Libéria legyőzte az Ebolát

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) bejelentette, Libériában véget ért az ebolajárvány.

Az afrikai országból 42 napja nem jelentettek új esetet. Ellen Johnson Sirleaf libériai elnök a BBC-nek azt nyilatkozta, „átlépték a Rubikont”, s közös erőfeszítéssel sikerült úrrá lenni a fertőzésen. Libéria azon országok között volt, amelyekben a leginkább pusztított a járvány. Több mint 4700 ember veszítette életét. Libériában utoljára március 27-én találtak Ebola-fertőzöttet, azóta senkit nem kellett kezelni. Az országban komoly felvilágosító kampányt indítottak, hogy a pusztító vírus elleni védekezésre felhívják a figyelmet. A WHO ugyanakkor figyelmeztet, továbbra is fennáll a veszély, hogy betegek lépik át a határt, s újra felbukkan a fertőzés.

A szomszédos Guinea és Sierra Leone még mindig küzd a betegséggel, ott még mindig jelentkeznek új fertőzöttek. A térségben tavaly óta több mint 11 ezer emberrel végzett az Ebola.

Szerző
Témák
Libéria Ebola

Lezuhant egy spanyol katonai gép

Szerencsétlenül járt a spanyol légierő Airbus400M típusú szállítógépe a sevillai repülőter közelében – jelentette be a spanyol védelmi minisztérium. 

A repülő, amelyet az andalúziai fővárosban lévő Airbus üzemben szerelnek össze, próbajáratra indult, felszálláskor történt a szerencsétlenség. Mariano Rajoy kormányfő közölte, 8-10 spanyol személy lehetett a gépen. A mentőalakulatok szerint legalább hárman életüket veszítették, két embert súlyos sérülésekkel szállítottak kórházba.

A gép segélyhívást küldött az irányítótoronynak, kényszerleszállást kísérelt meg, ám egy nagyfeszültségű vezeték oszlopának ütközött és kigyulladt. Távolról is hatalmas füstöt lehetett látni. A négymotoros, propelleres gép négytagú személyzettel repül. A madridi El País úgy értesült, heten tartózkodtak a repülőn. A hét NATO-tagország kooperációjával készülő repülőből Spanyolország 27-et vásárol meg, az elsőt tervek szerint 2016 elején szállítanák le. A spanyol légierő az 1973 óta használt amerikai C-130-as Herkuleseket váltaná ki az új szállítógépekkel.

Mariano Rajoy a Néppárt (PP) egyik kampánygyűlésén jelentette be a hírt, a PP és a többi párt is felfüggesztette szombati választási rendezvényeit.

Szerző

Foghíjas "VIP-emelvény" a moszkvai ünnepségen

A világ minden országára egyformán kiterjedő, a mai fenyegetésekre megfelelő választ adó biztonsági rendszert kell létrehozni, amely nem a katonai tömbök logikáján nyugszik - ezt az orosz államfő jelentette ki a moszkvai Vörös téren szombaton megkezdődött jubileumi katonai díszszemlén.

A főváros központi terén Oroszország történelmében a legnagyobb katonai parádéval ünnepelték a második világháború európai hadszínterén a náci Németország felett aratott győzelem 70. évfordulóját. 16 és félezer katona, 194 haditechnikai eszköz vonult fel és 143 repülő, illetve helikopter vesz részt rajta. Az ünnepi rendezvényről a Kreml Ukrajna-politikája miatt hiányoztak az Egyesült Államok és az Európai Unió vezetői, a tagállamok állam- és kormányfői, ugyanakkor részt vett rajta többek között Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár. 

Szerző