Előfizetés

Közel a megegyezés Athénnal?

Döntő szakaszához érkeztek a hitelezők és a görög kormány illetékesei közötti tárgyalások. Athén szerint a megbeszélések a „finishez érkeztek” a hitelezők és a görög kabinet megbízottjai közötti újabb mai, úgynevezett technikai forduló előtt. Görögország lesz a téma Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke és Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezetője közötti mai megbeszéléseiknek is.

Hivatalos görög közlések szerint Alekszisz Ciprasz kormánya egyértelmű utasítást adott a tárgyaló küldöttségnek arra, hogy megállapodásra törekedjék a „Brüsszeli Csoportnak” nevezett hitelezőkkel. Janisz Varufakisz pénzügyminiszter is azt állította, hogy a kormány megállapodásra jutott velük a „legfontosabb kérdésekben”.

A szerdai adatok szerint a görög gazdaság rosszabbul teljesít a második negyedévben, mint az elsőben, s ismét recesszióba került. Az előző, Antonisz Szamarasz által fémjelzett kabinet a tavalyi évben még növekedést tudott felmutatni.

A görög kormány szerdán éjjelig tartó ülésen arra jutott, hogy a hitelezőkkel való megállapodás alapja az adóreform, valamint a privatizáció lehet.

Tűzharc az állami tévé közelében

Súlyos harcok színhelye volt az afrikai ország, Burundi fővárosa egy nappal azután, hogy a hadsereg puccsal akarta megdönteni Pierre Nkurunziza elnök hatalmát. Bujumburában továbbra is lövések zaja hallható, nem sikerült helyreállítani a rendet, heves harcok dúlnak az elnök hívei és ellenfelei között, különösen az állami tévé és rádió közelében.

Ezt az épületegyüttest egyelőre az államfő egységei ellenőrzik. A helyzet azonban egyre áltáthatatlanabb. Szerdán Godefroid Niyombare tábornok, volt titkosszolgálati vezető jelentette be az elnök „leváltását”, s a kormány feloszlatását. Nkurunziza külföldön tartózkodott a bejelentés idején, Tanzániában, egy regionális csúcstalálkozón vett részt. Néhány órával később, Prime Niyongabo, burundi vezérkari főnöke, azt közölte, hogy a puccskísérlet megbukott.

Az államcsíny kísérletének előzménye az volt, hogy Burundiban az elmúlt napokban tüntetéseket tartottak, mivel az államfő harmadik elnöki mandátumot tervez, miközben ezt tiltaná az alkotmány. Az Európai Unió visszafogottságot követelt.

Terroristák támadtak a fővárosi szállodára

Az afganisztáni tálibok vállalták magukra azt a merényletet, melynek során szerdáról csütörtökre virradó hajnalban fegyveresek támadást intéztek egy szálloda ellen a fővárosban, Kabulban. Legalább öt személy vesztette életét, köztük egy amerikai. Öten megsérültek – közölte Abdul Rahman Rahimi, Kabul rendőrfőnöke.

Rahimi kifejtette, hogy eddig csak egy támadót tudtak azonosítani. A többieket keresik. Előzőleg teljesen mást közölt a rendőrfőnök helyettese. Szajed Gul Agha Rohani három támadóról beszélt, akiket megöltek, s megakadályoztak abban, hogy működésbe hozzák robannószerkezetüket.

A túszejtő akció a külföldiek által is kedvelt hotelben történt. Miután a fegyveresek behatoltak a szállodába, hétórás tűzharc kezdődött a támadók és a merénylők között. Ez idő alatt robbanások zaja volt hallható. Körülbelül 50 embert sikerült kimenekíteni az épületből.

Az akciót az iszlám szélsőséges tálibok vállalták egy a helyi médiumoknak írt email üzenetben. Szóvivőjük, Szabihullah Mudzsaid szintén megerősítette, hogy csoportjuk hajtotta végre a támadást. Az iszlamisták egyre erőteljesebb támadásokat hajtanak végre az országban a nemzetközi haderő tavaly év végi távozása óta.

Az Egyesült Államok kabuli nagykövetségének szóvivője, Monica Cummings megerősítette, hogy az egyik áldozat amerikai volt. Az indiai nagykövetség pedig a Twitteren „több indiai áldozatról” tett említést. Nem világos, hogy halottakról vagy sérültekről van-e szó.

A Park Place szálloda Kabul diplomata negyedében, az ENSZ misszió irodájának közelében található.