőzöttebb oroszországi régiók közé tartozik a szibériai Irkutszki terület, ahol 100 ezer emberre 1457 HIV-fertőzött jut, valamint az Urál-hegység menti Szverdlovszki és a Volga folyó menti Szamarai területek. Az Oroszországhoz tavaly márciusban csatolt Krím félszigeten 100 ezer emberre 799 HIV-fertőzött jut.

Vagyim Pokrovszkij kevesellte a költségvetésből az AIDS-ellenes kampányra, a felvilágosításra szánt 200 millió rubelt. Szerinte a 145 milliós népességű Oroszországban ennyi pénzből nem lehet hatékony propagandát kifejteni. Az akadémikus közölte, hogy Oroszországban gyakorlatilag semmi sem történik annak érdekében, hogy megállítsák a fertőzést és ehhez állami stratégiára volna szükség. A HIV-vírus terjedése elleni küzdelemben elsősorban a gyógyítás megszervezésére összpontosítottak - mondta. Erre és gyógyszerek vásárlására az idén körülbelül 18 milliárd rubelt (mintegy 97 milliárd forint) fordítottak.

Pokrovszkij már tavaly november végén is arra figyelmeztetett, hogy országában gyors ütemben terjed a HIV-fertőzés és a vírus okozta AIDS betegség, a folyamat pedig több szempontból visszafordíthatatlanná válik. A HIV-fertőzötteket és AIDS-betegeket képviselő civil szervezetek az év elején arra hívták fel a figyelmet, hogy a rubelnek a dollárhoz és euróhoz képest bekövetkezett értékcsökkenése miatt megemelkedtek az árak, és emiatt a betegek nem jutnak hozzá a hatékony gyógyszerekhez.

A Jurassic Park "nagyágyúját" azonosították

Publikálás dátuma
2015.05.14. 12:00
Forrás: Facebook/Jurassic Park
Félelmetes ragadozó lehetett az a dinoszauruszfaj, amely közeli rokona volt a Jurassic Park című filmből megismert velociraptornak, és valószínűleg éles szaglása tette igazi predátorrá az új fajt azonosító amerikai tudós szerint.

Az új fajt egy eredetileg más fajhoz tartozó egyed maradványainak tanulmányozásával fedezte fel Steven Jasinski, a Pennsylvaniai Egyetem doktorandusza és a Pennsylvaniai Állami Múzeum paleontológia és geológia kurátora. Elemzése szerint az állat koponyája alapján eddig ismeretlen fajhoz tartozik, amelyet a kutató Saurornitholestes sullivaninek nevezett el. Tanulmánya a New Mexico Museum of Natural History and Science Bulletin új számában jelent meg - olvasható a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő portálon.

A nagyjából 75 millió éves egyed maradványait 1999-ben fedezte fel Robert Sullivan Új-Mexikóban. Először azt hitték, a theropodák, vagyis szörnylábúak csoportjába tartozó Saurornitholestes langstoni faj egy példányának fosszíliái kerültek elő. Jasinski azonban összehasonlította az új-mexikói kövületet az S. langstoni egyedeivel, és finom különbségekre lett figyelmes. Észrevette, hogy az agy szaglógumójához tartozó koponyarész felülete szokatlanul nagy, és ez arra utal, hogy az állatnak rendkívül jó szaglása volt.

"Ez a vonás azt jelenti, hogy az S. sullivaninak jobb szaglása lehetett a családjába tartozó többi fajnál, a velociraptornál, a dromeoszaurusznál vagy a bambiraptornál is. Éles szaglása tehette félelmetes ragadozóvá az állatot" - vélte a kutató. Kevesebb mint 90 centiméteres csípőszélességével és nagyjából 180 centiméteres magasságával az S. sullivani nem volt különösebben nagy. Korábbi tanulmányok szerint azonban az állat mozgékony és gyors lehetett, talán falkában vadászott, és kifinomult szaglásával könnyen megtalálhatta a zsákmányállatot - írta a kutató. 

Drámaian esett a Fidesz népszerűsége

Publikálás dátuma
2015.05.14. 08:24

Reuters

A hírügynökség úgy értékeli, hogy az egészségügyi dolgozók tüntetése volt idáig az év egyik legjelentősebb demonstrációja. Így az egészségügyi alkalmazottak fokozzák a nyomást Orbán Viktorra. A megmozdulással a magasabb bérek mellett azt akarták elérni, hogy a hatalom gondoskodjon a szakmáról, s ne kényszerüljenek Nyugaton állást vállalni. Az Orbán-kabinet tavaly óta kénytelen tömegakciókkal szembenézni – a téves politikai lépések, a szorosabb orosz kapcsolat és amiatt, hogy sokan úgy érzik: az uralkodó elit egynémely tagjai saját meggazdagodásukra használják ki posztjukat. A Fidesz népszerűsége drámaian esett, és a radikális nacionalista Jobbik csaknem behozta a közvélemény kutatásokban, mivel a szavazópolgárok úgy érzik, hogy a gazdasági megélénkülés még nem jutott el hozzájuk.