Előfizetés

Minimum 40 kredit? - A HÖOK is tiltakozik

Egyhangúlag fejezték ki egyet nem értésüket a felsőoktatási törvény előterjesztésében szereplő átsorolás rendjét szigorító szabályokkal a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) tagönkormányzatai a szervezet idei második közgyűlésén, Kecskeméten.

A HÖOK szombati közleményében kiemelte: szervezetük a felsőoktatási törvény módosításával kapcsolatos egyeztetések mindegyikén jelezte, hogy nem tud egyetérteni azzal az átsorolást érintő kormányzati javaslattal, amely 40 kredit megszerzését határozná meg minimum követelményként egy tanévben a hallgatók számára. 

Kifejtették: a HÖOK a javaslatban a többi közt azt kifogásolta, hogy egyes szakokon - például egészségügyi képzések esetében - előállhat az a helyzet, hogy a hallgatót akkor is átsorolhatják önköltséges képzésre, ha pusztán egy tantárgyat nem teljesít. Hozzátették ugyanakkor, hogy a kormány által elfogadott felsőoktatási törvény előterjesztése számos befogadott több olyan javaslatot és kérelmet, amelyet a hallgatói képviselet kért, de, - mint írták - "az átsorolás kérdése sajnos mind a mai napig nyitott maradt".

Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériuma felsőoktatási államtitkára pénteki budapesti sajtótájékoztatóján a többi között arról is beszámolt, hogy a hallgatók állami ösztöndíjas képzésből költségtérítéses képzésbe való átsorolásának feltételei megváltoznak, két félév átlagában 20 kreditet kell elvégezni és az intézmény által meghatározott tanulmányi eredményt kell elérni.

Vasárnap: jobbára borult idő, záporokkal viharos széllel

Publikálás dátuma
2015.05.09. 20:05
Illusztráció/Thinkstock
Vasárnap a túlnyomóan felhős égből elsősorban a Dunától keletre alakul ki zápor, elszórtan zivatar. Az északi, északnyugati többfelé erős, a középső területeken időnként viharos lesz, a zivatarokat is kísérheti viharos széllökés. Hajnalban 9-15, napközben 19-24 fok között alakul a hőmérséklet.

Hétfőn már jobbára napos időnk lesz, keleten lehet még erőteljesebb gomolyfelhő-képződés, kisebb helyi záporok is kialakulhatnak, és még többfelé erős lehet az északi, északkeleti szél . A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 7-12, a legmagasabb nappali 17-22 fok között alakul.

Kedden - az előrejelzés szerint - nagyrészt napos idő valószínű, csapadék nélkül. Az északi, északkeleti szél azonban továbbra is élénk marad. Hajnalban 5-10, napközben 20-25 fok között alakul a hőmérséklet.

Szerdán fátyolfelhős, napos idő várható, csapadék nélkül. A déli, délnyugati szél megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 7 és 12, a legmagasabb nappali hőmérséklet 22 és 27 fok között alakul.

Kokó kiábrándult Orbánból

Publikálás dátuma
2015.05.09. 19:31
Forrás: Facebook/Kovács Kokó István
Az Orbán Viktorral szemben újabban kritikus hangot megütő Hír tévé az Orbán Viktorból újabban kiábrándulni látszó jobbos személyiségek gondolatait felvonultató Civil kaszinó c. beszélgetős műsorában Kovács Kokó István kijelentette, hogy ő sosem volt "Fidesz-közeli" - adja hírül a 444.hu.  

"Értékeket és elveket vallottam, amik nagyon sokszor egybeestek a Fidesz értékeivel és elveivel.” - tette hozzá. 

A "fideszközeliség" ilyen határozott megtagadása azért is meglepő, mert a 444.hu-nak nem kellett túl sokat kutakodnia, hogy megtalálja azt az emlékezetet felfrissítő fotót, amin az egykori világbajnok és olimpikon ökölvívót Orbán Viktor közelében reprezentatív szerepkörben láthatjuk.

Kovács István az első Orbán-kormány hajráját tolta meg 2002-ben. A kampányban Egerszegi Krisztina mellett ő volt a Fidesz-támogatók közül az egyik híres, sikeres sportolóarc. A támogatás nyilván szívből jött - írja a portál -  de a kormány meg is hálálta a kedvességet: Akkoriban a Széchenyi-tervből 25 millió forintos vissza nem térítendő támogatást kapott Kovács István a Box utca nevű éttermének beindításához.

A hír olvasta után, Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért EP-politikusa a következőket posztolta Facebook-oldalán: Még várom azokat a vallomásokat, amelyekből kiderül, hogy Gulyás Gergelytől Polt Péterig, és Rogán Antaltól Pokol Béláig mindenki belülről bomlasztott. Ha ez így megy tovább, mire észbe kapok, kiderül, hogy én voltam az elmúlt öt év legorbánközelibb közéleti szereplője. Schmidt Mária, Pokorni Zoltán, Vidnyánszky Attila, Áder János,Andy Vajna, Aszódi Attila, Matolcsy György, Kerényi Imre, meg a többiek, akik mind megkapták a maguk kis homokozóját ebben az elmegyógyintézetben, ahol szabadon garázdálkodhattak és amiből jól megéltek, soha, egy percig sem támogatták. Ők voltak a Belső Ellenállás. Csak szegény hülye Schmidt meg Semjén nem fogja időben észrevenni, hogy Orbán házibulijáról mindenki hazament már rég.