Előfizetés

Zombor így bontaná meg a tüntetők egységét

 Az MSZP szerint a helyi iparűzési adó alóli mentesség lehetősége és a praxisvásárlás könnyítése nem oldja meg a háziorvosok gondjait.

Tukacs István, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője ezt arra reagálva közölte, hogy Zombor Gábor, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára bejelentette: a hét második felében nyújtja be a kormány az Országgyűlésnek az alapellátási törvényjavaslatot. Az előterjesztés az önkormányzatokra bízza, kivetik-e a helyi iparűzési adót a praxisokra és kedvezményes hitelkonstrukciót hoz létre a praxisvásárláshoz - ismertette az államtitkár.

Az MSZP-s képviselő közleményében arra szólította fel a kormányt, hogy teljesítse az egészségügy helyzete miatt tüntetők követeléseit. Úgy értékelt: az államtitkár bejelentésével a folyamatosan tüntető dolgozók egységének megbontására tett kísérletet azzal, hogy a háziorvosokat érintő alapellátás rendszerének toldozgatásáról kezdett beszélni.

Hogyan lehet kiszállni Paks 2-ből?

Publikálás dátuma
2015.05.11. 19:37
FOTÓ: Népszava
A paksi beruházásról, a magyar gazdaság teljesítményéről, a szociális ellátórendszer átalakításáról és a korkedvezményes nyugdíjról volt szó az interpellációk között hétfőn az Országgyűlésben. Szél Bernadett azt kérdezte, milyen feltételekkel lehetne kiszállni Paks 2-ből. 

Szerinte Putyin orosz elnök a szerződésen keresztül teszteli az Európai Unió immunrendszerét, Magyarország a nagyhatalmak játékszerévé válik, veszélybe kerül szuverenitása - mondta, majd kijelentette: vissza kell utasítani a nyomásgyakorlást és ki kell lépni a szerződésből. Szóvá tette, hogy rejtegetik a kötbér összegét, és azt kérdezte: mennyibe kerül kilépni a Paks 2 szerződésből? Arra is kíváncsi volt, miről egyeztettek Paks 2 ügyében az USA-val, és azt is firtatta, hogyan számolták ki a 745 milliárdot amibe a veszélyes hulladék kezelésekor kerül.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter egy állandó parlamenti bizottság felállítását vetette fel, amely a következő tíz évben rendelkezésre állna minden kérdésben. Hozzátette: az alapvitát - hogy az LMP szerint szűnjön meg Paks 1 működése után az atomenergiával való áram-előállítás - 2010-14 között lefolytatták. Ma az összes áram 40 százalékát biztosítja Paks, és ez a legolcsóbb előállítási forma. Inkább legyen az áram ötször drágább, csak a programjuk teljesüljön? - kérdezte. Jelezte: minden a finnországi szerződés mintájára történt, amit az Európai Bizottság jóváhagyott. Az ország a legjobb megállapodást kötötte, az amerikaiakkal nem tárgyalnak semmilyen kérdésben, a hulladék elhelyezése pedig benne van az áram árában, emiatt nem lesz emelés. A képviselő a választ nem fogadta el, 104 igen, 23 nem és 15 tartózkodással jóváhagyta. 

Nem kell iparűzési adót fizetni a háziorvosoknak?

Publikálás dátuma
2015.05.11. 19:28
Illusztráció: Thinkstock
A helyi iparűzési adó alóli mentesség lehetősége és a praxisvásárlás könnyítése is szerepel a kormány által elfogadott alapellátási törvénytervezetben, amelyet a hét második felében nyújtanak be a parlamentnek - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára hétfői budapesti sajtótájékoztatóján. Az MSZP szerint nem az iparűzési adó alóli mentesség fogja megoldani a háziorvosok gondjait.

Zombor Gábor közölte, a háziorvosok régi kérését teljesíti a törvényalkotó azzal, hogy az önkormányzatokra bízza, kivetik-e a helyi iparűzési adót a praxisokra, amelyek döntően közszolgálatot végeznek az egészségbiztosító által fizetett forrásokból. Úgy fogalmazott, a javaslatban olyan megoldás született, amely elfogadható mind a háziorvosok, mind az önkormányzatok számára, és hozzátette: eddig lehetőségük sem volt a települési önkormányzatoknak arra, hogy lemondjanak ennek az adónemnek a beszedéséről a háziorvosoktól.

Zombor Gábor úgy gondolja, az önkormányzatok a jövőben nem fogják kivetni a helyi iparűzési adót a praxisokra. Az államtitkár az alapellátási törvénnyel kapcsolatban beszélt arról is, hogy kedvezményes hitelkonstrukciót ad a kormány a praxisváltáshoz, így az adott háziorvos a bevételét fordíthatja praxisvásárlásra is. Továbbá lehetőség nyílik a jövőben arra, hogy ha a háziorvos további szakvizsgával rendelkezik, akkor az adott településen az egyéb szakvizsgával is fogadhasson beteget.

Zombor Gábor elmondta még, a törvényjavaslat egyfajta garanciát biztosít arra nézve, hogy azok az önkormányzatok, amelyek védőnői szolgálatot tartanak fenn, az erre adott állami finanszírozást csak a meghatározott egészségügyi szolgáltatásra fordíthatják, és ezekkel a forrásokkal el kell tudniuk számolni. Az egészségügyért felelős államtitkár jelezte, hogy a jövő évi költségvetési tervezetben is - hasonlóan az idei büdzséhez - tízmilliárd forinttal bővül az alapellátás finanszírozására rendelkezésre álló összeg, ami további 130 ezer forint bevételt eredményezhet praxisonként.

Más témát érintve Zombor Gábor beszélt arról is: az ágazati képviselőkkel folytatott hétfői egyeztetésen megállapodtak, hogy a korábbi hat hónap helyett három hónapra csökken a túlóradíjak kifizetésének időszaka. Elmondta továbbá, hogy jövőre a korábban elindított bérkiegészítési program bekerül az alapilletménybe, ezáltal a mozgóbérek (készenléti, ügyeleti és túlóradíjak) is emelkednek. Ez 13 milliárd forintos pluszforrást jelent a jövő évi büdzsében, valamint 2,5 milliárd forint áll jövőre rendelkezésre a rezidensprogramból kikerülő fiatal orvosok bérének szinten tartására.

Zombor Gábor közölte, folytatódnak a tárgyalások a kórházak által működtetett nővérszállók felújításáról és arról, hogy a kifutó projektekből megmaradó pénzeket - nagyjából hárommilliárd forintot - ápolási eszközök vásárlására fordíthassa az állam.

MSZP: csak a tüntetők egységét akarják megbontani

Az MSZP szerint a helyi iparűzési adó alóli mentesség lehetősége és a praxisvásárlás könnyítése nem oldja meg a háziorvosok gondjait. Az MSZP-s képviselő közleményében arra szólította fel a kormányt, hogy teljesítse az egészségügy helyzete miatt tüntetők követeléseit. 

Úgy értékelt: az államtitkár bejelentésével a folyamatosan tüntető dolgozók egységének megbontására tett kísérletet azzal, hogy a háziorvosokat érintő alapellátás rendszerének toldozgatásáról kezdett beszélni.