Előfizetés

Szeleczky Zitáról

Kiverte nálam a biztosítékot Szunyogh Szabolcs úr "A nemzet tud megbocsátani" című írása.

1. Egy kanadai magyar lapra hivatkozik. Vajon honnan kapja ez a kanadai lap az ilyen témát a képekkel, a frissen megjelent, itthon nehezen hozzáférhető postai emlék-bélyeggel?

2. Nagyon kevesen vagyunk már, akik saját bőrünkön tapasztalhattuk a Szálasi és Rákosi diktatúra szörnyűségeit. Például azt, hogy akár nekem főiskolásnak, akár a kor nagyságainak, ha tehetetlen dühhel is, de KÖTELEZŐEN részt kellett venni az összejöveteleiken. Ellenkező esetben jó, ha kirúgással megúszhattuk. Ennek a korszaknak volt elszenvedője Szeleczky Zita, a XX.század magyar színész-királynője is. A cikk írója legfeljebb hallomásból hallhatott ezekről. Zita kizárólag a művészi munkájának élt. Politikával nem foglalkozott, nem is értett hozzá. Soha nem volt antiszemita. Ezt még az ellene hamis váddal indított perben a zsidó származású, kommunista érzelmű színész kollégái is megerősítették. Vannak korosztályok, akik szüleiktől, nagyszüleiktől hallottak róla. Ha valaki kizárólag csak Szigethy Gábor laudációját olvassa, amit Szeleczky Zita poszthumusz "Magyar Örökség" díja alkalmából írt, tiszta képet kaphat. Ő ír az akkori jobbról-balról Szeleczky Zitára zúduló rágalom-hadjáratról is. Szunyogh úr bátran nevezheti Zitát "nem túl jelentős"-nek. Ugyan ki nézne utána a róla írt méltatások sokaságának, így például Ódry Árpád, a Színiakadémia igazgatója szerint "ilyen tehetség száz évente csak egyszer születik." Simándy operaénekes szerint "Égő fáklya, lánglelkű művésznő." vagy "A magyar nyelv , vers, dal apostola" vagy "Zitánk a magyar színjátszás fényes csillaga".

3. Kinek kedves egy ilyen lejárató írás? Kizárólag a Szeleczkyre irigyek, rágalmazók mai utódainak.

4. Nyugdíjas pedagógusként, nyugdíjas igazgató-helyettesként nagyon elszomorít, hogy ezt írja a Köznevelés című lap volt főszerkesztője. Nincs elég probléma ma az oktatás- politikában? Van bőven javítani való e téren! Miért nem e téren kamatoztatja a valós tudását?! Teszi mindezt egy 16 éve halott magyar színész-királynő 100 éves születési megemlékezésén, egy postai emlékbélyeg ürügyén. Vajon tudja-e, hogy ezzel nemcsak Szeleczky Zita emlékének árt?