Berlinbe érkeztek az Éjszakai Farkasok

Német hírportálok beszámolói szerint a Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz közel álló radikális nacionalista szervezetként számon tartott klub tagjainak és szimpatizánsainak nagyjából 30 fős csoportja meglátogatta a berlin-karlshorsti német-orosz múzeumot. A motorosok megtekintették a tárlatot és virágokat helyeztek el a múzeumnál emelt emlékműnél. 

A múzeum épületében működött egykor a szovjetek berlini főhadiszállása, ahol a náci Németország haderejének vezetői 1945. május 9-én aláírták a feltétel nélküli megadásról szóló nyilatkozatot, megismételve a nyugati szövetséges haderők képviselői előtt a franciaországi Reimsben május 7-én végrehajtott aktust.

Az Éjszakai Farkasok a második világháború befejezésének 70. évfordulója alkalmából úgynevezett győzelmi útra indultak április 25-én Moszkvából. Berlin volt a célállomás. Szombaton, a győzelem napján a csoport részt kíván venni több évfordulós megemlékezésen.

A túra számos országban bírálatokat váltott ki. A lengyel és a litván hatóságok megtagadták a belépést a motorosoktól. A német kormány vízumtilalmat és rendőri fellépést helyezett kilátásba arra az esetre, ha az orosz motorosok a világháborús megemlékezések megzavarásával próbálkoznának. A berlini Schönefeld nemzetközi repülőtéren megtagadták a belépést a klub több tagjától, akik ezért bírósághoz fordultak. A berlini közigazgatási bíróság hatályon kívül helyezte a hatóságok döntését, a klub tagjai így beléphettek az országba.

Szerző

Gyorsítják a menekültügyi eljárást Németországban

Németországban felgyorsítják a menekültügyi eljárást, hogy az ország könnyebben megbirkózhasson az évtizedek óta nem tapasztalt menekülthullámmal. A szövetségi kormány és a menedékkérők ellátásért felelős tartományi kormányok pénteken kidolgozott terve szerint csaknem megduplázzák, 2800-ról 4800-ra növelik a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) személyi állományát, hogy a hivatal gyorsabban feldolgozhassa a menekültstátus iránti kérelmeket.

A terv szerint 750 állást még az idén létrehoznak. Jelenleg a kérelmek átfutási ideje nagyjából 6 hónap. Ezt 3 hónapra kell csökkenteni. Főleg két csoportnál kell változtatni a hivatal munkáján. A menekültstátus elnyerésére nagy eséllyel pályázó - például háborús övezetből érkező - menedékkérők beadványait az eddiginél rövidebb idő alatt kell elbírálni, és fel kell gyorsítani az integrációjukat. Ugyancsak gyorsabban kell eljárni mindazok esetében, akiknél kezdettől fogva látszik, hogy nincs esélyük a menekültstátus megszerzésére. Őket lehetőleg nem önkormányzati menekültotthonban, hanem a BAMF menedékkérőket befogadó állomásain kell elhelyezni a kitoloncolási eljárás gyorsabb, hatékonyabb lefolytatása céljából.

A tartományi kormányok és a helyi önkormányzatok célzott pénzügyi támogatást is kérnek a szövetségi kormánytól. Erről egyelőre nem állapodtak meg, és a BAMF személyi állományának növeléséről is majd csak júniusban hoznak végső döntést - ismertették a berlini kancellári hivatalban tartott egyeztetés utáni sajtótájékoztatón, amelyen részt vett többek között Angela Merkel kancellár és Thomas de Maiziere belügyminiszter.

Németországban tavaly 60 százalékkal, a 2013-ban regisztrált 127 ezerről 203 ezerre emelkedett a menedékjogi kérelmek száma. Ennél többen csak a kilencvenes évek elején, a balkáni háborúk idején kértek menedékjogot Németországban. Az idén még magasabbra emelkedik a menekülthullám, a BAMF előrejelzése szerint 400 ezer új kérelmet adnak be.

Németország a földközi-tengeri menekültválság enyhítésére is tesz erőfeszítéseket. A napokban két német hadihajó kezdett mentőműveletet az olasz partoktól délre. Pénteken a védelmi minisztérium közölte, hogy a Hessen nevű fregatt Lampedusa térségében 250 embert mentett ki egy hajóról, amely vészjelzést adott le, a Berlin nevű ellátóhajó pedig a líbiai főváros, Tripoli térségében 180 embert mentett ki két bajba került bárkáról. A hajótörötteket egy olasz kikötőben teszik partra.

Szerző

Házi őrizetben is nagy lábon élt

Öt év börtönbüntetésre ítélte egy moszkvai bíróság pénteken az orosz védelmi minisztériumhoz tartozó ingatlancég, az Oboronszervisz vezetőjét.

Jevgenyija Vasziljevát a tárgyalóteremben letartóztatták és bilincsben vezették ki onnan. Az asszony 2012 november óta házi őrizetben volt, ezért már csak két és fél évet kell letöltenie a büntetéséből. Ha csak nem engedik őt feltételesen szabadlábon, minthogy ezt az orosz törvények lehetővé teszik, ha valaki a büntetése felét letöltötte.

A több milliárd rubeles kárt okozó ingatlanpanama az utóbbi évek legnagyobb visszaélése Oroszországban. A nagy közfelháborodást kiváltó ügyet 2012 végén kezdték vizsgálni. A vád szerint a Vasziljeva vezette Oboronszervisz és egy másik cég, a Szlavjanka áron alul értékesítette a védelmi tárca tulajdonában álló ingatlanokat. Vasziljevát több vádpont alól felmentették az évek óta zajló ügyben, de csalásban, pénzmosásban és hatalommal való visszaélésben bűnösnek találta a bíróság.

Vlagyimir Putyin orosz államfő 2012 november elején a korrupciós ügy miatt menesztette Anatolij Szergyukov védelmi minisztert, aki sajtóhírek szerint bizalmas kapcsolatban állt Jevgenyija Vasziljevával. A volt minisztert csak tanúként hallgatták ki az ügyben.
Vasziljeva ügyét nagy figyelemmel követte a sajtón keresztül az orosz közvélemény. A rendkívül csinos, számos ingatlannal, több százmillió rubelt érő vagyonnal rendelkező nő Moszkva központjában lévő lakásában a nyomozók a házkutatás során 1200 darab ékszert és drágakövet, 3,5 millió rubel (mintegy 18,6 millió forint) készpénzt, illetve 127 millió rubel értékben márkás órákat találtak és foglaltak le. A házi őrizet ideje alatt több fotó jelent meg arról, hogy luxusüzletekben vásárolt és méregdrága kozmetikai szalonokban fordult meg, sőt egy zenei videofelvételt is forgattak vele.

Az Oboronszervisz vezetőjére az ügyészség nyolc évig terjedő börtönbüntetést, védője felmentést kért, és kijelentette, hogy fellebbezni fog az ítélet ellen. Vasziljeván kívül az ügyben négy embert ítéltek egyenként 3,5 évtől 4 évig terjedő szabadságvesztésre.

Szerző