Előfizetés

Szijjártó Moszkvában ünnepel

Szijjártó Péter képviseli Magyarországot a mai győzelem napi megemlékezésen Moszkvában; ezt a külgazdasági és külügyminiszter jelentette be az M1-nek nyilatkozva pénteken.

Mint megírtuk, Vlagyimir Putyin orosz elnök még februári budapesti látogatásán Áder János köztársasági elnököt hívta meg a moszkvai felvonulásra, amely gyakorlatilag az orosz hadsereg erődemonstrációja. Miután Oroszország és a nyugati hatalmak között az ukrajnai háború és a Malaysia Airlines polgári utasszállító lelövése miatt igencsak feszült a viszony, a legtöbb vezető politikus lemondta a részvételt. Április 27-én a Köztársasági Elnöki Hivatal szűkszavú közleményben tudatta: a május 9-i ünnepségeken az Európai Bizottság ajánlásának megfelelően Magyarországot az Oroszországi Föderációba akkreditált magyar nagykövet képviseli. Ennek ellentmond Szjjártó utazása, amihez a tárcavezető hozzáfűzte: azért született ez a döntés, mert Közép-Európában Csehországot az elnök, Szlovákiát a miniszterelnök, Szlovéniát pedig szintén a külügyminiszter képviseli Moszkvában, ám a többi európai külügyminiszterhez hasonlóan a katonai parádén nem, csak a megemlékezésen vesz részt.

Megfigyelők mindemellett emlékeztetnek: a "magasabb protokolláris szintet" befolyásolhatta, hogy az orosz elnök a hét elején burkoltan megfenyegette Magyarországot és Brüsszelt. Vlagyimir Putyin azt mondta, Oroszország kedvező feltételeket és fejlett technológiát biztosít a paksi atomerőmű bővítéséhez, ám ha a magyar partnert ennek ellenére arra kényszerítik, hogy utasítsa vissza az együttműködést, az káros hatásokkal járna Magyarország nemzeti érdekeire nézve, és hátrányosan befolyásolná a két ország kapcsolatát. (Az Európai Bizottság három eljárást folytat a magyar kormány ellen a bővítési beruházással kapcsolatban a nemzetközi tender elhagyása, a tiltott állami támogatás gyanúja és az előkészítő dokumentumok, illetve a vállalkozói szerződések teljes körű titkosítása miatt.) A magyar kormány nem reagált Putyin szavaira, de Szergej Kirijenko, a Roszatom vezérigazgatója  a Reutersnek azt nyilatkozta: határozott megerősítést kaptak a magyar kormánytól, hogy az összes Paksra vonatkozó szerződés érvényben van, és teljesülni fog. Az pedig, hogy a nagykövet helyett a külügyminiszter képviseli Budapestet Moszkvában, Putyinak tett gesztusként is értelmezhető.

Hamarosan pénzhez juthatnak az egészségügyi beszállítók

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) befejezte a tárgyalásokat a kórházi adósságkonszolidációban érintett legnagyobb beszállítókkal - közölte az ÁEEK.

A tájékoztatás szerint a megállapodásokban rögzített összegeket - több mint 20 milliárd forint összértékben - még májusban elutalják az érintett szolgáltatók számlájára. A konszolidációs folyamat menetrendje szerint a továbbiakban közvetlenül az egészségügyi intézmények és beszállítóik közötti egyeztető tárgyalások zajlanak - írta az egészségügyi ellátó központ.

Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár április 21-én az M1 aktuális csatorna műsorában arról beszélt, hogy a kórházak adósságának rendezésére átcsoportosított 60 milliárd forintnak köszönhetően néhány héten belül elindulhat a kórházi beszállítók kifizetése. Hozzátette, a központi tartalékból történt átcsoportosítás következtében el tudják kezdeni a konkrét tárgyalásokat a kórházi beszállítókkal, illetve képviselőikkel.

Elégedetlen a forintosítással? - Fizesse ki az egészet!

Ha valaki nem elégedett hitelének forintosítást követő feltételeivel, a forintosítást követő 60 napon belül felmondhatja a szerződést, ám ez esetben a felmondást követő 90 napon belül meg kell fizetnie teljes tartozását.

A visszafizetés történhet saját erőből vagy hitelkiváltással is. Annak, aki hitelkiváltással fizeti vissza tartozását, a felmondással érintett pénzügyi intézmény semmilyen díjat, költséget, jutalékot nem számíthat fel. Abban az esetben, ha valaki önerőből fizeti ki a hitelét, a felmondással és törlesztéssel kapcsolatos költségekre vonatkozóan a pénzügyi intézménnyel kötött szerződés irányadó.

Ha az új hitel forintalapú és célja, valamint összege megegyezik a régi hitelével, nem kell megfelelnie a jövedelemarányos törlesztési mutatónak (JTM-nek). A JTM az MNB adósságfék-rendeletének részeként 2015. január 1-jétől lépett életbe, és az ügyfelek rendszeres jövedelmének meghatározott arányában maximalizálja az új hitelfelvételkor vállalható törlesztési terheket.

Becslések szerint akár több száz milliárd forintnyi jelzáloghitelt is kiválthatnak a forintosítás utáni kondíciókkal elégedetlen ügyfelek. Mindenképpen érdemes megnézni, hogy milyen ajánlatok vannak a piacon, a forintosított hitel kedvezőbbre váltásával ugyanis jelentős összeget lehet megspórolni. Ajánlatokban nincs hiány, a hitelintézetek ugrásra készen várják a hitelkiváltókat.
Az új hitelnek természetesen lehetnek költségei, ám most rengeteg akciót kínálnak a bankok, nemcsak díjakat engednek el, hanem olyan is akad, amelyik sikeres hitelkiváltás esetén pénzt ír jóvá az ügyfél számláján meghatározott feltételek teljesülésekor.