Kevesebb adatot gyűjthetnek Amerikában

Hosszú viták után az amerikai képviselőház megszavazta azt a javaslatot, amelynek révén megakadályoznák a titkosszolgálatok tömeges adatgyűjtését. A republikánusok és a demokraták nagy többsége is áldását adta az USA Freedom Act nevű törvényre, amelyet még a szenátusnak is jóvá kell hagynia. 338 képviselő támogatta, 88 ellenezte a javaslatot. 41 demokrata ellenezte és 47 republikánus támogatta.

A javaslat értelmében a jövőben telefonos adatokat, illetve felvételeket csak bírói engedéllyel lehet gyűjteni. Elegendő bizonyíték kell ahhoz, hogy a megfigyelt személy kapcsolatban állhat nemzetközi terroristákkal.

Az eddigi gyakorlat szerint a titkosszolgálatok tömegesen gyűjthetnek adatokat. Ezt az USA Patrioct Act szabályozza, amelyet a 2001. szeptember 11-i terrortámadás sorozat után fogadtak el. Ez azonban június 1-től hatályát veszti. Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) külföldi adatgyűjtéseit azonban ez nem befolyásolja. A képviselőház jogi bizottságának elnöke, Bob Goodlatte szerint az amerikaiak szabadsága és biztonsága nem zárja ki egymást.

John Boehner, a képviselőház republikánus elnöke átláthatóságot ígért a terrorizmus elleni harcban.

Szerző

Közel a megegyezés Athénnal?

Döntő szakaszához érkeztek a hitelezők és a görög kormány illetékesei közötti tárgyalások. Athén szerint a megbeszélések a „finishez érkeztek” a hitelezők és a görög kabinet megbízottjai közötti újabb mai, úgynevezett technikai forduló előtt. Görögország lesz a téma Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke és Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezetője közötti mai megbeszéléseiknek is.

Hivatalos görög közlések szerint Alekszisz Ciprasz kormánya egyértelmű utasítást adott a tárgyaló küldöttségnek arra, hogy megállapodásra törekedjék a „Brüsszeli Csoportnak” nevezett hitelezőkkel. Janisz Varufakisz pénzügyminiszter is azt állította, hogy a kormány megállapodásra jutott velük a „legfontosabb kérdésekben”.

A szerdai adatok szerint a görög gazdaság rosszabbul teljesít a második negyedévben, mint az elsőben, s ismét recesszióba került. Az előző, Antonisz Szamarasz által fémjelzett kabinet a tavalyi évben még növekedést tudott felmutatni.

A görög kormány szerdán éjjelig tartó ülésen arra jutott, hogy a hitelezőkkel való megállapodás alapja az adóreform, valamint a privatizáció lehet.

Szerző

Tűzharc az állami tévé közelében

Súlyos harcok színhelye volt az afrikai ország, Burundi fővárosa egy nappal azután, hogy a hadsereg puccsal akarta megdönteni Pierre Nkurunziza elnök hatalmát. Bujumburában továbbra is lövések zaja hallható, nem sikerült helyreállítani a rendet, heves harcok dúlnak az elnök hívei és ellenfelei között, különösen az állami tévé és rádió közelében.

Ezt az épületegyüttest egyelőre az államfő egységei ellenőrzik. A helyzet azonban egyre áltáthatatlanabb. Szerdán Godefroid Niyombare tábornok, volt titkosszolgálati vezető jelentette be az elnök „leváltását”, s a kormány feloszlatását. Nkurunziza külföldön tartózkodott a bejelentés idején, Tanzániában, egy regionális csúcstalálkozón vett részt. Néhány órával később, Prime Niyongabo, burundi vezérkari főnöke, azt közölte, hogy a puccskísérlet megbukott.

Az államcsíny kísérletének előzménye az volt, hogy Burundiban az elmúlt napokban tüntetéseket tartottak, mivel az államfő harmadik elnöki mandátumot tervez, miközben ezt tiltaná az alkotmány. Az Európai Unió visszafogottságot követelt.

Szerző
Témák
tűzharc Burundi