Előfizetés

Veszélyben vannak az egyetemeink! - Demonstráció a Kossuth téren

Publikálás dátuma
2015.05.14. 20:39
MTI Fotó: Kovács Tamás
A felsőoktatási törvény tervezett módosítása ellen tiltakozott a Veszélyben vannak az egyetemeink Facebook-csoport csütörtökön Budapesten, a Kossuth Lajos téren.

Gerő Márton szervező a mintegy félszáz egyetemi oktató és hallgató részvételével megtartott demonstráción elmondta: az egyetemi autonómia súlyos megsértéseként értékelik a törvénymódosításnak a kancellárok hatáskörére és a konzisztóriumokra vonatkozó egyes rendelkezéseit. A többi között kifogásolják, hogy a kancellár még a rektor hatáskörébe tartozó döntések tekintetében is egyetértési joggal rendelkezne, illetve hogy a stratégiai döntések megalapozásában is részt vevő öttagú konzisztórium három tagját a miniszter delegálná - mondta a szónok.

A demonstráción, amelyet támogatott a Hálózat a tanszabadságért elnevezésű szervezet is, a résztvevők kartondobozokból felállították az "Autonómia közös várát".

Kövér László házánál tüntettek

Publikálás dátuma
2015.05.14. 19:55
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
A  Nem adom a házamat mozgalom demonstrációt tartott Kövér László házánál, Szigetszentmiklóson,  "Laci, sokkolt a sokkolód!" címmel. 
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Közmunkásokra cseréli a közalkalmazott pedagógusokat a Klik

Publikálás dátuma
2015.05.14. 19:04
Illusztráció/Thinkstock
Az Együtt - a Korszakváltók Pártja elnöke szerint döbbenetes, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) országszerte több mint négyezer közmunkást foglalkoztat, kiszorítva ezzel a pedagógusokat és az oktatási kisegítőket.

Szigetvári Viktor a párt országos, korrupcióellenes fórumsorozatának zalaegerszegi állomását megelőzően sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy "a magyar kormány, a Fidesz olyan közoktatási rendszert működtet, amelyben ma 4421 közmunkás dolgozik". Döbbenetesnek nevezte, hogy a Klik "közmunkásokra cseréli a közalkalmazott pedagógusokat és oktatási kisegítőket", miközben - legalábbis a deklaráció szintjén - a közmunkaprogram nem erre lett kitalálva.

Szigetvári Viktor csütörtökön, a párt országos, korrupcióellenes fórumsorozatának zalaegerszegi állomását megelőző sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy "a magyar kormány, a Fidesz olyan közoktatási rendszert működtet, amelyben ma 4421 közmunkás dolgozik". Döbbenetesnek nevezte, hogy a Klik "közmunkásokra cseréli a közalkalmazott pedagógusokat és oktatási kisegítőket", holott a közmunkaprogram nem erre lett kitalálva. A politikus felidézte, hogy az Együtt a múlt héten hozta nyilvánosságra Dolgozni, boldogulni! című javaslatát, amely a közmunkaprogram átalakítására és új munkahelyek létrehozására tesz ajánlásokat. Zalaegerszeg is olyan része az országnak, ahonnan elmennek az emberek, sokan Ausztriában vagy még távolabb dolgoznak, miközben a szegényebb rétegeknek csak a közmunkaprogram jut - hangsúlyozta.

A párt álláspontja szerint "a Fidesz közmunkaprogramja mindenkit bezár a szegénységbe", a vállalkozók számára sem az adórendszer, sem a járulékrendszer nem teremti meg új munkahelyek létrehozásának lehetőségét.  Szigetvári Viktor kitért arra is, hogy pártja országos korrupcióellenes hálózatot szervez Juhász Péter alelnök kezdeményezésére, és Zalában is van olyan jelenség, amely ellen fel kell lépni. Az Együtt a Demokratikus Koalícióval - sajnos szemben a Magyar Szocialista Párttal, amely megszavazta a kikötő eladását - küzd a keszthelyi kikötő ellopása ellen.

Molnár Tibor az Együtt regionális politikai igazgatója, a keszthelyi választókerület elnöke arról beszélt, hogy cselekvő ellenzékként próbálnak rávilágítani a fennálló hatalom hibáira, amelyek hátráltatják a térség fejlesztését. Fontos, hogy "a fortélyos félelem igazgat" rendszerét leküzdjük, de ehhez ki kell állni a jogainkért, hogy Zalaegerszeg és Zala megye is a fejlődés egy magasabb szintjére lépjen.

Szigetvári Viktor Facebook-oldalán a jövő évi költségvetés-tervezetét is bírálta:

A 2016-os költségvetés fideszes tervének homokba dugott fej volt a jele az óvodában. Kedvező nemzetközi környezetben továbbra sem kerülünk közelebb egyes nyugati országos fejlettségi szintjéhez, és semmit, de semmit nem old meg a kormány hazánk évtizedes gondjaiból. Az magyar válság mélyül tovább. Az oktatás és az egészségügy tovább csúszik lefelé. A fenntarthatatlan nyugdíjrendszer válságát újabb egy éven át tagadja le a Fidesz. Az egyenlőtlenségek csökkentéséről meggyőződésből mondott le a kormány. Keveseknek lesz jobb, sokaknak változatlan és egyre többeknek rosszabb a helyzetük. Sem közös áldozatvállalás nem történik nemzeti problémáink megoldása érdekében, sem szándéka nincs a kormánynak bármely válság érdemi kezelésére. Megosztott, hergelt, indulatos közösség, manipulált nyilvánosság, hazug álmokat vetítő, megtévesztő fideszes mellébeszélés. Ez lesz 2016-ban is. Holott mindenkinek észre kell vennie, csak egy egységes ország tudja leküzdeni a magyar válságot. Ha nem tesszük, 10 év múlva nem fogunk ráismerni a hazánkra.