Előfizetés

Kormány ellen lázadó iskolák

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2015.05.06. 07:03
Tüntetés a kecskeméti igazgatóért FOTÓ: MTI/UJVÁRI SÁNDOR
Szembeszállnak a diákok és tanáraik az Orbán-kormány önkényes oktatáspolitikájával: Kecskeméten azért tüntettek, mert az egyik helyi gimnázium elismert igazgatójától akar megszabadulni a fideszes városvezetés, Budapesten pedig a Neptun iskola közössége küzd az életben maradásért. A Wallenberg szakiskolát egy olyan épületbe költöztetné a kormányzat, amely jelenleg nem használható oktatási célokra.

Mintegy 250 diák és tanár tüntetett tegnap délután a kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium előtt, mert a fideszes városvezetés le akarja váltani az eddigi igazgatót, aki már 22 éve vezeti az iskolát. Lukács Lajos intézményvezető (és az iskola matektanára) egyedül adta be pályázatát, s akik olvasták szakmai programját, mind kiválónak tartják - írta a Népszabadság. A kecskeméti önkormányzat kormánypárti képviselői azonban úgy vélik, demokratikusabb lenne, ha több jelölt közül lehetne választani. A tegnapi tüntetésen - ahol flashmob keretében Koncz Zsuzsa Miért hagytuk, hogy így legyen? című dalát is elénekelték - a résztvevők "Je Suis Bányais Diák" és "Je Suis Lukács Lajos" feliratú transzparensekkel jelentek meg. A helyszínen tartózkodó munkatársunk szerint a tüntetés "tüzes" hangulatban zajlott. A demonstrálók azt szeretnék elérni, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) ne vegye figyelembe az önkormányzat döntését, és újból tegye meg igazgatónak Lukácsot. "Megvédjük a Bányait!" - üzenték a tüntetők.

Mindeközben a budapesti Wallenberg Szakközépiskola átszervezése megoldódni látszik. Megírtuk: a Klik április közepén előzetes egyeztetés nélkül levélben közölte az iskola vezetésével, hogy júliusig költözniük kell, mert a Ludovika téri épületre a Nemzeti Közszolgálati Egyetemnek van szüksége. A korábbi tervek szerint a főváros legnagyobb egészségügyi és szociális iskoláját feldarabolták volna, több mint 1200 diákját más intézményekbe tervezték szétszórni. A tanárok, diákok és szüleik ellenállása azonban meghátrálásra kényszerítette a kormányt, Balog Zoltán humánminiszter a Klik-levél érkezése után egy héttel bejelentette: valójában a kormány is azt szeretné, hogy az iskola egyben maradjon, ám a költözés elkerülhetetlen.

A Raoul Wallenberg Szakközépiskola és Szakiskola a VI. kerületi Rippl-Rónai József utcába költözik - erről már Halász József beszélt tegnap az Országgyűlés kulturális bizottságának ülésén. A fővárosi szakképzési osztály vezetője hangsúlyozta: az épület korábban is iskolaként működött, s gond nélkül elhelyezhető benne a Wallenberg összes diákja - miután felújítják, merthogy jelenleg alkalmatlan oktatásra. A bizottsági ülésen nem esett szó arról, hogy a felújítás mennyi ideig tart majd, és hogy addig mi lesz a Wallenberg diákjaival, tanáraival, csupán annyit tudni, hogy "a céldátumról még tartanak az egyeztetések". Mint kiderült, a Klik sem tud sokat: telefonos megkeresésünkre azt a választ kaptuk, forduljunk az Emmi-hez, mert az átszervezés nem a Klik hatáskörébe tartozik. Az Emmi sajtóosztályán közölték: nem tudnak konkrétumokat mondani, keressük inkább a fővárosi önkormányzatot - itt email-ben várták kérdéseinket, válasz lapzártánkig nem érkezett.

Mendrey László szerint - aki szintén részt vett a tegnapi ülésen - a felújítás akár egy-másfél évig is elhúzódhat. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke elmondta: a költöztetés valószínűleg várat magára. "Ez nem olyan, mint egy lakáscsere. A Wallenberg mostani épületét kimondottan az egészségügyi szakképzésre alakították ki , az új helyen a szükséges feltételeket is biztosítani kell". Az ülésen szó esett a XV. kerületi Neptun Általános Iskoláról is, amelyet ugyancsak be akar záratni a kormány, ezzel kapcsolatos terveiket pedig szintén az utolsó pillanatban közölték az iskola vezetőivel, tanáraival és a szülőkkel. Az ügy pikantériája, hogy az intézményben 69 speciális nevelési igényű, valamint 71 beilleszkedési, tanulási és magatartási zavarral küzdő gyerek tanul, az ő költöztetésük pedig nem lenne problémamentes. Mendrey szerint ebben az ügyben "parasztvakítás folyik", a Klik még az iskolával kapcsolatos konkrét adatokat sem ismeri, és azt sem tudni, pontosan ki kezdeményezte a Neptun bezárását - a Klik és a XV. kerületi önkormányzat egymásra mutogat.

"Mi a helyzet a korábban felmerült magyar-kínai két tannyelvű iskolával, lehet-e annak az elképzelésnek köze az átszervezéshez?" - kérdezte Kunhalmi Ágnes (MSZP) bizottsági alelnök a tegnapi ülésen. A kínai iskoláról manapság valóban keveset hallani, és ez még inkább megerősíti a gyanút, hogy "ingatlanmutyi" áll a háttérben, s a kerület fideszes vezetésének csupán az iskola területére fáj a foga. A Neptun tanárai és szülői közössége azonban továbbra is harcol az iskoláért, csütörtök délután pedig fekete leplet borítanak az iskola előtti önkormányzati táblára, amelyen büszkén hirdetik: az intézményben új műfüves pálya épül.

Hibás az érettségi javítókulcsa
Az egyik feladatnál hibás a középszintű magyar érettségi Oktatási Hivatal által közzétett megoldókulcsa - állítja az Index a Magyartanárok Egyesületének vezetőjére hivatkozva. Arató László szerint az egyik feladatsorban idézett Grendel Lajos írót is felhívta, aki megerősítette: a megoldókulcs téved. "A hivatalnak javítania kell az útmutatót, és a tanároknak mindkét megoldást el kell fogadniuk" - mondta Arató. Mindeközben a vizsgázók már túl vannak a matematika érettségin is, amelyről a diákok véleménye megoszlott: volt, aki azt mondta, hogy nehéz volt, az előző évek vizsgáinak típusfeladataihoz képest nagyon sok kimaradt, mint például a logaritmusok, ám volt, aki lényegesen nehezebbre számított. Szaktanári vélemények alapján a feladatsor nem volt megoldhatatlan, ám könnyűnek sem mondható. A vizsgák ma a történelem írásbelikkel folytatódnak.

Szeles, még meleg idő jön szerdán, aztán...

Publikálás dátuma
2015.05.06. 02:10
FOTÓ: Getty Images, Alex Grimm

Szerdán kezdetben még sokfelé napos időre számíthatunk, majd megerősödő szél kíséretében egy hidegfront érkezik, késő délutántól szórványosan záporokra, zivatarokra is készülhetünk. Ekkor még többfelé mérhetünk 26-31°C-ot, a Dunántúl nyugati, északnyugati felén maradhat 25°C alatt a csúcshőmérséklet.

Gyurcsány: lehet alattunk jobban élni

Gyurcsány Ferenc szerint ha a demokrácia nem teremt jobb életet, nem lehet bizalmat teremteni iránta.

A Demokratikus Koalíció (DK) elnöke kedden, országjáró turnéjának hajdúszoboszlói állomásán arról beszélt, hogy a demokratikus oldalnak meg kell értenie: "ha a demokratikus rend nem teremt jobb, élhetőbb világot, mint a kádárizmus puha diktatúrája volt, akkor elfordulnak tőlünk" a szélsőjobb felé. Az ellenzéki politikus tényként említette, hogy a magyarok túlnyomó többsége Kádár alatt jobban élt, mint most. "1956 és 1989 között a magyarok átlagjövedelme háromszorosára emelkedett, míg az elmúlt huszonöt évben lényegében nem változott semmit, milliónyian élnek rosszabbul, mint korábban" - fogalmazott.

Hogyan lehet a kiábrándultságot újra reménnyel felváltani? - tette fel a kérdést, megjegyezve, hogy a korábbi megoldások erre nem adnak választ. Új lehetőségként ajánlotta hallgatósága figyelmébe a DK elképzeléseit, amelyeket Az elfeledett hatmillió ember programja címmel gyűjtöttek össze. Ennek egyik legfontosabb célkitűzése, hogy öt éven belül a minimálbér legalább legyen egyenlő a minimális megélhetési költséggel. "Merjünk ütemesen minimálbért növelni" - mondta Gyurcsány Ferenc, aki egyidejűleg cáfolta, hogy ingyen akar vizet és villanyt adni az embereknek. Ugyanakkor megismételte: minden embernek állampolgári jogon hozzá kell jutnia az emberi élet fenntartásához elengedhetetlenül szükséges víz- és árammennyiséghez.

A demokratikus oldal, benne a DK csak akkor tudja megnyerni a választók bizalmát és tud majd kormányozni, ha bebizonyítja az embereknek, hogy "lehet alattunk jobban élni" - mondta a DK elnöke. Gyurcsány Ferenc a jövőre nézve fontosnak nevezte, hogy megtanuljon együtt élni a jobboldali politikai közösség és az európai baloldal. Kérdésre válaszolva ugyanakkor élesen bírálta a nagyobbik kormánypártot: "a Fidesz egész kormányzásának a lényege a lopás és a korrupció" - jelentette ki. Hozzátette: nem elég megbuktatni a miniszterelnököt, helyre kell állítani az igazságszolgáltatást, a független ügyészséget is. "Ennek még nincsenek meg a feltételei, de meg fogjuk teremteni" - mondta a DK elnöke.