Előfizetés

Kimi, a csapatember

Publikálás dátuma
2015.05.12. 07:56
Räikkönen magyaráz Vettelnek FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/CLIVE MASON
A Spanyol Nagydíj legnagyobb meglepetése nem az volt, hogy Nico Rosberg végre az időmérőn és a futamon is legyőzte a címvédő, az összetettben élen álló csapattársát, Lewis Hamiltont, hanem az, hogy kiderült a két élcsapat pilótái igenis képesek összedolgozni, ha az istálló érdekei úgy kívánják.

A Mercedesnél például a nagy fölénnyel vezető Rosberg – noha a vb szempontjából ez hátrányos volt számára – képes volt tovább kinn maradni a második kerékcseréje előtt annak érdekében, hogy a brit három kiállásos stratégiája sikeres legyen, és maga mögé szorítsa a Ferrarit.

„Lewis igyekezett kiépíteni azt az előnyt, ami ahhoz kellett neki, hogy Vettel elé kerüljön a harmadik etapjában. Emiatt valójában kicsit hátráltatnunk kellett Nicót. Tovább kint hagytuk őt, de ezzel elértük, hogy a két autónk nem akadályozta egymást a pályán, és Lewis előtt megnyílt az út a második helyhez” – árulta el Toto Wolff, a csapat motorsport igazgatója.

Persze a Ferrari sem maradhatott ki a taktikázásból, ám ott már a versenyhétvége előtt eldőlt, kinek kell a másik érdekeinek alávetnie magát. Ezúttal Kimi Räikkönen volt a csapatember, aki önként vállalta, hogy a fejlesztések jobb kiértékelése véget az ő autójáról lekerüljenek az újítások, míg Vetteléről nem, így a helyes fejlesztési irányt jobban meghatározhatják a mérnökök a két autó adataiból. Igaz, a finnek ebben a helyzetben esélye sem volt utolérni csapattársát.

„Az egyetlen módja annak, hogy lásd a különbséget, ha két eltérő autóval körözöl egyszerre, egy időben, ugyanazon a pályán. Én tegnap kész voltam vállalni a kockázatot, de ezek az ismeretek segítenek majd nekünk a későbbiekben. A Ferrarinak olyan autó kell, amely minden körülmények között versenyképes” – magyarázta Räikkönen.

Márpedig a soron következő két futam helyszíne, Monaco és Montreal nagyban különbözik a legtöbb pályától, ráadásul ezeken a ringeken nem jön ki a Mercedes erőfölénye.

Ők mondták Barcelonáról
Lewis Hamilton (brit, Mercedes): „Sajnos nagyon rosszul sikerült a rajtom, hiszen kipörögtek a kerekeim, így Vettel megelőzött. Ugyanakkor boldog vagyok, hiszen sikerült visszajönnöm a második helyre. Még vezetem a bajnokságot!”
Sebastian Vettel (német, Ferrari): „Nem tudtuk tartani a Mercedes tempóját. A harmadik hely az elérhető legjobb eredmény volt ma, annak ellenére, hogy nagyon jó az autónk.”
Valtteri Bottas (finn, Williams): „A versenyem nagyon hasonlított a legutóbbira, hiszen ismét egy vörös autót kellett magam mögött tartanom a végén. Úgy érzem, az autónk tovább javult.”
Daniel Ricciardo (ausztrál, Red Bull): „Egyértelműen jobb versenytempóra voltunk képesek, mint amit vártunk. De emeljük ki, ez csak egy hetedik hely, ami jelzi, hol tartunk most a bajnokságban.”
Romain Grosjean (francia, Lotus): „Nagyon boldog vagyok, hogy senkinek sem esett baja a bokszutcai balesetben. Azóta már találkoztam a srácokkal, és szerencsére mindenki rendben van, én pedig jövök nekik egy sörrel.”
Fernando Alonso (spanyol, McLaren): „Eléggé ijesztő volt: nem volt fékem egy körön át. Csalódott vagyok a kiesés miatt, de most csak egy dolgot tehetünk: kielemezzük a történteket, és Monacóig javítunk. Elég messze vagyunk az élcsapatoktól, kétszer ekkora lépéseket kell tennünk, ha pontot szeretnénk szerezni.”Brókerbotrány: nem lesz vizsgálóbizottság

Publikálás dátuma
2015.05.12. 07:24
FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava
Folyamatban lévő büntetőeljárás miatt elutasította a parlament igazságügyi bizottsága a brókerbotrányok vizsgálatára javasolt bizottságok létrehozását hétfőn. Ellenzéki képviselők kezdeményezték, hogy egyrészt a felügyeleti szabályozás, másrészt a brókercégek pénzeltűnései, valamint a kormányzati felelősség feltárására vizsgálatára jöjjön létre vizsgálóbizottság. 

Az Együtt politikusa, Szelényi Zsuzsanna független képviselő szerint - mivel a paritásos testület a fideszes elutasítás miatt nem jön létre - nem lehet megtudni, hogy milyen felelőssége van az ügyben a PSZÁF-nak, Matolcsy György jegybankelnöknek, a bankfelügyeletnek, illetve Polt Péter legfőbb ügyésznek, milyen politikai felelősséget visel Orbán Viktor miniszterelnök és Szijjártó Péter.

Az elutasítással is kapcsolatba hozható Józsa István, szocialista országgyűlési képviselő bejelentése, miszerint az MSZP nem kíván részt venni a jegybanki törvény kétharmados támogatást igénylő módosító javaslatáról tárgyaló ötpárti egyeztetésen. Az ok: nem kívánnak asszisztálni ahhoz a Fidesz-kísérletéhez, amelynek egyik célja, hogy a brókerbotrányok károsultjai ne tudjanak kártérítési igényt benyújtani a Magyar Nemzeti Bankhoz. A szocialista politikus sajtótájékoztatóján azt mondta, az elégtelen felügyeleti tevékenység miatt az MNB-t súlyos felelősség terheli.

A kártalanítás mindezzel együtt folytatódik, a Befektetővédelmi Alap (Beva) honlapján megjelent a Hungária Értékpapír Zrt. befektetőinek kártalanításáról szóló közlemény. A kártalanítási kérelmeket május 22-től egy éven át lehet benyújtani, ám a Quaestorral ellentétben ez esetben a Beva a harminc helyett összesen maximum hatmillió forintot fizet ki károsultanként.

Elhunyt az euró atyja

B. M.
Publikálás dátuma
2015.05.12. 07:23

"Egyike volt annak a néhány embernek, aki már a kezdetektől hangoztatta, hogy óvatosan kell kezelni az új fizetőeszközt és közös fiskális politikára volna szükség, nem csak monetáris elhatározásra. Ez mára létre is jött, mert a 2008-as válság után az európaiak szembesültek vele, hogy tovább kell haladni a gazdasági egyesülés útján, hogy az euró valódi fizetőeszközzé válhasson" - így mutatta be édesapja munkásságát tavaly ősszel Christophe Lamfalussy. Tette ezt abból az alkalomból, hogy Budapesten is megjelent Az euró bölcse című kötet, amely a tegnap életének 87. évében elhunyt Lámfalussy Sándor legfontosabb cikkeit gyűjtötte csokorba.

Aligha tévedünk nagyot, ha azt állítjuk, hogy a Kapuvárott született, de élete javát Belgiumban töltő bankár korunk egyik legnagyobb közgazdásza volt, egész életét végigkísérte az európai közös pénz megteremtésének gondolata.

Gyakran járt a magyar fővárosban, pár éve a Szépművészeti Múzeum műkincsektől mentes kis termében futottunk össze. Megszámlálhatatlan könyveinek egyikét mutatta be a Mathias Corvinus Ciollegium, a meghívottak között feltűnt Várszegi Asztrik is. Jelenlétéhez Lámfalussy ragaszkodott, mert soha sem feledkezett meg róla, hogy soproni diákként a bencések keltették fel az érdeklődését a tudományos gondolkodás iránt, és a pannonhalmi főapát a magyarországi bencés rend tartományfőnöke.

Lámfalussy Sándor a monetáris politika meghatározó szaktekintélye volt. Vezette a bázeli Nemzetközi Fizetések Bankját, egykor elnöke volt az Európai Monetáris Intézetnek, az Európai Központi Bank elődjének. A Magyar Nemzeti Bank díjat nevezett el róla, a Corvin-lánc és a Szent István Rend kitüntetettje is volt. Minden tavasszal megrendezik a róla elnevezett konferenciát, az európai jegybankelnökök részvételével.