Előfizetés

Az MSZP szerint korrupt marad a pályázati rendszer

Az MSZP szerint Lázár János szavai megerősítették, hogy a brókerkormány még a politikai földrengéssel fenyegető Fidesz-kongresszus előtt el akarja fogadtatni a 2016-os költségvetést. Ez arról árulkodik, hogy a belső válságaitól meggyengült Fidesz már a saját embereiben sem bízik, s azzal számol, hogy év végén már a parlamenti képviselői sem támogatják.

"A brókerkormány egyedüli eszköze a korrupcióra épülő osztogatás maradt. A közbeszerzési törvény átírása a Fidesz nyelvén azt jelenti, hogy amit eddig Simicska Lajos nyert, azt ezután Mészáros Lőrinc, Garancsi István és Orbán Viktor veje, Tiborcz István fogja kapni.

Vérlázító, hogy Lázár János már előre megágyaz a korrupciónak azzal, hogy bejelentette: a jövőben sem a legolcsóbb pályázat fog nyerni. A miniszterelnökséget vezető miniszter nemrégiben egyszer már elismerte, hogy eddig sem a verseny döntött, amikor azt mondta: Simicska Lajos „kapott eleget az elmúlt négy évben”. Ez egyértelmű beismerése a korrupt kormányzásnak.

Az MSZP szerint a korrupciót csak annak az üvegszerű pályázati rendszernek a bevezetésével lehet megteremteni, amiről a múlt héten nyújtottunk be törvényjavaslatot. Eszerint az állami és uniós pályázatok teljes dokumentációját nyilvánossá kell tenni.

Az MSZP szerint az állami és uniós pályázatokra szánt pénzt nem fideszes luxusvillákra, kéjutazásokra és az Orbán-család vitorláskikötőjére, hanem a magyar emberekre kell költeni.

Tóth Bertalan,
frakcióvezető-helyettes"

Ismét féláron fagyizhatunk

Publikálás dátuma
2015.05.07. 17:49
Illusztráció/Thinkstock
Országszerte már több mint 450 fagylaltozó csatlakozott az idei magyar kézműves fagylalt napja programjához, amelynek keretében pénteken ismét féláron kínálják a jeges édességet.

Róth Péter fagylalttechnológus, a rendezvény egyik főszervezője elmondta, hogy a május 8-i dátum szimbolikus, hiszen a hónapot jelölő római szám, a V fagylalttölcsért, a 8-as szám pedig 2 gombócot jelképez.

"Ahogy például a torkos csütörtök rendezvénye, úgy mi is igyekszünk visszaterelni az embereket a hazai vendéglátáshoz. Szükség van arra, hogy visszatérjenek a botra fagyott jégkrémtől a kézműves és jó minőségű fagylaltokhoz" - fejtette ki Róth Péter.

A szervező szerint ma Magyarországon megközelítőleg 1500 cukrászda és fagylaltozó működik. Alacsony költségvetéséhez és a kis szervezőcsapathoz képest komoly tömegeket képes megmozgatni a rendezvény, melyhez idén 453 fagylaltozó csatlakozott, lefedve szinte az egész ország területét.

"Az éltetett bennünket, hogy igazi jókedvformáló programot hozzunk létre, és azoknak is elérhetőbbé tegyük a fagylaltozás nyújtotta néhány perc boldogságot, akik számára akár egy gombóc megvásárlása is megterhelő lehet" - fogalmazott Róth Péter. Az akcióban résztvevő fagylaltozók egy része amellett, hogy féláron kínálja termékeit, azt is vállalta, hogy ajándék fagylalttal kedveskedik egy-egy választott gyermekintézményben, kórházban, egyéb intézményben, melynek nevét az üzletben is feltüntetik.

A programban résztvevő fagylaltozók listája megtalálható a pénteki esemény Facebook-oldalán

Viharkárok - Továbbra is sokan áram nélkül

Publikálás dátuma
2015.05.07. 17:20
Leszakadt távvezeték és kidőlt fa a csengelei vasútállomásnál. MTI Fotó: Donka Ferenc
Péntekre is áthúzódik a szerda éjszakai vihar által okozott károk kijavítása az EDF Démász kisfeszültségű hálózatában Bács-Kiskun és Csongrád megyében – tájékoztatott a szolgáltató kommunikációs csoportja.

A közlemény szerint a heves széllökések miatt néhány településen teljes erdősor dőlt a hálózatra, nagyfeszültségű oszlopokat kettétörve okozott zavart a szolgáltatásban. A helyreállítási munka eredményeként csütörtök késő délutánra felére csökkent az ellátatlan ügyfelek száma Csongrád és Bács-Kiskun megyében az EDF Démász szolgáltatási területén. Késő estére várható a középfeszültségű hibák jelentős részének kijavítása. Ezzel együtt megkezdődik a kisfeszültségű hálózat helyreállítása, amely azonban péntekre is áthúzódik. A katasztrófavédelem korábban arról tájékoztatott, hogy a vihar miatt Csongrádban hat, Bács-Kiskunban tíz településen szünetelt részlegesen az áramszolgáltatás, a hibák több mint 6400 fogyasztót érintettek.

A szolgáltató kommunikációs osztályának tájékoztatása szerint az áram nélkül marad otthonokat folyamatosan kapcsolják vissza a szolgáltatásba. Kiemelték: a leszakadt vezetékek megközelítése élet- és balesetveszélyes. Arra kérték a lakosságot, hogy ha ilyet látnak, azt haladéktalanul jelentsék be a társaság telefonos ügyfélszolgálatán.

Szerda este intenzív vihar vonult át Csongrád és Bács-Kiskun megye egyes településein, ez a villamosenergia-hálózat több pontján okozott komoly károkat. A vihar fákat döntött ki, a fák oszlopokat törtek ki, vezetékeket szakítottak el mind a nagyfeszültségű, mind pedig a középfeszültségű hálózaton.