Előfizetés

Tűzharc az állami tévé közelében

Súlyos harcok színhelye volt az afrikai ország, Burundi fővárosa egy nappal azután, hogy a hadsereg puccsal akarta megdönteni Pierre Nkurunziza elnök hatalmát. Bujumburában továbbra is lövések zaja hallható, nem sikerült helyreállítani a rendet, heves harcok dúlnak az elnök hívei és ellenfelei között, különösen az állami tévé és rádió közelében.

Ezt az épületegyüttest egyelőre az államfő egységei ellenőrzik. A helyzet azonban egyre áltáthatatlanabb. Szerdán Godefroid Niyombare tábornok, volt titkosszolgálati vezető jelentette be az elnök „leváltását”, s a kormány feloszlatását. Nkurunziza külföldön tartózkodott a bejelentés idején, Tanzániában, egy regionális csúcstalálkozón vett részt. Néhány órával később, Prime Niyongabo, burundi vezérkari főnöke, azt közölte, hogy a puccskísérlet megbukott.

Az államcsíny kísérletének előzménye az volt, hogy Burundiban az elmúlt napokban tüntetéseket tartottak, mivel az államfő harmadik elnöki mandátumot tervez, miközben ezt tiltaná az alkotmány. Az Európai Unió visszafogottságot követelt.

Terroristák támadtak a fővárosi szállodára

Az afganisztáni tálibok vállalták magukra azt a merényletet, melynek során szerdáról csütörtökre virradó hajnalban fegyveresek támadást intéztek egy szálloda ellen a fővárosban, Kabulban. Legalább öt személy vesztette életét, köztük egy amerikai. Öten megsérültek – közölte Abdul Rahman Rahimi, Kabul rendőrfőnöke.

Rahimi kifejtette, hogy eddig csak egy támadót tudtak azonosítani. A többieket keresik. Előzőleg teljesen mást közölt a rendőrfőnök helyettese. Szajed Gul Agha Rohani három támadóról beszélt, akiket megöltek, s megakadályoztak abban, hogy működésbe hozzák robannószerkezetüket.

A túszejtő akció a külföldiek által is kedvelt hotelben történt. Miután a fegyveresek behatoltak a szállodába, hétórás tűzharc kezdődött a támadók és a merénylők között. Ez idő alatt robbanások zaja volt hallható. Körülbelül 50 embert sikerült kimenekíteni az épületből.

Az akciót az iszlám szélsőséges tálibok vállalták egy a helyi médiumoknak írt email üzenetben. Szóvivőjük, Szabihullah Mudzsaid szintén megerősítette, hogy csoportjuk hajtotta végre a támadást. Az iszlamisták egyre erőteljesebb támadásokat hajtanak végre az országban a nemzetközi haderő tavaly év végi távozása óta.

Az Egyesült Államok kabuli nagykövetségének szóvivője, Monica Cummings megerősítette, hogy az egyik áldozat amerikai volt. Az indiai nagykövetség pedig a Twitteren „több indiai áldozatról” tett említést. Nem világos, hogy halottakról vagy sérültekről van-e szó.

A Park Place szálloda Kabul diplomata negyedében, az ENSZ misszió irodájának közelében található.

 

Bostoni robbantás - Halálbüntetés Carnajevnek?

Magyar idő szerint szerdán késő este kezdték meg az esküdtek a tárgyalást Dzsohar Carnajev, a bostoni merénylő büntetésének mértékéről. Záróbeszédében a vád halálbüntetést, a védelem pedig letöltendő életfogytiglani szabadságvesztést kért szerdán Carnajevre, akit korábban bűnösnek találtak a Massachusetts székvárosában két évvel ezelőtt, a maratoni futóverseny közönsége és részvevői elleni robbantásos merénylet elkövetésében.

A 21 éves Carnajevre csak a tanácskozásra visszavonult, 12 tagú esküdtszék egybehangzó döntése esetén szabják ki a halálbüntetést. A legsúlyosabb büntetés kihirdetése esetén az ügyvédek fellebbezni fognak. A 2013. április 15-i bostoni kettős robbantásban hárman - köztük egy 8 éves kisfiú - életüket vesztették, 264-en pedig megsebesültek. A merényletet Dzsohar bátyjával, Tamerlan Carnajevvel követte el, aki később a rendőrséggel vívott tűzharcban életét vesztette. Ez volt a legsúlyosabb terrortámadás, amelyet amerikai területen 2001. szeptember 11. után elkövettek.

A fivérek a robbantás után néhány nappal egy rendőrt is agyonlőttek. A per első szakaszában, amelynek célja Carnajev bűnösségének megállapítása volt, az esküdtszék az ellene felhozott mind a 30 vádpontban elmarasztalta őt. Ezek között 17 miatt is halálra ítélhetik. Egyebek között négyrendbeli gyilkosságban, összeesküvésben és tömeges halált okozó fegyverhasználatban találták bűnösnek.

A per második szakaszában, amelyből immár csak az esküdtszék döntése és az ítélet kihirdetése maradt hátra, a kiszabandó büntetés mértékét kell megállapítani. "Nem szeretek ártatlan embereket ölni, de ebben az esetben ez megengedett, mert Amerikát meg kell büntetni" - idézte záróbeszédében Steven Mellin helyettes szövetségi ügyész Carnajev szavait, amelyeket a vádlott nem sokkal az elfogása előtt jegyzett fel, egy motorcsónakban rejtőzködve.

Megismételte, hogy Carnajev meggyőződéses terrorista, aki politikai álláspontjának megjelenítése érdekében gyilkolt válogatás nélkül. Mellin közvetlenül a robbantás után készült véres felvételekkel érzékeltette a merénylet borzalmait és azt hangoztatta, hogy az elítélt számára nem volt elegendő pusztán a gyilkolás, darabokra akarta szaggatni az áldozatait.

Judith Clarke védőügyvéd, miközben elismerte, hogy Dzsohar Carnajev elkövette az összes bűncselekményt, amelyben elmarasztalták, záróbeszédében ismételten azzal érvelt, hogy védence, akinek szülei 2012-ben visszaköltöztek Oroszországba, a dzsihadista bátyja befolyása alá került, aki vezető szerepet játszott mind a robbantásban, mind a rendőrgyilkosságban.

Clarke szerint Carnajev "nem a legrosszabbak legrosszabbika", márpedig a halálbüntetést az olyanoknak szánták. Hangsúlyozta, hogy a tényleges életfogytiglani ítélet egyszerre jelentene igazságszolgáltatást és kegyelemgyakorlást is, és az egyúttal segítséget jelente az áldozatok hozzátartozóinak is, akinek nem kellene végigszenvedniük a több évig tartó, a közfigyelem által kísért fellebbezési folyamatot.

A halálos ítélet meghozatalához egyhangú döntésre van szükség. Amennyiben az esküdtek nem állapodnának meg a legsúlyosabb büntetésben, úgy az éppen ma 21 éves Carnajevet automatikusan életfogytiglani börtönre ítélnék, amelyet egy rendkívül biztonságosnak tartott coloradói börtönben kellene leülnie. Carnajevet áprilisban, minden vádpontban bűnösnek találtak. Ezután kezdődött meg a per második szakasza arról, halálra ítéljék-e, vagy „csak” életfogytiglanit” kapjon.