Előfizetés

Quaestor-károsultak, figyelem: mától indul a kártalanítás

Publikálás dátuma
2015.05.06. 09:26
FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava
Mától június 5-éig kérelmezhetik a kártalanítást a Quaestor-károsultak, vagyis a Quaestor Financial Hrurira által kibocsátott, illetve a Quaestor Értékpapír-kereskedelmi és Befektetési Zrt. vagy kapcsolt vállalkozása által értékesített kötvények tulajdonosai.

A felszámolást végző Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. (PSFN) április 24-ei közleménye szerint az ügyfelek a kárrendezésre vonatkozó igényüket a megküldött egyenlegközlő igazolás alapján a Quaestor Károsultak Kárrendezési Alaphoz (QKKA) történő kérelmük benyújtásával érvényesíthetik. Az egyenlegközlő igazolásokat legkésőbb május 18-áig kell megkapniuk az érintetteknek. 

A törvény szerint a 30 millió forintot meg nem haladó összegű követeléseket tőkeértéken, a kötvényeket pedig névértéken kell figyelembe venni. A QKKA a Befektetés-védelmi Alap (Beva) kártalanításával együtt 30 millió forintig kárpótolja az ügyfeleket. A QKKA várhatóan a Magyar Nemzeti Bank (MNB) áthidaló kölcsönével fogja tevékenységét megkezdeni, amelynek mértéke igazodik majd a kárrendezés összegéhez. 

A Miniszterelnökség keddi közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy a postahivatalok mellett huszonhat kijelölt kormányablaknál is benyújthatják kárigényüket a Quaestor károsultak. A Quaestor kárrendezési alap a károsultak kérelmének benyújtásához űrlapot készített, ehhez is hozzájuthatnak az érintettek a kormányablakokban. Az űrlapot a kormányablakok és a Beva honlapjáról is letölthetik, a kormanyablak.hu, valamint a www.bva.hu címeken.

A kormányablaknál az alapnak címzett kérelmeket zárt borítékban kell benyújtani. A borítékon fel kell tüntetni az alap nevét és - feladóként - a kérelmező nevét, lakcímét. A benyújtó a kérelem átvételéről elismervényt kap. A Quaestorral kapcsolatban kizárólag a kárigények benyújtására van lehetőség - írta a Miniszterelnökség. A Quaestor Értékpapír-kereskedelmi és Befektetési Zrt.-nél tevékenykedő felügyeleti biztos adatai szerint 32 ezer Quaestor-kötvényes van, akinek fiktív vagy valós kötvény van a követelése mögött.

A Pápa tulajdonosán is kattant a bilincs

Nem elég, hogy a Lombard Pápa labdarúgócsapata az NB I utolsó helyén áll jelenleg, tegnap sajtóinformációk szerint tulajdonosát, Bíró Pétert előbb előállították, majd őrizetbe vették a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálatának közleménye szerint az intézkedést megelőzően nyomozók házkutatást tartottak annak a férfinek a lakhelyén, akit a Lombard Kézizálog Zrt. ügyével kapcsolatban előállítottak, majd a vagyon-visszaszerzési intézkedéseket is megkezdték.

A rendőrség a gyanúsítotti kihallgatás után őrizetbe is vette a férfit. Az ORFK kommunikációs szolgálata azt írta, a férfit csalás gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatták ki. A nyomozók a férfit bűnügyi őrizetbe vették és előterjesztést tettek a Fővárosi Főügyészségnek előzetes letartóztatásának indítványozására – áll a közleményben.

Az MTI úgy tudja, a férfi azonos a Lombard tulajdonosával, aki korábban önfeljelentést tett. Ezt az ORFK április elején jelentette be, majd a nyomozás csalás gyanújával indult. Az akkori közlés szerint a kár meghaladja a 4 milliárd forintot. A feljelentés nyomán a hatóság csalás gyanúja miatt indított vele szemben nyomozást. Az önfeljelentéssel egy időben a nyomozók több helyszínen tartottak házkutatást és iratokat foglaltak le. A győri Quaestor-botrány után idén ez a második eset, hogy egy NB I-es klub tulajdonosát elviszi a rendőrség.

Szánalmas száműzés

A Nyugat.hu értesülései szerint Kuttor Attila, a Haladás ideiglenes vezetőedzője, kitette az első keretből Rózsa Dánielt, Halmosi Pétert és Iszlai Bencét. A portál úgy tudja, a játékosoknak csupán annyi „bűnük” volt, hogy üdvözölték korábbi mesterüket, Artner Tamást a hétvégi Haladás–Dunaújváros bajnoki után, aki most már a vendégeket irányította. A Haladás jelenleg kieső helyen van, így különösen is érthetetlen ez a döntés.Támadó futballra nevelnék az utánpótlást

Publikálás dátuma
2015.05.06. 07:58
Mianmar ellen működött a támadójáték FOTÓ: FACEBOOK/MLSZ
Bernd Storck, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) márciusban kinevezett sportigazgatója azt ígéri, csapatai, az utánpótlás-válogatottak támadó futballt fognak játszani.

A német szakember, szűk körben tartott előadásán kifejtette, hogy alapvetően a 4-2-3-1-es játékrendszert preferálja, amely támadásban 4-1-4-1-gyé alakul át. A sokpasszos német stílust szeretné meghonosítani. Ebben a rendszerben a játékosok helyezkedése nyomán folyamatosan háromszögek alakulnak ki, és ez elősegíti, hogy a labdás játékos körül mindig legyen legalább két hozzá közelálló társ, akiknek továbbíthatja a labdát.

A sportigazgatóra júniusban, az új-zélandi U20-as világbajnokságon vár az első komolyabb feladat. A magyarok a csoportküzdelmek során az észak-koreai, a brazil és a nigériai csapattal találkoznak majd. A kijelölt 30 fős bő keret már túl van az első edzőtáboron, amelyet az U20-as vb-n szintén résztvevő Mianmar ellen 3-0-ra megnyert felkészülési mérkőzés zárt. A találkozó után Storck elégedetten nyilatkozott, mert szerinte máris érzékelhető volt a különbség a csapat játékában a korábbiakhoz képest.

A szakember véleménye szerint a tavalyi hazai rendezésű U19-es Európa-bajnokságon a rengeteg elkövetett szabálytalanság volt az együttes egyik legnagyobb problémája: a három meccsen több mint hatvan szabálytalanságot számolt össze, és ebből kétszer is zizenegyesből szerzett vezetést az ellenfél. Szerinte jó helyezkedéssel, egymás kisegítésével kiküszöbölhető a felesleges szabálytalanság,

Storck elmondta, hogy az első, észak-koreaiak elleni meccs lesz a legfontosabb, és mindenképp nyernünk kell. Hozzátette, hogy a másik két találkozó rendkívül nehéz lesz. A brazilokat nem kell bemutatni, míg Nigéria veretlenül nyerte meg a kontinentális bajnokságot. A sportigazgató kifejtette, hogy a válogatottnál fontos az eredmény, de számára még fontosabb, hogy viszontlássa a pályán az elképzeléseit, mert tulajdonképpen az a feladata, hogy az A-válogatott számára kineveljen játékosokat.

Az U20-as válogatott második összetartása vasárnaptól csütörtökig tart majd, a közvetlen felkészülés pedig május 17-én rajtol, a csapat pedig két nappal később utazik Új-Zélandra. A 21 fős keretből könnyen lehet, hogy Kalmár Zsolt kimarad, mert feljutásért küzdő klubja, a német RB Leipzig vélhetően nem engedi majd el a játékost.