Előfizetés

Lehet kirándulni! - Helyreállították a pilisi parkerdő turistaútjait

Publikálás dátuma
2015.05.09. 15:51
Forrás: Pilisi Parkerdő/Facebook
Helyreállították a Pilisi Parkerdő Zrt. területén lévő turistautakat a decemberi ónos eső okozta károk után, azonban a sérült fák elszállítása és az új erdők telepítése még legalább egy évet igénybe vesz.

Lomniczi Gergely, a szervezet szóvivője elmondta: decemberben mintegy 300 ezer köbméter faanyag hullott le, ami az ország tűzifa termésének egytizede. Ennek körülbelül harmadát, 100 ezer köbmétert lehet hasznosítani. A károk után csak a Pilisben 500 kilométer utat kellett járhatóvá tenni. Súlyosan károsodott például a Dobogókőn lévő Thirring-körút, ahol az egy méter széles ösvény teljesen eltűnt, a kidőlt fák gyökerei pedig kiszaggatták a hegyoldalt.

A szóvivő arra is figyelmeztetett, hogy veszélyes letérni a turistautakról, az erdő belsejében ugyanis nagy területen vannak még fennakadt ágak, kidőlt fák. Ezek eltávolítása folyamatos. Alapelvnek nevezte, hogy a hagyni kell a természetet saját erejéből regenerálódni, így minden fát, amiben "van egy kicsi élet", otthagynak a területen. Ha aszályos nyár jön, akkor viszont ezek is elpusztulhatnak - mutatott rá, kitérve arra is, hogy a lehullott ágak miatt számolni kell a megnövekedett tűzveszéllyel is. Lomniczi Gergely közölte: teljes mérleget csak a munkák végén tudnak vonni a károkról. Beszámolt arról is, hogy számos önkéntes segítette a helyreállítást, a közmédia tematikus napján összegyűjtött 40 millió forintnyi felajánlásból pedig ősszel új fákat telepítenek.

Vasárnapi zár - DK: fogjanak össze a balatoni települések

Publikálás dátuma
2015.05.09. 14:25
Fotó: TÓTH GERGŐ, Népszava
A Demokratikus Koalíció sürgette a települések összefogását a boltok vasárnapi zárva tartása ellen.

Gréczy Zsolt szóvivő és Kolber István, a Somogy megyei önkormányzat képviselője közleményében az intézkedés egyik legnagyobb veszteseként a Balatont jelölte meg, s noha álláspontjuk szerint a helyi idegenforgalom csak vasárnapról vasárnapra érezheti meg a törvény hatásait, és ha a kormány nem hátrál meg, akkor szerintük a teljes nyári szezon is elúszhat.

A DK Somogy, Veszprém és Zala megye összefogását sürgeti - írták, hozzátéve, hogy a Somogy megyei önkormányzat már megszavazta, hogy a Balaton-parti önkormányzatok együttesen lépjenek fel a vasárnapi boltbezárás ellen.

El a közpénzek közeléből az adókerülő ügyeskedőkkel!

Az LMP átláthatóságot teremtene a közhatalom gyakorlásában, ezért törvénnyel tiltaná, hogy "adóelkerülő ügyeskedők", vagy a kormányzattal szerződésben nem álló, a "közpénzek közelében lebzselő kísértetek" részt vehessenek a döntéshozatalban.

Szél Bernadett társelnök szombati sajtótájékoztatóján elmondta: Schiffer Andrással, az LMP másik társelnökével törvényjavaslatot nyújtanak be, amely szerint a kormányzat irányítása alá tartozó szerveknél a döntéshozatalban és annak előkészítésében csak az intézmény állományába tartozók, vagy azzal szerződésben állók vehetnének részt. 

A politikus Habony Árpádot nevezte az Orbán-rendszer egyik olyan "udvaroncának", akiről semmi sem tudható. Javaslatuk – amelyet a filmipari kormánybiztos után Szél Bernadett Lex Vajnának nevezett – emellett a kormányzat csúcsvezetőinek és tanácsadóinak is tiltaná, hogy offshore cégek tulajdonosai legyenek. A politikus ebben látja a garanciát annak elkerülésére, hogy egyes politikusok a közérdek helyett a saját érdeküket helyezzék előtérbe.

Szél Bernadett szerint Andrew Vajnát továbbra is nemzetbiztonsági átvilágítás nélkül alkalmazza a kormány, ami ellentétes a vonatkozó jogszabályokkal, ezért – mint mondta – a vizsgálat elvégzését ismét kezdeményezni fogja a nemzetbiztonsági bizottság ülésén.