Előfizetés

Puccs - Nem lesz brókerbotrányt vizsgáló bizottság

Publikálás dátuma
2015.05.11. 13:24
Quaestor-károsultak csoportosulnak a Báthori utcában Fotó: Molnár Ádám
Folyamatban lévő büntetőeljárásra hivatkozva elutasította a parlament igazságügyi bizottsága a brókerbotrányok vizsgálatára javasolt bizottságok létrehozását. Ellenzéki képviselők kezdeményezték, hogy jöjjön létre vizsgálóbizottság egyrészt a felügyeleti szabályozás, másrészt annak vizsgálatára, hogy hová tűntek el a pénzek és milyen kormánypárti felelősök vannak.

A vitában az Együtt politikusa, a független képviselő Szelényi Zsuzsanna azt mondta, az Országgyűlés csak a károsultak kárpótlásával foglalkozott, ezért szükséges, hogy egy paritásos bizottság vizsgálja, hová lettek az eltűnt 100 milliárdok, hol hibázhatott a pénzügyi felügyelet és az ügyészség megfelelően járt-e el. Az ellenzéki politikus a költségvetési bizottság vonatkozó albizottságát alkalmatlannak minősítette a feladatra.

Ami fáj a kormánynak, azt a parlament nem tűzi napirendre
Ezt már az ülés utáni sajtótájékoztatóján mondta az Együtt politikusa. Szelényi Zsuzsa  felhívta a közvélemény figyelmét arra, hogy  - miután  a paritásos testület nem áll fel - nem lehet megtudni, hogy milyen felelőssége van az ügyben a PSZÁF-nak, Matolcsy György jegybankelnöknek, a bankfelügyeletnek, illetve Polt Péter legfőbb ügyésznek, milyen politikai felelősséget visel Orbán Viktor miniszterelnök és Szijjártó Péter.

Budai Gyula, a bizottság fideszes alelnöke szerint a parlament korábban elfogadta, hogy nem állítható fel vizsgálóbizottság olyan ügyben, amiben büntetőeljárás folyik, ezért okafogyottá vált a kezdeményezés. A nyomozóhatóság feladata, hogy felderítse a csalást, hűtlen kezelést - jelentette ki. A szintén fideszes Vas Imre koncepciózusnak minősítette, hogy a vizsgálóbizottság csak kormánypárti felelősséget vizsgált volna, és úgy értékelte, hogy a felvetett kérdések azonnali kérdések, interpellációk formájában tisztázhatók.

Az MSZP-s Teleki László azt a véleményét hangoztatta, hogy a vizsgálat visszaadná a pénzügyi rendszerbe vetett társadalmi hitet. Az LMP-s Schmuck Erzsébet arról beszélt: a jogszabályi környezet és a felügyelet hiányosságainak feltárása a Fidesznek is érdeke. Mindkét parlamenti vizsgálóbizottság tárgysorozatba vételét 4 igen és 7 nem szavazattal utasították el.

Az LMP március végén egyébként olyan parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte, amely a tőkepiaci törvény hatályba lépésétől, vagyis 1997-től vizsgálná, hogy a brókercégek és a politika összefonódása, illetve a jogszabályi környezet hogyan veszélyeztette a kisbefektetők pénzét. Vagyis nem állja meg a helyét az az állítás, hogy a testület csak kormánypárti felelősséget, és pláne: jelenlegi kormány felelősséget vizsgált volna. Olyannyira nem, hogy Schiffer András a párt társelnöke akkor sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: az LMP vizsgálná a jelenlegi botrányok mellett például a Baumag-ügyet, de azt is, amikor 2009-ben a Bajnai-kormány kezességet vállalt a Quaestor befektetéseiért. 

Az MSZP nem vesz részt a jegybanki törvény módosításáról szóló egyeztetésen

A szocialisták nem vesznek részt azon az ötpárti egyeztetésen, amelyet a Fidesz kezdeményezett a jegybanki törvényt is módosító, kétharmados támogatást igénylő javaslatról. Ezt Józsa István, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője jelentette be. Indoklása szerint az MSZP nem kíván asszisztálni a Fidesz kísérletéhez, amely ellehetetleníti, hogy a brókerbotrány károsultjai kártérítési igényt nyújtsanak be a Magyar Nemzeti Bankhoz (MNB). A szocialista politikus azt mondta, az elégtelen felügyeleti tevékenység miatt az MNB-t súlyos felelősség terheli. Józsa István megismételte pártja álláspontját: távoznia kell Matolcsy György jegybankelnöknek. Azt is jelezte:  az MSZP-nek úgy tűnik, mintha a kormány "falazna a brókerbotrány résztvevőinek" - fogalmazott.

Közben előkerült Orgován Béla

Megtalálták Orgován Bélát, a közmunkásból a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt. vezérigazgatójává előlépett férfit - írja az Origo. A büntetett előéletű tápiósági lakos a brókerbotrány kirobbanása után lett a pénzügyi cég első embere. Hónapok óta bujkált a sajtó elől, még senkinek sem nyilatkozott. A közmunkás azután vállalta el a posztot, hogy a Quaestor 150 milliárd értékben adott ki hamis kötvényeket, a cég vezetője, Tarsoly Csaba és felesége előzetes letartóztatásba került. A brókerbotrány egyik bizarr szereplőjévé vált férfit a C-pont vagy az egykori Célpont stábja találta meg. A Hír Televízióból távozó műsor a Napi Gazdaság online-on folytatja oknyomozó pályafutását.

L. Simont igenis érdekli a nép véleménye, sőt

Publikálás dátuma
2015.05.11. 12:37
Fotó:Thinkstock
Noha a budai Vár felújítása nem várhat, a társadalmi párbeszédet nem szabad mellőzni - ezt hangsúlyozta a rekonstrukciót célzó Nemzeti Hauszmann Tervről rendezett építészeti konferencia megnyitó beszédében a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára.

L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára előadást tart a budai Vár megújítását célzó Nemzeti Hauszmann Tervet középpontba állító építészeti konferencián a Várkert Bazárban 2015. május 11-én. MTI Fotó: Kovács Tamás

L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára előadást tart a budai Vár megújítását célzó Nemzeti Hauszmann Tervet középpontba állító építészeti konferencián a Várkert Bazárban 2015. május 11-én. MTI Fotó: Kovács Tamás

L. Simon László szavai szerint miután nemzeti jelképünkről, a főváros egyik ékéről van szó, hozzányúlni csak a megfelelő körültekintéssel szabad. A minden bizonnyal több mint egy évtizedig tartó folyamatot csak a társadalom és azon belül a szakma bevonásával lehet elképzelni - hangsúlyozta a Miniszterelnökség, a Magyar Művészeti Akadémia és a Magyar Építész Kamara szervezett kétnapos konferencián.

Fotó:Thinkstock

Fotó:Thinkstock

Mint a Népszabadság alapján megírtuk, Orbán Viktor a Fidesz, illetve a kormány népszerűségvesztését a népközeli kormányzás erősítésével orvosolná, a pártelnök-miniszterelnök azt szeretné, ha Rogán Antal lenne a kabinetfőnöke.  A fideszes felsőkörökből a laphoz kiszivárgott információk szerint Rogán tisztsége nem formális lenne, hozzá kerülhet az összes állami reklámköltés felett diszponáló intézmény, a Nemzeti Kommunikációs Hivatal is.

MSZP: Gömöri Zsoltnak és társainak mennie kell!

Felháborította a szocialistákat, hogy információk szerint a paralimpikonok támogatására nyújtott szponzori pénzekből Gömöri Zsolt, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke és néhány vezetőtársa saját hitelének végtörlesztését fizettette ki. Ezzel megalázta mindazokat, akiket a Magyar Paralimpiai Bizottság vezetőjeként képviselnie kellene, és átverte mindazokat, akik forrásokkal vagy más módon támogatták a paralimpia ügyét - írja közleményében Kunhalmi Ágnes, a sportért is felelős Kulturális bizottság alelnöke.

"Minden vezető életében lehetnek melléfogások, tévedések. Ezek közül lehetnek olyanok, amelyekért viseli a felelősséget, de megőrizheti tisztségét. A paralimpikonok támogatásának saját hiteltörlesztésre fordítása nem ez a kategória. Ez nem tévedés, nem mellényúlás. Ez félreérthetetlen rosszhiszemű döntés, amire egyetlen helyes lépés van: a lemondás.

Gömöri és társai lépése különösen szégyenteljes annak fényében, hogy Magyarország jelentkezni kíván a 2024-es nyári olimpiai és paralimpiai játékok rendezésére.

A következő napokban megvizsgáljuk, ebben a magyar sportszakmát megalázó helyzetben milyen jogi lépésekre lehet szükség, hogy a naponta küzdő, hazánkért is dolgozó paralimpikonok megrendült hitét visszaállítsuk. Azért, hogy megmutassuk tiszteletünket, hogy legalább kis mértékben megszolgáljuk azt az erőt és küzdést, amit ők naponta felkészülésükbe tesznek, mindannyiunkért.

Kunhalmi Ágnes,
a sportért is felelős Kulturális bizottság alelnöke"