Előfizetés

Potyautasok a Quaestor kárigénylők között?

A Quaestor-kötvényesektől eddig több mint ezer kérelem érkezett - mondta a Befektető-védelmi Alap (Beva) ügyvezető igazgatója a köztelevízió műsorában. Farkas Péter figyelmeztetett arra is, hogy fennáll annak a veszélye, hogy "potyautasok" is hozzájuthatnak kifizetéshez.

A Quaestor-kötvényesektől eddig több mint ezer kérelem érkezett - mondta a Befektető-védelmi Alap (Beva) ügyvezető igazgatója a köztelevízió műsorában. Farkas Péter figyelmeztetett arra is, hogy fennáll annak a veszélye, hogy "potyautasok" is hozzájuthatnak kifizetéshez. Magyarázatként elmondta, a Quaestor holdingcégénél, a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt.-nél is vannak ügyfélkövetelések, a cég azonban nem volt jogosult értékpapír-számla vezetésére, nem állíthat ki igazolást, esetében más módon kell az ügyfeleknek igazolniuk, hogy milyen követeléssel rendelkeznek a céggel szemben - fejtette ki. Az igazgató aggályosnak tartotta, hogy mivel e cég vezetője most börtönben van, semmilyen hatósági kontroll nincs a cég fölött, elvileg fennáll a lehetőség, hogy ott illegális dolgok történjenek, amit ugyan a hiteles dokumentumok vizsgálatával korlátozni lehet.

Farkas Péter ismertette, hogy május 6. és június 5. között a Quaestor-kötvényesek nyújthatják be igényüket, az egyéb értékpapírok tulajdonosai egy másik eljárásban május 22-től terjeszthetik be kérelmüket. A kötvényesektől eltérően erre egy év áll rendelkezésükre, és 20 ezer euróig (6 millió forintig) kártalanítja őket a Beva. (A kötvény-tulajdonosokat a Quaestor-törvény alapján 30 millió forintig.)

A Beva ügyvezető igazgatója beszámolt arról is, hogy több mint 1000 befektetőnek van 30 millió forint feletti követelése. Felhívta a figyelmet arra, tőlük a Beva és Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapja (QKKA) által nyújtott 30 millió forintos kifizetéssel a QKKA a teljes követelést megvásárolja. A másik megoldás számukra az lehet, hogy megpróbálják a felszámolási eljárásban érvényesíteni követelésüket, ha abban bíznak, hogy ott nagyobb lehet a megtérülés.

Konzervatív siker Nagy-Britanniában

Elekes Éva
Publikálás dátuma
2015.05.09. 07:00
Megkönnyebbült a Cameron házaspár, nem kell kiköltözniük FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/DAN KITWOOD
Rácáfoltak a szavazók a közvéleménykutatókra, szoros eredmény helyett egyértelmű tory győzelem született a brit parlamenti választáson. David Cameron miniszterelnök várakozásai igazolódtak, a toryk megszerezték az abszolút többséget, önállóan alakíthatják meg a következő kormányt. Az ellenzéki Munkáspárt súlyos veszteségeket szenvedett, jórészt a skót nacionalisták előretörése miatt, de a skóciai veszteségeket másutt sem sikerült ellensúlyozniuk. Ed Miliband tegnap benyújtotta lemondását. Leköszönt a liberális demokrata pártvezér, Nick Clegg is, miután pártja szinte megsemmisült, képviselőinek száma a korábbi egyhetedére csökkent. Hiába szerzett sok voksot az Európa-ellenes UKIP, mindössze egy mandátummal kell beérnie. Nigel Farage-nak ezúttal sem sikerült bekerülnie az alsóházba, ő is lemondott.

Nagy-Britannia egységének megőrzését ígérte győzelmi beszédében David Cameron. A tory kormányfőnek nem kell kiköltöznie a Downing Street 10-ből, de öröme nem lehet felhőtlen. A konzervatívok ezúttal nem készülnek koalíciókötésre, de nagyon sovány – néhány mandátumos többséggel – kell kormányozniuk. A választók elismerték a konzervatív-liberális demokrata koalíció gazdasági eredményeit, a brit gazdaság uniós szinten is jól teljesít, a kampány során készült felmérésekben a szavazók végig úgy nyilatkoztak, hogy tory vezetéssel biztosabb kézben látják a gazdaságot. A konzervatív győzelem hírére a font egy százalékkal erősödött a dollárhoz képest, az FTSE 100-as index két százalékkal ment fel, az üzleti körök egyértelműen állást foglaltak a kormányváltás ellen.

Sikeres volt ugyanakkor a megfélemlítő kampány – Cameron azzal riogatta a választókat, hogy a Munkáspárt a szintén baloldali Skót Nemzeti Párttal összefogva „káoszt és romlást” hozna az Egyesült Királyságra. A miniszterelnök komoly engedményeket tett pártja konzervatív szárnyának azért, hogy kormányon maradhasson, s tartania kell magát ígéreteihez. Ez pedig azt jelenti, hogy 2017-ben népszavazást tartanak arról, Nagy-Britannia lépjen-e ki az Európai Unióból. Cameron addigra újratárgyalná a brit tagság feltételeit, s bízik abban, hogy meg tudja győzni a választókat a tagság előnyeiről. A referendum azonban mindenképpen kockázatos lépés, s joggal aggasztja Európát.

George Osborne pénzügyminiszter üdvözölte, hogy a britek „világos mandátumot” adtak pártjának, az elkezdett munka folytatásához. Visszatért a törvényhozásba London polgármestere, Boris Johnson, akit a kormányfő utódjelöltjének jósolnak. David Cameron ugyanis már korábban közölte, a következő öt éves mandátumot még kitölti, de harmadszorra nem jelölteti magát. Johnson munkáspárti ellenfele a vereséget elismerve sajnálkozását fejezte ki, hogy a szavazók „cirkuszi pónit választottak egy igásló” helyett, s kétségbe vonta, hogy London polgármestere hasonló erőbedobással fog-e dolgozni választóiért.

Sokk a Munkáspártban

Döbbenet és sokk uralta az éjszakát a Munkáspártban. Az urnazárás után közzétett exitpoll láttán a párt megszólalásra egyáltalán vállalkozó vezetői hitetlenkedtek, a felmérések megbízhatatlanságára hivatkoztak. Péntek reggelre azonban már látszott, az eredmények még annál is rosszabbak, mint a szavazóhelyiségből kilépett választók megkérdezése alapján jósolták. A Munkáspárt 1987 óta legrosszabb eredményét érte el, a párt számos tekintélyes vezetője nem tudta megőrizni posztját. Elvesztette mandátumát mások mellett Ed Balls, az árnyékkormány pénzügyminisztere, a Labour egyik legtekintélyesebb vezetője mindössze 422 szavazattal maradt alul, s ezen az újraszámlálás sem változtatott.

Ed Miliband munkáspárti vezér ugyan simán győzött saját választókerületében, Doncasterben, de nem volt kérdéses, hogy a súlyos vereség nyomán nem maradhat a párt élén. Miliband, aki saját bátyját, David Miliband volt külügyminisztert legyőzve váltotta Gordon Brownt a párt élén, a Labour honatyái, régi vezetői sem támogatták egyértelműen. A Guardian értesülései szerint reggelre már azt rebesgették a Labour házatáján, hogy Harriet Harman fogja ügyvezetőként irányítani a pártot addig, amíg meg nem tartják az új vezérválasztást. Lemondását bejelentő beszédében Ed Miliband "teljes felelősséget" vállalt a vereségért. Hiába vívott jó kampányt, nem tudta meggyőzni a választókat alkalmasságáról. Az elmúlt öt évben a Munkáspárt sokszor vezetett fölényesen a felmérések szerint, de a pártvezér mindig népszerűtlenebb volt, mint maga a párt. A Labour öt éve számított a vereségre, most azonban nem, ám végül a Miliband vezette Munkáspárt rosszabbul szerepelt, mint Brown, az akkori eredményhez képest további mandátumokat veszítettek.

Ed Miliband azzal a céllal vállalt a pártvezérséget, hogy visszavezeti a Munkáspártot a hagyományos, baloldali irányba, a kampány középpontjába a dolgozó emberek helyzetének javítását helyezték, szakítottak ugyanakkor a Tony Blair nevével fémjelzett középutas politikával. Hatalmas harc várható alighanem a régi és az új Labour hívei között, hogy milyen irányba vigyék tovább a pártot. A konzervatív Boris Johnson egyértelműen úgy vélekedett, a Munkáspárt óriási hibát követett el azzal, hogy középről balra ment, átengedve a térfelet, ahol a győzelmet ki lehet vívni. London korábbi munkáspárti polgármestere, Kenneth Livingston ugyanakkor a BBC választási műsorában óvta a Labourt attól, hogy visszatérjen a „harmadik utas”, új Munkáspárt irányvonalához. Szerinte a skót nacionalisták éppenséggel a Labourt balról előzve érték el nagy sikerüket. Elemzők emlékeztetnek, hogy a Blair-féle Munkáspárt nem csupán a tradicionális Labour-szavazók körében élvezett támogatást, ezért tudott nagy többséget szerezni. Alastair Campbell, Blair egykori kommunikációs igazgatója blogján azt írta, a Munkáspártban most kellene lefolytatni a Blair-Brown-váltás óta elmaradt nagy vitát arról, merre vegyék az irányt. Ed Balls a vereséget elismerő beszédében biztosította a párthíveket: „A Labour visszatér!”

Gödörben a liberális demokraták

Súlyosan büntették a választóik a liberális demokratákat azért, mert beléptek David Cameron kormányába, s megszegték választási ígéreteiket. Az eddig kormányzó koalíció kisebbik pártja 2010-ben elnyert 56 képviselői helye közül kevesebb mint tizet tudott megtartani, a párt nagy nevei elvéreztek a voksoláson. A volt pártelnök, Charles Kennedy a skóciai Ross, Skye és Lochaber választókerületben veszített az SNP jelöltjével szemben. Simon Hughes eddigi igazságügyi államtitkár egy munkáspárti jelölt verte meg választókerületében, ahol már 32 éve volt képviselő. Ed Davey energiaügyi és klímaváltozási miniszter egy konzervatív jelölttel szemben veszített. Lynne Featherstone belügyi államtitkár Hornsey és Wood Green körzetben maradt alul. Danny Alexander pénzügyminisztériumi államtitkárt is a skóciai SNP-lavina sodorta el. De veszített a párt de facto társelnöke, Vince Cable, az üzleti ügyek minisztere is Twickenhamben, ahol 1997 óta volt képviselő.

Nick Clegg pártelnök – a toryk átszavazásának köszönhetően – meg tudta őrizni képviselői helyét Sheffield Hallamban, de korábbi 15 ezres többségéből csak 2 ezres maradt. A liberális demokratáknak a korábbi közvéleménykutatások legalább 30 mandátumot jósoltak, ehhez képest totális vereséget szenvedtek. Londonban arra számítottak, hogy Clegg a sheffieldi egyéni győzelmét elismerő beszédében már előre jelezte, hogy távozik, s be is jelentette lemondását. A lesújtó exitpoll-adatok láttán Paddy Ashdown veterán liberális demokrata vezető a BBC választási műsorában azt mondta, „megeszi a kalapját”, ha az előrejelzés igaznak bizonyul. Sokan szeretnék szaván fogni.

Farage lemondott, de maradna

Az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának (UKIP) vezére, Nigel Farage hiába reménykedett, hogy EP-mandátuma után végre képviselői helyhez jut a londoni törvényhozásban is, csalódnia kellett. South Thanet választókerületben indult, de alulmaradt. Vereségét elismerő beszédében - ahogy korábban megígérte, lemondott a pártvezéri posztról, s javasolta, hogy a UKIP állítson ügyvezetőt a párt élére. Nyitva hagyta azonban a lehetőséget, hogy ősszel újra indul a vezérválasztáson, s mégis visszatér a tömörülés élére. A UKIP a voksok majd 13 százalékával a harmadik legtöbb szavazatot szerezte, s bízik benne, a következő parlamenti választáson támogatottságuk mandátumokban is megmutatkozik.

Miért voltak rosszak a felmérések?

A voksolás előtt minden előrejelzés fej-fej melletti konzervatív-munkáspárti eredményt jelzett, a tényleges eredmény ugyanakkor David Cameront igazolta, akik mindig is az abszolút többség megszerzését tűzte ki célul. A SkyNews választási szakértője szerint elképzelhető, hogy a szavazók nem vallották be, hogy a konzervatívokra fognak szavazni, de valószínűbb, hogy nagyon sokan az utolsó pillanatban gondolták meg magukat, hatott rájuk a konzervatívok fenyegetése, hogy a Munkáspárt és a skót nacionalisták szövetsége „káoszt” hozhat Nagy-Britanniára. A közvéleménykutatók még sokáig kutatni fogják az okokat. Komoly vita bontakozhat ki arról, változtassák-e meg a választási rendszert, amely számos anomáliát hozott. Leginkább a szélsőséges UKIP panaszkodik: 3,5 millióan szavaztak, de „a győztes mindent visz” elv alapján egy képviselőjük lesz az alsóházban.

Húsz éves diáklány nyert Skóciában

Taroltak a skót nacionalisták Skóciában, s a győzelem lendületét mi sem mutatja jobban, mint hogy a Munkáspárt egyik legtehetségesebb politikusát, Ed Miliband kampánymenedzserét, az eddigi árnyék-külügyminisztert, Douglas Alexandert egy 20 éves fiatal lány verte ki az alsóházból. Mhairi Black harmadéves egyetemista, politológiát tanul, még meg kell szereznie a diplomáját. 1667 óta Black a legfiatalabb brit parlamenti képviselő. A diáklány Pailsley és Renfrewshire South választókerületben a voksok 51 százalékát szerezte meg, több mint 23 ezer szavazatot kapott, míg Alexander 17 ezret. Black 1994-ben született, amikor Douglas Alexander már Gordon Brown beszédírója volt. A 47 éves politikus 1997 óta volt az alsóház tagja. A skót diáklány a választási kampány idején elmondta, hogy az iraki háború elleni 2003-as demonstráció idején kezdett érdeklődni a politika iránt. Ki nem állhatta Tony Blairt, az akkori munkáspárti kormányfőt. Szenvedélyesen érdekli a politika, de focirajongó is. Kedvenc csapata a Partik Thistle Glasgow, s gyűlöli a Celtic FC-t. A Skót Nemzeti Párt az 59 skóciai képviselői hely közül 56-ot megnyert.

A Skót Nemzeti Párt az 59 skóciai képviselői hely közül 56-ot megnyert. Nicola Sturgeon, az SNP vezetője azt ígérte, egész Skóciát képviselik majd az alsóházban, nem csupán a függetlenségpárti 45 százalékot, s számít rá, hogy a brit kormány további jogosítványokat biztosít a tartománynak. Sturgeon a tévéviták során világossá tette, hogy Skócia nem akar kilépni az Európai Unióból, így ha a 2017-es népszavazáson a kilépést pártolók kerülnek többségbe, újra felvetik a függetlenségi népszavazás kérdését.

Példakép

Üdvözölte David Cameron brit miniszterelnök „óriási győzelmét” Orbán Viktor tegnap reggel a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. A miniszterelnök emlékeztetett, volt egy-két akció európai uniós ügyekben, amelyekben közösen léptek fel a brit kormányfővel. Orbán azt mondta: „A bátorság győzött, Cameron a bátor emberek közé tartozik, a politikája szókimondó, bátor.” Hozzátette még, hogy Magyarország karakterét politikai vitakultúra, alkotmányosság, közgondolkodás szepontjából hasonlónak látja a brithez. „Ezért számunka ez eligazítást jelentő választási eredmény” – mondta.

Erősen kérdéses azonban, hogy a tory kormányfő mennyire örül az illiberális állam építését idealizáló magyar miniszterelnöktől kapott dícséretnek. Cameron számára Orbán támogatása alighanem több esetben is kényszerű partnerség volt, miután a választások előtt saját pártja konzervatív honatyáinak lecsillapítása céljából keménykedett az EU-ban, de nem akar hátat fordítani az uniónak. Cameron aligha a „szókimondásnak” köszönheti győzelmét, hanem elsősorban annak, hogy szabadpiac- és vállalkozásbarát gazdaságpolitikát folytatott és készül folytatni, amit biztosítéknak tekintenek az üzleti körök. „Rezsicsökkentést” éppenséggel a voksoláson alulmaradt Munkáspárt ígért választóinak. Bár egykor néhány hónapig a magyar miniszterelnök is tanult Oxfordban, Cameron hajdani alma materében, sajnálatra méltóan keveset sajátított el a brit demokratikus hagyományokból, a brit konzervatívok által is vallott értékekből, amelyeket kimondva-kimondatlanul folyamatosan megkérdőjelez.

Váratlan végeredmény

Konzervatív Párt 330

Munkáspárt 232

Skót Nemzeti Párt 56

Liberális Demokrata Párt 8

UKIP 1

Többi párt 22

Tizenhét tábornokot küldött el Putyin

Az orosz fegyveres szervek tizenhét tábornokát mentette fel tisztségéből Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken.

A vezető beosztású tisztviselőket a Szövetségi Kábítószer-ellenes Szolgálat (FSZKN), a belügyminisztérium, a Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN), a katasztrófavédelmi minisztérium és védelmi minisztérium állományából távolították el.
Többek között a belügyi csapatok egyik hadosztályának parancsnokát, Andrej Vlagyimirov dandártábornokot is felmentették tisztségéből.