A fenébe a pénztárgépekkel!

Tényleg ráfér a NAV felső vezetésére egy alapos frissítés. Emlékszem, milyen büszkén feszült az adószedők keble, amikor bejelentették, hogy minden bodegába online pénztárgépet kellett venni. Még a zöldséges kofának is! Nagyon felvágtak az eszükre, mert ettől kezdve befellegzett az áfacsalásnak, a mindent látó adószemek elől egyetlen eladott kifli árát sem lehet elrejteni.

Erre most jön a nagyeszű Tállai államtitkár és lemossa a pályáról a NAV-osokat. Józan, mezőkövesdi logikája cáfolhatatlan: mi a fenének kellene bekötni a milliárdos forgalmú játékkaszinókat az online rendszerbe, amikor az sokkal ellenőrizhetetlenebb, mint amivel a kaszinóguru Vajna bizniszét most ellenőrzik? Mert tessék csak belegondolni: a kaszinókban mindenkit igazoltatnak, nem úgy, mint a péknél. A törzsvendégeket ismerik, pontosan tudják, ki, mennyit szokott otthagyni, ennek alapján csilingel majd a kassza Vidáéknál. De ha (feltéve, de nem megengedve!), valamiért mégsem hallanák a rakparti irodaházban a csilingelést, még mindig ott van a videó. Mert nem úgy van ám, hogy csuklyában meg bukósisakban fogunk félkarú rablózni, mint az igazi rablók a trafikokban! A kamera mindent lát! És ha keveslik a bevételt a NAV-nál, időnként bekérhetik majd a felvételeket és abból aztán minden kiderül…

Hogy pontosabban mi derül ki? Azt Tállai államtitkár nem fejtette ki részletesen, mert biztosan államtitkot képez. Ha már az űrből le lehet olvasni a földi autók rendszámát, miért is ne lehetne azt is leolvasni, mennyi pénzt dobtam be a gépbe? Hogyan lehetünk ennyire földhöz ragadtak? Andi a megbízhatósága miatt kapta a koncessziókat, csak nem fogja becsapni Vityáékat?

Szerző

Viktor, az nem a Te pénzed

Új jobboldali médiáért kiált Orbán Viktor, egyelőre nem is tudom melyik minőségében. Nem tisztázott ugyanis, hogy Fidesz-elnökként, vagy miniszterelnökként nyilatkozott Bayer Zsoltnak az Echo tévében. Gyanítom persze, hogy inkább ez utóbbi; kormányfőként annyi pénzt mozgósít, amennyit csak akar. Pontosan úgy, ahogy eddig tette. Persze ne legyünk igazságtalanok: a „régi” jobboldali médiaépítés az „emútnyolcévben”, azaz a szocialisták uralma alatt zajlott, s bár szépen csorgott akkor is az állami pénz a jobboldali médiába, de a források zömét az Orbánhoz hű vállalkozók tették be a vállalkozásba. (Megint csak az igazság kedvéért: őket az első Orbán-kormány hozta helyzetbe…)

Hagyjuk most azt az ostoba szöveget, hogy a miniszterelnök azért akar új jobboldali médiát, mert megelégelte a korábbi koncentrációt és szívesebben lát immár a piacon kisebb és közepes vállalkozásokat. Ha így lenne sem lehetne elfogadni ezt az érvelést: mi köze van Magyarország végrehajtó hatalma első emberének ahhoz, hogy milyen méretű médiabirtokok működnek az országban? Még Fidesz elnökként csak-csak lehetnének ilyen vágyalmai, akkor viszont nem férhetne hozzá állami pénzekhez, terve megvalósításához. De Orbán nem csak hozzáfér komoly közpénzekhez, a Simicska ellen vívott háborúja óta azt is láthatjuk, egy pillanat alatt képes átirányítani, vagy átirányíttatni jelentős összegeket. Sőt: nem pusztán anyagi, emberi erőforrások fölött is uralkodni látszik; hétfőn például egy volt Hír tv-s, valamint a Magyar Nemzet komplett sportrovata dezertált. (Ez utóbbi ilyen szokásait a Népszavának már van szerencséje ismerni…)

Szóval, ha egyszer Orbán Viktor új jobboldali médiát akar, akkor az is meg is születik pillanatok alatt. Látjuk: a Napi Gazdaság elfoglalását, amelyet majd újabb területek birtokba a vétele követ; lesz majd új jobboldali rádió, hetilap, online újság és minden, ami szem szájnak ingere. Amiből az is következik, hogy a mi miniszterelnökünknek nem elég, hogy kormánypártivá tette az állam által hivatalosan, közpénzekből működtetett médiákat. Nem elég neki tehát, hogy a Magyar Televízió, a Magyar Rádió, a Magyar Távirati Iroda, még csak jelzős szerkezetben sem tekinthető magyarnak, sokkal inkább Fidesz(es)nek, neki ennél is több kell. Minden és mindenki fölött akar uralkodni, mindenhonnan saját magát és a saját hangját akarja viszontlátni, hallani.

De vajon miért teheti meg? Miért nem képes senki megálljt parancsolni a miniszterelnöki mohóságnak? Miért nincs sem a szakmában, sem a jobb oldali politikai térfélen senki, aki figyelmeztetné Orbánt, ahogy ő mondaná: hátrább az agarakkal. Hogy egyszer valaki azt mondaná neki: Viktor vigyázz, az nem a te pénzed.

Na mindegy, akkor most mondom én innen, balról: Viktor, vigyázz az nem a Te pénzed.

Szerző
Németh Péter

Alma és fája

Szeszélyes és időnként modortalan. Ez a véleménye az Egyesült Államok volt budapesti nagykövetének Orbán Viktorról. Amit persze minden jóérzésű magyar ember visszautasít, de mégiscsak elgondolkodtató, hiszen Eleni Tsakopoulos Kounalakisnak erről személyes tapasztalatai voltak. S új könyvében most meg is írta.

A jellemzés azért is érdemel figyelmet, mert a jelek szerint az alma nem esett messze a fájától. Hasonlót lehetne írni a kedves vezető egyetlen fiáról, aki hangsúlyozottan nem közszereplő. Ám Orbán Gáspár ennek ellenére gyakran felbukkan a médiában és nem az újságírók furcsa szeszélye folytán. Hiszen nem a sajtómunkások ültették a brazíliai VB-döntő VIP-páholyába, a papa és a világ rengeteg vezetője mellé. Nem ők kérték meg, hogy a család többi tagjával együtt legyen rajta azon a képen, amely Ferenc pápa társaságában készült a Vatikánban. Az sem rajtuk múlott, hogy sajnálatos sérüléséig futballista volt, s így tagja a felcsúti első osztályú csapat keretének.

Napjainkban Gáspár (aki nem közszereplő) nyugodtan távol tarthatná magát az általa - és a kedves papa által is - lenézett, kiutált és többször rendre utasított sajtótól. Egy lélekbúvár nálunk nyilván sikeresebben fejtené meg, miért érzi mégis szükségét, hogy szórakozzon egy kicsit vele. Saját Facebook oldalán adta ugyanis hírül, hogy Erasmus-ösztöndíjjal a németországi Heidelbergbe megy tanulni. És egyszobás albérletben fog lakni. Jól számított, sokan ráharaptak az információra, amelyről kiderült, nem az. Kétségtelen, lapunk is bedőlt. Orbán Gáspár ugyanis (aki nem közszereplő) utólag közölte, az egész csak átverés volt, sehová se megy. Mindössze látni akarta, a gonosz média miképpen csócsálja a hamis hírt. Tudatta továbbá, hogy "fiatalság, bolondság, ahogy ez az egyetemistáknál szokás". Majd még hozzátette: "jól szórakozik".

Mi nem. Magunk is ismerünk egyetemistákat, akiknek van más szórakozásuk is, mint a sajtó hülyítése. Ugyanakkor mi sosem voltunk egy miniszterelnök gyermeke, tehát nem tudjuk, az ilyesmi miféle jellembeli változásokat indíthat meg, de ha azok lettünk volna, bizonyosan jobban meggondolnánk tetteinket. Nem szeretnénk ugyanis, hogy ártatlan szórakozásunk rossz fényt vessen a mi édes jó apukánkra (akinek egyébként is van mostanában elég baja, még ha úgy tesz is, mintha nem lenne). Amúgy meg, ha valaki hangsúlyozottan nem közszereplő, az ne kísértse állandóan a közszereplést. Örüljön, ha nem foglalkoznak vele.

A volt amerikai nagykövet felidézi, hogy a kedves papa egykor kioktatta: az emberek neki adták a hatalmat és a felelősséget, hogy vezesse az országot. Ebből úgy látszik Gáspár levonta a következtetést, hogy ő is vezethet. Sajtót, az orránál fogva. Ez szeszélyes és modortalan tett. Jöhet a következő.

Szerző
Sebes György