A Fidesz is cukiskodik: Lázár szerint új világ jön

Publikálás dátuma
2015.05.07. 16:36
Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a 2015. április 30-i tájékoztatón MTI Fotó: Soós Lajos
Az előző napi kormányülés döntéseiről beszámolva a miniszterelnökséget vezető miniszter egy szép új, korrupciómentes, őszinte és átlátható világ, vagy legalábbis annak egy szelete képét festette le az újságírók előtt. Lázár János egyebek mellett bejelentette: 2016-tól mentesíthetik az önkormányzatok a háziorvosokat az iparűzési adó megfizetése alól, megkezdik a bankadó csökkentését, de ami talán ennél is nagyobb "durranás", hogy a miniszter  a közbeszerzések nyilvánosságát növelő törvényjavaslatot nyújt be az Országgyűlésnek, már e hónap közepén. 

Az új törvény - amely a tervek szerint idén november 1-jén lépne hatályba - a miniszter szerint érdemi változást hoz a közbeszerzéseknél, nem a legolcsóbb ajánlatok kapják a legmagasabb pontszámot, hanem előtérbe helyezik a munkahelyteremtést, a gazdaságfejlesztés szempontjait, minőségi alapokra helyezik a kiválasztást. A javaslat szerint csökken az üzleti titoknak minősülő adatok köre, pontosítják a kizárási okokat, felelősségi viszonyokat. A tervezet mindemellett rugalmasabb eljárásrendet tartalmaz: mintegy 30 százalékkal csökkenti a közbeszerzési eljárások határidejét, csökkenti az üzleti titoknak minősülő adatok körét, pontosítja az összeférhetetlenségi, kizárási okokat, felelősségi viszonyokat - sorolta a miniszter, aki példaként hozta azt is, hogy 75 százalékos referenciaértékkel már lehet pályázni.

Ezzel összefüggésben Lázár János célként jelölte meg, hogy a kis és közepes cégeket is helyzetbe tudják hozni, a nagyok ne tudják őket kiszorítani. Mint mondta, a törvényjavaslatot május 19-én nyújtja be, a vitát pedig két részletben folytathatja le a Ház, és nyáron további konzultációkat tartanak. Bejelentette azt is, hogy legkésőbb 2016 nyarától az egész közbeszerzési rendszert digitalizálják, azaz minden közbeszerzés az e-közigazgatás segítségével zajlik, megszűnik a papíralapú ügyintézés. Ezt részben a visszaélések kizárásával indokolta a miniszter. Lázár János arról is beszámolt, hogy nemcsak az állami, hanem az államtól kapott pénz elköltése is közbeszerzés-köteles lesz, a tervek szerint 25 millió forintos értékhatártól.

A miniszter azt is közölte: jövő héten az Országgyűlés elé terjeszti a kormány a jövő évi költségvetési törvényjavaslatot.

Az MSZP máshogy látja
A szocialisták szerint Lázár János szavai éppen hogy megerősítették: a brókerkormány egyedüli eszköze a korrupcióra épülő osztogatás maradt. A közbeszerzési törvény átírása a Fidesz nyelvén azt jelenti, hogy amit eddig Simicska Lajos nyert, azt ezután Mészáros Lőrinc, Garancsi István és Orbán Viktor veje, Tiborcz István fogja kapni. Vérlázító, - írják a közleményben -  hogy Lázár János már előre megágyaz a korrupciónak azzal, hogy bejelentette: a jövőben sem a legolcsóbb pályázat fog nyerni. A miniszterelnökséget vezető miniszter nemrégiben egyszer már elismerte, hogy eddig sem a verseny döntött, amikor azt mondta: Simicska Lajos „kapott eleget az elmúlt négy évben”. Ez egyértelmű beismerése a korrupt kormányzásnak. Az MSZP szerint a korrupciót csak annak az üvegszerű pályázati rendszernek a bevezetésével lehet megteremteni, amiről a múlt héten nyújtottunk be törvényjavaslatot. Eszerint az állami és uniós pályázatok teljes dokumentációját nyilvánossá kell tenni.

Jövőre is fenntartják a dohányipari cégek egészségügyi hozzájárulását, amely összesen 11,5 milliárd forint - tudatta a tájékoztatón a miniszter. A kormány döntött arról, hogy az EBRD-vel kötött eredeti megállapodásnak megfelelően 2016-ban megkezdik a bankadó csökkentését, a kabinet reményei szerint a pénzintézetek növelik a kihelyezett hiteleik nagyságrendjét. A tárcavezető azt is megerősítette, hogy a reklámadó mértékét 5,3 százalékban maximálják, 100 millió forint árbevételig pedig nem kell megfizetni azt.

Lázár János elmondta, hogy  meghallgatták Handó Tündét, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökét és Matolcsy Györgyöt, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökét is. A miniszter tájékoztatása szerint a kabinet ülésén a kormányhivatalok kapták feladatul annak megszervezését, hogy a lakosság dönthessen arról, mely állami díjak csökkenjenek jövőre. Beszámolt arról is, hogy Pintér Sándor belügyminiszternek feladatul szabták az e-kártya rendszer kidolgozását, amelynek lényege, hogy egy személyi, társadalombiztosítási és adóazonosításra egyaránt alkalmas szisztéma lenne.

A  kormányzati döntéseket barátságos és nyílt részletességgel közreadó sajtótájékoztatón Lázár János beszélt a vasárnapi zárva tartásról is, aminek kapcsán azt mondta: heti 143 milliárdról, 151-re nőtt a forgalom.

Szerző
Frissítve: 2015.05.07. 18:31

Ingyenes lapot indít az MSZP

Az MSZP a tervek szerint ingyenes lapot indít havi 300 ezres példányszámmal a nyáron - mondta az ellenzéki párt elnökhelyettese csütörtökön az MTI-nek, megerősítve az Index által erről közölteket.

Gőgös Zoltán a lapindítás indokaként azt mondta, a kistelepülésekre a média korlátosan jut el, leginkább a tradicionális hírcsatornák, amelyek inkább kormánypártiak. 

A szocialisták ajánlatáról szeretnék tájékoztatni a társadalmat - közölte az újság tartalmáról az elnökhelyettes, akinek tájékoztatása szerint a kiadvány országos lesz, de megyei hírek is olvashatók majd benne. Gőgös Zoltán hozzátette: a kistelepülések mellett a nagyobb településeken is terjesztik majd a lapot, de ott főként kitelepülések alkalmával az aktivisták osztogatják azt.

Az elnökhelyettes azt nem tudta megmondani, mennyibe fog kerülni az MSZP-nek a lap kiadása, és arról sem tudott még nyilatkozni, mi lesz a neve, mert - mondta - még nem döntöttek róla. Példaként említette a lehetőségek közül a Balegyenes nevet. Az Index csütörtökön írt arról, hogy az MSZP új médiumot, egy négy A4-es oldalból álló kiadványt tervez, hogy megszólítsa a szavazókat.

Szerző
Témák
MSZP láp ingyenes

Vihar: elképesztő pusztítás volt Szárazdon

Publikálás dátuma
2015.05.07. 15:27
Illusztráció: Thinkstock
Másfél tucatnyi település szenvedett el viharkárokat szerda este Tolna megyében, a vihar a leginkább Szárazd községet sújtotta, ahol a lakóépületek hetven százaléka megrongálódott.

Orbán Attila, Szárazd független polgármestere csütörtökön azt közölte: a vihar elsősorban az épületek tetejét rongálta meg és ablakokat tört ki. A községben 130 lakóház van, ezek 70 százaléka károsodott. Ingatlanonként egy-másfél millió forint a kár. A károk felszámolása és felmérése jelenleg is zajlik.

Hozzátette, hogy az önkormányzat intézményei - a polgármesteri hivatal, a művelődési ház, az óvoda, az orvosi rendelő - is károsodott a jégeső miatt. Kitért arra: a településen tyúktojás nagyságú jég esett, több baromfi elpusztult, mint ahogy a falu közepén fészkelő gólya is, a vihar továbbá elpusztította a növényeket a kertekben.

Kajdacson még nem tudni, hogy hány ház érintett, de kettőben biztosan komolyabb károk keletkeztek, az egyiknek egy szoba kivételével valamennyi helyiségét lezárta szerdán a katasztrófavédelem. Boda János (független) polgármester azt mondta, hogy az egyik házban a viharos szél, a másikban egy kidőlt fa okozott károkat. 

A Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság összegzése szerint a viharkárok tizenhét helységet érintettek a megyében: Mágocs, Szekszárd, Gyönk, Regöly, Paks, Kakasd, Kölesd, Egyházaskozár, Tengelic, Belecska, Kajdacs, Dombóvár, Dunaszentgyörgy, Szárazd, Tolna, Izmény és Törökkoppány településről érkeztek bejelentések. 

Tizennégy esetben fakidőlés miatt, négy esetben lakóépületben, egy esetben közintézményben keletkezett kár miatt avatkoztak be, egyszer pedig egy lelógó tárgyat kellett eltávolítani. A 6-os főút tolnai szakaszán kidőlt fa akadályozta a forgalmat a 118-as kilométernél, és hasonló volt a helyzet Izmény Fő utcájában is. 

Szerda este nyolc órától a megye nyolc településén változó időtartamú áramkimaradás volt, amelyet a középfeszültségű hálózat üzemzavara okozott. Paks, az ahhoz tartozó Csámpa és Dunaszentgyörgy kivételével a szolgáltatás késő estére helyreállt. Ezeken a településeken három tartóoszlop tört ki, a helyreállításig a szolgáltató aggregátorról látja el a lakossági fogyasztókat, így a megyében senki nem maradt áram nélkül. 

Szerző
Témák
időjárás vihar