Előfizetés

Aki mindig hazahozza a hajót

Publikálás dátuma
2015.05.05. 07:52
Fa Nándornak – a 110 napos Barcelona World Race vitorlásversenyen – időnként az életéért is meg kellett küzdenie FORRÁS: SPIRITO
Az ország első számú vitorlázója - ahogy Kollár Lajos, a Magyar Vitorlázó Szövetség elnöke nevezte a nemrég sikeresen teljesített Barcelona World Race földkerülő vitorlásversenyt értékelő tegnapi tájékoztatón, időnként az életéért küzdött a 110 napos út alatt társával, az új-zélandi Conrad Colmannal.

Sokáig az is kétséges volt, hogy célba tudnak-e érni, mert technikai nehézségek sora nehezítette útjukat. A világ legjobb vitorlázói szerint kevesen lettek volna képesek végighajózni a versenyt, de az akarat és a felkészültség visszasegítette őket Európába, a hetedik helyen ért célba a Spirit of Hungary.

Versenytársai mögött népes tervező, gyártó és szervező csapatok dolgoznak, Fa Nándor segítőtársakkal ugyan, de mégis egyedül irányította és többnyire végezte is a hajó megépítését, a behajózást és a kényszerű javításokat is. A felkészülés alatt ez hátráltatta, az úton pedig több alkatrész meghibásodása sodorta veszélybe az óceáni vitorlázót.

Idei tervei között szerepel még egy rövidtávú angliai megmérettetés, valamint a francia és brazil partok közötti Atlanti óceáni átkelés, de a Népszavának nyilatkozva azt hangsúlyozta, hogy a hajó tökéletesítése a legfontosabb feladat, a további versenyek attól függnek, hogy sikerül-e befejezni az átépítést júliusra. Kicsit lefogyva, de acélos izomzattal tért haza a 61 éves magyar hajós, aki azt reméli, hogy legközelebb már nemcsak a túlélési képességeit tudja megmutatni a világnak, hanem a versenyzői felkészültségét is.

Fa Nándor ezen a héten megkezdi Barcelonában vitorlása, a Spirit of Hungary javítását, átépítését, hogy minél több versenyen indulhasson a nagy kihívás, a jövő novemberben rajtoló földkerülő szólóverseny, a Vendee Globe előtt.

Mayweather: már csak egy meccs jön

Publikálás dátuma
2015.05.05. 07:51
Mayweather leiskolázta ellenfelét FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/JAMIE SQUIRE
Noha jelenleg is legfőképpen arról beszél mindenki, hogy mekkora csalódást hozott az évszázad csatájának beharangozott Floyd Mayweather és Manny Pacquiao küzdelme, azért arról senki ne feledkezzen meg, hogy az immár 48 győzelemnél járó veretlen amerikai pazar teljesítményt nyújtott a ringben, ráadásul immár három szervezet, a WBA, a WBC és a WBO világbajnoki címét birtokolja váltósúlyban.

Ám ami még ezeknél is fontosabb, hogy Floyd Mayweather bejelentette, mindössze egy találkozón láthatjuk már csak kivételes boksztudását a ringben, ráadásul valamennyi vb-övéről lemond. Előbbi azt is jelenti, hogy csak beállítaná, de meg nem döntené a legendás Rocky Marciano rekordját, aki 49 profi meccset vívott meg sikerrel.

„Szeptemberben lépek szorítóba utoljára. Úgy döntöttem, hogy hamarosan megválok a címeimtől, mert más bunyósoknak is megjár a lehetőség, hogy az övekért bunyózzanak. Egyelőre nem tudom ki lesz az utolsó ellenfelem, de most ez nem is érdekel. Szeretném kiélvezni egy kicsit a győzelmemet, ugyanis éveken át azt szajkózta mindenki, hogy menekülök Pacquiao elől. Most megadtam erre a méltó választ” – jelentette ki Mayweather, akinek éppen szeptemberben jár le a Showtime társasággal a hat meccses szerződése.

Mindenesetre az amerikai helyzete jóval könnyebb, ugyanis ellenfele sokkal nagyobb csalódást okozott a ringben mutatott teljesítményével. Nem csoda, ha egyre többen azt találgatják, vajon lesz-e visszaút Pacquiao számára, vagy a május 2-i mérkőzés volt a záróakkord. Egy biztos, ezt a Pacquiaót öt évvel ezelőtti önmaga egy-két menet alatt kiütötte volna. Ráadásul hirtelen olyan magyarázatokkal áll elő a fülöp-szigeteki bunyós, ami meglehetősen szokatlan tőle.

„Le akartuk mondani a meccset, mert az utolsó két hétben alig tudtam edzeni. Nem tudtuk elvégezni a szükséges munkát a vállam miatt. A harmadik menettől nagy fájdalmat éreztem és vissza kellett vennem a tempóból. Ez is része a játéknak, ezért nem keresek kifogásokat. Sokkal agresszívabbnak kellett volna lennem, de nehéz egy kézzel bunyózni. Jeleztük a sérülést a nevadai szövetségnek, de nem engedélyezték a fájdalomcsillapító használatát és ezt tiszteletben kellett tartanunk” – közölte a filippínó klasszis.

Bajban Netanjahu

G.M.
Publikálás dátuma
2015.05.05. 07:40
Volt koalíciós társa hagyta cserben Netanjahut FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/URIEL SINAI
Kilépett az izraeli koalícióból az Avigdor Liberman vezette Jiszráél Béténu szélsőjobboldali párt, veszélybe sodorva a negyedik Netanjahu-kabinet létrejöttét. A régi-új miniszterelnöknek legkésőbb szerdán be kell mutatnia kormányát.

Az izraeli törvények értelmében a választásokon győztes párt miniszterelnök-jelöltjének, miután hivatalos felkérést kapott az államfőtől 28 nap áll rendelkezésére arra, hogy kormányt alakítson. Ha ez idő alatt nem sikerül, még 14 nap halasztást kaphat az államfőtől. Benjamin Netanjahu, a március 17-i választások meglepetés győztese, már megkapta a halasztást, két napja van még a végső határidőig. Ha szerdáig nem sikerül kormányt alakítania, újabb előrehozott választásra kerülhet sor.

Tegnap korábbi partnere és külügyminisztere, Avigdor Liberman a Jiszráél Béténu (Izrael a Hazánk) nevű szélsőjobboldali párt elnöke bejelentette, hogy visszaadja a külügyminiszteri tárcáját és pártja kilép a koalícióból. Libermanéknak 6 helyet szereztek meg a 120 tagú Knesszetben, nélkülük egyetlen mandátumra apad a koalíció többsége, ami szinte lehetetlenné teszi a kormányzást.

Libermannak nem tetszik a koalíció más pártjaival kötött megállapodás, az „opportunizmus megtestesülésének” nevezte az alakuló negyedik Netanjahu-kormányt, amelyről úgy gondolja, nem fogja kifejezni a ,,nemzeti tábor" álláspontját. A volt külügyminiszter szerint a miniszterelnök túl sok engedményt tesz a Sasz vallási párt felé, álláspontja szerint nem eléggé eltökélt a Gázát uraló Hamász palesztin terrorszervezet megbuktatásában és nem eléggé elkötelezett a nemzetközileg bírált ciszjordániai és kelet-jeruzsálemi telepbővítések, építkezések folytatása kérdésében.

A koalíció tagjai a Netanjahu vezette Likud párt mellett a centrista Kulánu mellett a két vallási párt az Egyesült Tóra Judaizmus illetve a Sasz, a telepeseket képviselő szélsőjobboldali Bájt Hájehudi. A többpárti megállapodás áraként úgy tűnik, hogy a Likud példátlan módon megemeli a miniszterek és miniszterhelyettesek számát, annak ellenére hogy a harmadik Netanjahu-kormány már 18-ra korlátozta a miniszterek, és 4-re a miniszterhelyettesek számát. Netanjahu helyzetét nehezíti, hogy a Likudon belül is nő az elégedetlenség, amiért a koalíciós alkudozások során a partnerek elvitték a jelentősebb tárcákat.