Előfizetés

A harcok fellángolásától tart Porosenko

Publikálás dátuma
2015.05.07. 11:59
Korábbi felvétel. Illusztráció: Brendan Hoffman/Getty Images
Folytatódnak az összecsapások a kelet-ukrajnai konfliktusövezetben, az utóbbi 24 órában is hat ukrán katona halt meg a harcokban, jelentette az Unian hírügynökség. A szakadárok emberveszteségeiről nem adnak közzé jelentéseket a kijevi források. 

A tűzszünet ellenére az áldozatok száma növekszik, bár lassabban, mint korábban, az ENSZ adatai szerint már meghaladta a 6200-t.

Petro Porosenko ukrán államfő szerdán arról beszélt, attól tart, hogy a harcok rövidesen újra fellángolnak. A kelet-ukrajnai hadműveletet koordináló Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) ülésének megnyitóján Porosenko kiemelte, információik szerint mintegy 40 ezer szakadár fegyveres van jelenleg a Donyec-medencében és körülbelül 50 ezer orosz katona Ukrajna közvetlen határainál. (Az ukrán hadsereg létszáma 250 ezer fő, most folyik az ötödik mozgósítás is.)

Úgy véli: egyre nő a veszélye annak, hogy az "orosz-terrorista" csapatok széles körű harci cselekményeket indítanak el, ami újabb intézkedéseket követel az állam védelmi képességeinek növelésére.

Az államfő hangsúlyozta ugyanakkor, hogy mostanra a katonák és az önkéntesek erőfeszítéseinek köszönhetően az ország megbízható, jól képzett és fegyelmezett hadsereggel rendelkezik és azt mondta, hogy Kijev hiánytalanul betartja a minszki megállapodásokban foglaltakat, miközben a szakadárok sorozatosan megértik azokat.

Ezt azonban nem igazolják a helyszíni jelentések. Az EBESZ a hét elején adott ki egy közleményt, amelyben azt állítja, hogy mindkét fél megsérti a tűzszünetet. 

"Egy destabilizált Oroszország senkinek sem érdeke"

Publikálás dátuma
2015.05.07. 11:53
Modherini és Wang Yi. FOTÓ: Kim Kyung-Hoon-Pool/Getty Images
Egy elszigetelt és destabilizált Oroszország senkinek sem áll érdekében, a szankciókat csak azért kell fenntartani, mert a minszki tűzszüneti megállapodást csak részlegesen ültették életbe, nyilatkozta Federica Mogherini az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főbiztosa.

A Reuters hírügynökség beszámolója szerint a főbiztos erről kínai látogatása során beszélt egy diákoknak tartott előadáson. Mogherini kijelentette, hogy bár nem tekinti Oroszországot a biztonságot és stabilitást veszélyeztető tényezőnek, Ukrajna területi integritásának és szuverenitásának megsértése nemzetközi szinten jogos aggodalmat kelt.  Európai prioritás, hogy mielőbb véget érjen a kelet-ukrajnai erőszak, az európai erőfeszítések a minszki fegyverszüneti egyezmény minden előírásának mielőbbi gyakorlatba ültetésére koncentrálódnak, mondta a főbiztos. „Az Európai Unió szankciókat vezetett be Oroszország ellen, de nem tudom eléggé hangsúlyozni, hogy egy szankciós politika önmagában nem politika, hanem eszköz. És mint ilyent, mindaddig fenntartjuk, míg a minszki egyezménynek nem szerzünk érvényt teljes egészében”, tette hozzá Mogherini.

Az uniós főképviselő hangsúlyozta, hogy sok más területen, például az iráni atomtárgyalások során Oroszország konstruktív partner. „Az Európai Uniónak nem áll érdekében egy destabilizált Oroszország, nem érdeke ez az orosz népnek és nyilván az orosz vezetőknek sem. De ők – vagyis az orosz vezetők – azok, akiknek ebben a kérdésben dönteniük kell”, fogalmazott Federica Mogherini. 

Lezárult Arafat halálának kivizsgálása

A francia ügyészség nyomozott az egykori palesztin vezető, Jasszer Arafat 2004-es halálának ügyében. A vizsgálat feljelentés nyomán kezdődött miszerint Arafatot meggyilkolták. 

Tegnap egy Párizs közeli, a Nanterre-i ügyészség bejelentette, lezárták a nyomozást, a jelentést április 30-án megküldték a főügyészségnek, amely három hónapon át elemzi majd az információkat, áll a hivatalos közleményben.

A francia igazságügyi szakértők az év elején újra kizárták annak a lehetőségét, hogy a palesztin vezetőt polóniummal mérgezték volna meg.

Az ügyészségi vizsgálatot Arafat özvegye, Suha kérte, őt tett feljelentést a francia ügyészségen. A Nanterre-i ügyészek 2012-ben kezdték meg a nyomozást, ez évben Ciszjordániában exhumálták Arafat földi maradványait is, mert enélkül nem lehetett kivizsgálni a polónium mérgezés vádját. 

Kapcsolódó
Drámai helyzet IzraelbenArafat válaszol a Népszavának