Előfizetés

Így változik a felsőoktatás – vége az autonómiának?

Publikálás dátuma
2015.05.14. 17:53
Fotó: Vajda József
Ma elérhetővé vált a felsőoktatási törvényt módosító javaslat a parlament weblapján. A dokumentumban pontosították a kancellárok, valamint meghatározták a konzisztóriumok feladatkörét. Eszerint a kancellár "felel a felsőoktatási intézmény gazdasági, pénzügyi, kontrolling, belső ellenőrzési, számviteli, munkaügyi, jogi, igazgatási, informatikai tevékenységéért, az intézmény vagyongazdálkodásáért, ideértve a műszaki, létesítményhasznosítási, üzemeltetési, logisztikai, szolgáltatási, beszerzési és közbeszerzési ügyeket is, irányítja e területen a működést". 

A törvény új részei szerint az öttagú konzisztóriumok feladatkörébe tartozik majd "a stratégiai döntéseinek megalapozása, valamint a gazdálkodási tevékenység szakmai támogatása és ellenőrzése". Ezen felül az intézmény "gazdasági következménnyel járó döntésének érvényességéhez" is a konzisztórium előzetes egyetértésére lesz majd szükség. A testületbe három tagot delegál a miniszter, a tagok kiválasztása előtt viszont "véleményt kér a felsőoktatási intézmény gazdasági-társadalmi környezete meghatározó szervezeteitől és az érintett felsőoktatási intézménytől, valamint a felsőoktatási intézmény hallgatói önkormányzatától".

Szigorítottak a hallgatók átsorolásán: a módosítás szerint "a felsőoktatási intézmény tanévenként köteles önköltséges képzésre átsorolni azt a magyar állami (rész)ösztöndíjjal támogatott képzésben részt vevő hallgatót, aki az utolsó két olyan félév átlagában, amelyben hallgatói jogviszonya nem szünetelt [...] nem szerzett legalább húsz kreditet, és nem érte el az intézmény szervezeti és működési szabályzatában – a Kormány rendeletében meghatározottak szerint – megállapított tanulmányi átlagot". A héten a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) jelezte: nem tudnak egyetérteni, hiszen egyes szakokon - például egészségügyi képzések esetében - előállhat az a helyzet, hogy a hallgatót akkor is átsorolhatják önköltséges képzésre, ha pusztán egy tantárgyat nem teljesít.

A módosító javaslat a következőket is tartalmazza: az egyetemen kívül létrehozzák új intézményi kategóriaként az alkalmazott tudományok egyetemét, lesznek közösségi képzőközpontok, megjelenik a hallgatók kompetenciamérése és bevezetik a mesteroktató kategóriát. Palkovics László felsőoktatási államtitkár korábban hangsúlyozta: az alkalmazott tudományok egyetem kategória bevezetésével jobban szeretnének közeledni a munkaerő-piaci igényekhez.

Ismét riasztanak a várható felhőszakadás miatt

Publikálás dátuma
2015.05.14. 17:46
Illusztráció/Thinkstock
A heves zivatar és a felhőszakadás veszélye miatt Hajdú-Bihar, Somogy és Zala megye több járására másodfokú riasztásokat adott ki a meteorológiai szolgálat csütörtök délután. Emellett az ország nagy részén, köztük Budapesten is elsőfokú riasztások vannak érvényben.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtök éjfélig szóló veszélyjelzése szerint a jelzett területeken olyan heves zivatarokra kell készülni, amelyeket károkozó szél és nagy méretű jégdarabok is kísérhetnek. Emellett rövid idő alatt akár 50 milliméter eső is hullhat. Ezért ott másodfokú riasztásokat adtak ki.

Az ország többi területén mind a heves zivatar, mind a felhőszakadás veszélye miatt elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. A figyelmeztetésben azt írták: kora estétől fokozatosan szűnnek meg a zivatarok. Csütörtök estétől péntek estig nem valószínű a veszélyes időjárási jelenség. Péntek estétől kell készülni arra, hogy délnyugaton egy-egy intenzívebb záport kis valószínűséggel dörgés, villámlás kísérhet.

Az országos, középtávú előrejelzés szerint a következő napokban is folytatódik a változékony időjárás. A több-kevesebb napsütés mellett több helyen lehetnek záporok, zivatarok. A hét végére viszont némileg erősödik a nappali felmelegedés is, vasárnap néhol 25 Celsius-fokig emelkedhet a hőmérséklet.

MSZP: meddig tart a főváros véreztetése?

Publikálás dátuma
2015.05.14. 17:38
Fotó:Thinkstock
Tarlós István szokás szerint képtelen eredményesen kiállni a budapesti érdekek mellett. A 2016-os költségvetés tervezete szerint a budapesti közösségi közlekedés még az ideinél is kevesebb állami támogatást kap, pedig még a 2015-ös finanszírozásból is hiányzik 15 milliárd forint - figyelmezett közleményében Horváth Csaba, az MSZP fővárosi frakcióvezetője.

"A főváros ötödik éve képtelen megoldani a kormánnyal a BKV finanszírozását, és ennek megint a budapestiek isszák meg a levét. Ha a csökkenő állami szerepvállalás miatt járatokat kell ritkítani, az a hazudozó kormány és a nulla érdekérvényesítő képességű városvezetés közös felelőssége.

A BKV ötödik éve a szakadék szélén táncol. A legkisebb forráselvonás is bedöntheti a vállalatot. A kormány az állami támogatás csökkentésével kimaradó járatokról, lepusztuló járművekről, elmaradó felújításokról és rosszabb minőségű hálózatról dönt.

A főváros fideszes vezetésének az a dolga és felelőssége, hogy útját állja ennek a Budapest-ellenes kormányzati lépésnek, amely a fővárost nem az ország motorjának, hanem végtelenségig kizsigerelhető fejőstehénnek tekinti.

Horváth Csaba,
fővárosi frakcióvezető"