Előfizetés

Ingyenes lapot indít az MSZP

Az MSZP a tervek szerint ingyenes lapot indít havi 300 ezres példányszámmal a nyáron - mondta az ellenzéki párt elnökhelyettese csütörtökön az MTI-nek, megerősítve az Index által erről közölteket.

Gőgös Zoltán a lapindítás indokaként azt mondta, a kistelepülésekre a média korlátosan jut el, leginkább a tradicionális hírcsatornák, amelyek inkább kormánypártiak. 

A szocialisták ajánlatáról szeretnék tájékoztatni a társadalmat - közölte az újság tartalmáról az elnökhelyettes, akinek tájékoztatása szerint a kiadvány országos lesz, de megyei hírek is olvashatók majd benne. Gőgös Zoltán hozzátette: a kistelepülések mellett a nagyobb településeken is terjesztik majd a lapot, de ott főként kitelepülések alkalmával az aktivisták osztogatják azt.

Az elnökhelyettes azt nem tudta megmondani, mennyibe fog kerülni az MSZP-nek a lap kiadása, és arról sem tudott még nyilatkozni, mi lesz a neve, mert - mondta - még nem döntöttek róla. Példaként említette a lehetőségek közül a Balegyenes nevet. Az Index csütörtökön írt arról, hogy az MSZP új médiumot, egy négy A4-es oldalból álló kiadványt tervez, hogy megszólítsa a szavazókat.

Vihar: elképesztő pusztítás volt Szárazdon

Publikálás dátuma
2015.05.07. 15:27
Illusztráció: Thinkstock
Másfél tucatnyi település szenvedett el viharkárokat szerda este Tolna megyében, a vihar a leginkább Szárazd községet sújtotta, ahol a lakóépületek hetven százaléka megrongálódott.

Orbán Attila, Szárazd független polgármestere csütörtökön azt közölte: a vihar elsősorban az épületek tetejét rongálta meg és ablakokat tört ki. A községben 130 lakóház van, ezek 70 százaléka károsodott. Ingatlanonként egy-másfél millió forint a kár. A károk felszámolása és felmérése jelenleg is zajlik.

Hozzátette, hogy az önkormányzat intézményei - a polgármesteri hivatal, a művelődési ház, az óvoda, az orvosi rendelő - is károsodott a jégeső miatt. Kitért arra: a településen tyúktojás nagyságú jég esett, több baromfi elpusztult, mint ahogy a falu közepén fészkelő gólya is, a vihar továbbá elpusztította a növényeket a kertekben.

Kajdacson még nem tudni, hogy hány ház érintett, de kettőben biztosan komolyabb károk keletkeztek, az egyiknek egy szoba kivételével valamennyi helyiségét lezárta szerdán a katasztrófavédelem. Boda János (független) polgármester azt mondta, hogy az egyik házban a viharos szél, a másikban egy kidőlt fa okozott károkat. 

A Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság összegzése szerint a viharkárok tizenhét helységet érintettek a megyében: Mágocs, Szekszárd, Gyönk, Regöly, Paks, Kakasd, Kölesd, Egyházaskozár, Tengelic, Belecska, Kajdacs, Dombóvár, Dunaszentgyörgy, Szárazd, Tolna, Izmény és Törökkoppány településről érkeztek bejelentések. 

Tizennégy esetben fakidőlés miatt, négy esetben lakóépületben, egy esetben közintézményben keletkezett kár miatt avatkoztak be, egyszer pedig egy lelógó tárgyat kellett eltávolítani. A 6-os főút tolnai szakaszán kidőlt fa akadályozta a forgalmat a 118-as kilométernél, és hasonló volt a helyzet Izmény Fő utcájában is. 

Szerda este nyolc órától a megye nyolc településén változó időtartamú áramkimaradás volt, amelyet a középfeszültségű hálózat üzemzavara okozott. Paks, az ahhoz tartozó Csámpa és Dunaszentgyörgy kivételével a szolgáltatás késő estére helyreállt. Ezeken a településeken három tartóoszlop tört ki, a helyreállításig a szolgáltató aggregátorról látja el a lakossági fogyasztókat, így a megyében senki nem maradt áram nélkül. 

Vizoviczki megint előzetesben van

Publikálás dátuma
2015.05.07. 14:59
Illusztráció: Thinkstock
 Ismét előzetes letartóztatásba került a rendőrségi vesztegetési botránnyal kapcsolatban ismertté vált Vizoviczki László.

Nagy Andrea, a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) szóvivője csütörtökön megerősítette a Napi Gazdaság információját: a költségvetési csalás bűntette miatt a Fővárosi Törvényszéken folyó eljárásban V. László 2015. április 16-ától ismét előzetes letartóztatásba került. Az előzetes letartóztatásról - a házi őrizet elleni ügyészi fellebbezés folytán - a Fővárosi Ítélőtábla döntött. Mivel az ügy bírósági szakban van, ennél részletesebb tájékoztatást nem adhatnak - írta a szóvivő.

A Napi Gazdaság csütörtöki számában büntetés-végrehajtási forrásokra hivatkozva azt írta: az éjszakai mulatóiról elhíresült vállalkozót április 16-án budapesti családi házából szállították a Venyige utcai börtönbe. Információik szerint a táblabíróság egyetértett a főügyészség álláspontjával, és megállapította: ha Vizoviczki László nem áll a legszigorúbb kényszerintézkedés hatálya alatt, akkor fennáll a szökés, elrejtőzés és a tanúk befolyásolásának veszélye.

A KNYF tavaly augusztusban jelentette be, hogy vádat emeltek a rendőrségi vesztegetési botrány során ismertté vált Vizoviczki László ügyeiben, köztük a bűnszervezetben, vezető beosztású hivatalos személy által kötelességszegéssel és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés bűntette és más bűncselekmények miatti ügyben 22 vádlott ellen. Vizoviczki László ellen akkor költségvetési csalás miatt is vádat emeltek - 33 társával együtt -, és abban az ügyben novemberben kezdődött meg a büntetőper a Fővárosi Törvényszéken. 

A vád szerint Vizoviczki László az 1990-es években prostitúciós szolgáltatást nyújtó vállalkozások révén vált ismertté a budapesti éjszakában, majd ismeretlen forrásból vendéglátó-ipari tevékenységbe fogott. Az illegális jövedelem növeléséért cégei megtévesztették az adóhatóságot, nem tettek eleget számlaadási kötelezettségüknek, rossz minőségű terméket hoztak forgalomba, illetve irreálisan magas árakkal dolgoztak.

Az ügyészség szerint az elsőrendű vádlott a rendszer hatékony működtetéséért ügyvédi segítséggel több tucat cégből álló gazdasági szervezetet hozott létre, továbbá jó kapcsolatokat épített ki a Budapesti Rendőr-főkapitányság és az V. kerületi kapitányság több vezető beosztású tisztjével és más hatósági dolgozókkal is.

Vizoviczki László és társai vesztegetési ügyében az első tárgyalást január 14-én tartották zárt ajtók mögött, a Debreceni Törvényszéken. Március 17-én a Magyar Nemzet számolt be arról, hogy a Fővárosi Törvényszék Vizoviczki László házi őrizetbe helyezéséről döntött. A vállalkozónak viszont viselnie kellett egy nyomkövető jeladót, amelynek segítségével a II. kerületi rendőrség ellenőrizhette, hogy nem hagyja-e el a számára tartózkodási helyként kijelölt családi házat.