Előfizetés

Első ízben asszony hat csatorna élén

Várkonyi Tibor
Publikálás dátuma
2015.05.05. 07:31
A francia közszolgálati televízió egyik legnagyobb sztárja, Anne Sinclair FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/PIERRE SUU
Szenzációként tálalta az egész francia sajtó, hogy a köztévék világában első alkalommal sikerült női elnököt választani a kiterjedt televíziós gépezet élére. Delphine Ernotte, a negyvenkilenc éves, csinos, fiatalos asszony, színész felesége, alig egy hete nyerte el a főhatóság tagjainak többségi voksát, de máris botrány kíséri a személyét és kivált a válogatás módszerét. A kommentárok befejezett tényként számoltak be az eseményről, de egy héttel a történtek után a Le Monde már a “fogak csikorgatását” emlegette. Hangot kapnak a kételyek.

Delphine Ernotte-nak csak augusztus végén kell elfoglalnia elnöki hivatalát, a megválasztása óta eltelt hozzávetőleg egy hétben kételynek árnyéka sem volt, míg a május elsejei ünnep előestéjén már olyan meglepő címek jelentek meg a tudósítások élén, hogy a döntést „még mindig bírálják”.

A „még mindig” formula furcsának tűnhetett, hiszen az egész francia sajtó mindaddig - mondhatni árnyalat nélkül - a női egyenjogúság történelmi győzelmeként ünnepelte, hogy a televíziózás immár hosszú múltjában, első alkalommal sikerült megtörni a férfi egyeduralmat.

A hölgyek természetesen mindig jelen voltak a közszolgálati képernyőkön is, mint sztárok, hírműsorok vonzóan szexis vezetői, de magas hivatali funkcióban úgyszólván soha. Köztük ma is emlegetik még például Anne Sinclairt, Dominique Strauss-Kahn volt szocialista politikus és üzletember meseszép hajdani hitvesét, csámcsognak botrányos válásukon, amit a Nemzetközi Valutaalap lemondásra kényszerült vezetőjének csélcsap magatartása okozott.

Delphine Ernotte öt esztendőre kapott megbízást, megválasztása, de már maga a jelölés is, alkalmat adott néhány rosszalló megjegyzésre. Előtte hosszú ideig az Orange állami távközlési vállalatnak, telefon-, mobilcég és internetóriásnak volt az egyik vezérigazgató-helyettese. Bírálói elismerték, hogy jó kommunikációs gyakorlat az is, de szóvá tették, hogy nem a tévé, hanem teljesen más világ.

Gonosz nyelvű pletykák szintjén még többet is megengedtek maguknak. Nevét összefüggésbe hozták azzal, hogy az ő korszakában, a nyolcvanas években rossz hangulat uralkodott a Telecom cég alkalmazottai körében, többen öngyilkosok lettek. Bizonyítani nem sikerült, hogy az egykori vezérigazgató-helyettesnek bármi köze is lett volna ezekhez az ügyekhez, de a szóbeszéd máig sem csitult el.

A francia közszolgálati televíziós világ kiterjedt birodalom, talán kiterjedtebb még a németnél is, ahol a két vezető láncon, az ARD-n, a ZDF-en kívül van bajor csatorna, közép-német tévé (a volt NDK). A franciáknál viszont - legalábbis elvben- öt eltérő feladatú közszolgálati csatorna működik. A France 2 talán a leghitelesebb információs műsor, szuperprofi műsorvezetői mondatni verhetetlenek, a France 3 inkább szórakoztató, a France 5 és a France O más-más hivatású.

A France 2-nek a kereskedelmi hálózatban talán egyetlen igazi vetélytársa a TF 1, de az inkább bulvár jellegű, és aki hiteles, sokszínű tájékoztatásra vágyik, az jobbára a közszolgálati csatornát nézi. Félrevezető volna magyar hasonlatként az M1-re hivatkozni, mert a France 2 igazi közszolgálati adó, független az éppen kormányzó politikai párttól, mindig az is volt, tekintet nélkül arra, hogy éppen kik, konzervatívok vagy baloldaliak irányítják az országot.

Éppen azért nagy a jelentősége annak, hogy a nagy vállalkozás elnökéül kit választanak öt évre. Erre is megvan a garantáltan demokratikus formula. A vegyes összetételű, nyolctagú pártatlan audiovizuális főtanács szavaz egyszerű többségi voksolással. A nyolcból öt támogató kell a győzelemhez.

Fontos funkció, érthetően nagy érte a tülekedés. Az éppen véget ért ötéves periódus után az idén harminchárman álltak csatasorba. Köztük igazi szaktekintélyek, jelentős múlttal és tudással, a többségük azonban komolytalan önjelölt. Akár Delphine Ernotte-ot is annak tekinthették, hiszen igazi tévés múltja neki sem volt. A főtanácsnak az volt a nagy felelőssége, hogy a harminchárom kandidátus közül kirostálja, ki az, aki komoly esélyesnek vélhető.

Madame Ernotte indokoltan maradt a mezőnyben, mert harminc oldalas részletes dolgozatot nyújtott be, profi színvonalút, amelyben leírta, ha győz, milyen intézkedésekkel lát neki a roppant vállalkozás átszervezéséhez. Mert bármennyire komolyabb gond nélkül működött is eddig, korszerűsítésre szükség van. Meglehet, a tanulmány nem minden részlete származott a végül győztes hölgytől, ügyesen jeles szakembereket is toborzott támogatói közé, de ez is elismerésre méltó érdem.

Fölmérték, hogy a dolgozat alapos, reális, nemes célokat tűz ki. Elsősorban azzal, hogy a közszolgálatok mindenekelőtt igyekezzenek a tinédzserektől a középkorúakig az új nemzedéket szolgálni, nevelni, tanítani, szórakoztatni. Mindeközben a terv komolyan foglalkozott a jobbára már csak az időtöltésre vágyó idősekkel is. Ugyanilyen mindenre kiterjedő figyelemre utalt a tanulmány gazdasági fejezete is.

A tévécsatornák pénzügyileg nem rendelkeznek korlátlan eszközökkel, takarékosságra kényszerülnek, hosszabb távon a leépítések elkerülhetetlenek. Ernotte asszony dolgozata nem mellőzhette ezt a tényezőt sem, de érdemének tudták be, hogy „humánus” megfontoltságú, nem tervezett féktelen elbocsátásokat. A figyelem megnyugtatta azokat a dolgozói rétegeket is, amelyektől elkerülhetetlenül búcsúzni lesznek kénytelenek. Gondjuk ezzel a szakszervezeteknek sem volt, mindent, legalábbis eddig, a legnagyobb rendben találtak.

Akkor hirtelen, egy héttel „a feminizmus történelmi diadala” után, miért a kétség, miért fedeztek föl zavaró mellékkörülményeket? A kákán is csomót keresők azt kezdték firtatni, hogy az audiovizuális főtanácsnak egyébként nagy tekintélyű és befolyásos elnöke kellő körültekintéssel járt-e el akkor, amikor a harminchárom jelöltet rostálni kezdte, kiválasztotta-e, hogy csakis a komolyan számba jöhetők, az igazán esélyesek és rátermettek maradjanak csatasorban? Az elnök ábécésorrendben vétette listára a jelölteket, titkosan szavaztatott róluk, ezt azonban túlságosan bürokratikusnak, véletlenszerűnek ítélték.

Volt aki úgy vélte, a főtanács vezetője igaztalanul kirostált olyanokat is, akiknek szakmai tudásuk, tapasztalataik és rátermettségük alapján mindenképpen ott lett volna a helyük a versenyben maradók között. Tekintélyes neveket említettek. Az elnököt azzal gyanúsították meg, vajon tudatosan azért választotta-e ezt a nem rokonszenves módszert, hogy eleve megszabadulhassanak azoktól, akik Madame Ernotte-nak igazi esélyes vetélytársai lehettek volna, elfogultan egyengesse annak a hölgynek az útját, akit ő maga favorizál?

Nem személyes indítékból, ”csupán” azért, hogy létrejöjjön a „históriai” feminista diadal, ami már eleve jelenthet akár politikai elfogultságot is. Madame Ernotte esetében azonban elhangzott az a gyanú is, hogy őnagysága közismerten baloldali rokonszenvű, netán lehetett szerepe ilyen megfontolásnak is, dörgölőzni a szocialista kormányzathoz. Csúnya gyanú, de kizárni teljesen mégsem lehet.

Mivel a főtanács nyolc tagú, nem volt egyszerű többségi végeredményt elérni. Előállt többször is az a természetes és elkerülhetetlen eset, hogy a voksolás első fordulóiban döntetlen eredmény jött ki, négy- négy voks oszlott meg a döntőben maradt két versenyző között. Addig kellett végtelen türelemmel folytatni a szavazást, amíg elérkezik az optimális 5:3 arány, az egyetlen lehetséges többség. Elnök uramat most utólag azzal gyanúsítják, hogy manipulálással addig forszírozta a szavazásokat, amíg el nem érték Madame Ernotte kétségtelenül biztos győzelmét.

Ezért hozzák szóba most, egy hét után a kommentárok, hogy” fogak csikorognak”, a kételyeket ismételgetők tábora igencsak hangos. A lárma valószínűleg eltart majd egy ideig, de kétséges, lesz-e bármi gyakorlati következménye. Hiszen egy demokratikus országban, bárhonnan szemléljük is, csakugyan történelmi fordulat a női egyenjogúság elkésett fölülkerekedése.

A Real Madrid és a DVSC legendái csapnak össze

Tíz évvel ezelőtt nyerte meg első bajnoki címét a Debreceni VSC labdarúgócsapata, ebből az alkalomból nagyszabású sporteseményt szerveznek május 30-án a debreceni Nagyerdei Stadionban, amelynek csúcspontja a Real Madrid és a DVSC legendáinak összecsapása lesz.

A családi nap hétfői sajtótájékoztatóján Debreceni Péter főszervező emlékeztetett rá, hogy ezután a DVSC még hatszor szerezte meg a bajnoki trófeát. Az évforduló alkalmából meghívták a május 30-án sorra kerülő családi napra a Loki 2004-2005-ös csapatát. A DVSC All Starsnak méltó ellenfele is lesz: ebből az alkalomból ugyanis Debrecenbe érkeznek a Real Madrid Legends játékosai.

"Az egyik oldalon tehát Sándor Tamást, Habi Ronaldot, Dombi Tibort, Dzsudzsák Balázst, Halmosi Pétert, a másikon pedig Fernando Morientest, Christian Karembeu-t, Gheorghe Hagit, Alfonsót, José Emilio Amaviscát vagy Michelt láthatja a közönség" - sorolta a fellépőket Debreceni Péter. Hozzátette, hogy a válogatottal játszott barátságos mérkőzésen kívül a Real Madrid éppen húsz éve lépett hivatalos mérkőzésen pályára Magyarországon, a Bajnokok Ligája csoportkörében a Ferencváros ellen.

Arról is beszámolt, hogy a gálamérkőzés előtt a Nagyerdei Stadionban a Magyar Hírességek-Debreceni Ikonok labdarúgó-mérkőzésen kergeti majd a labdát mások mellett Kondás Elemér, a DVSC jelenlegi vezetőedzője is. A május 30-ai eseményen a mérkőzések mellett könnyűzenei koncertekkel, játszóházzal, dedikált labdaesővel várják az érdeklődőket a Nagyerdei Stadionba, ahol ebből az alkalomból családi szektort is kialakítanak.

A drog nem az élsport, hanem a társadalom gondja

Publikálás dátuma
2015.05.04. 21:34
A meggondolatlan bulizás egy életre tönkreteheti a sportoló karrierjét, további sorsát FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
Pár napja két élsportoló, az ötszörös világbajnok kajakos Csipes Tamara és a vb-ezüst és bronzérmes kajakos Dombvári Bence ügye foglalkoztatja a közvéleményt. A két fiatal megbukott a dunavarsányi edzőtáborban elvégzett drogteszten, mert az kokaint mutatott ki a szervezetükben. Lapunk annak járt utána, vajon buli vagy tudatos doppingolás áll a kábítószer fogyasztása mögött. Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport ügyvezető igazgatója elmondta, a kokain igazi nagyágyú a doppinglistán, igaz, csak akkor minősül doppingvétségnek a fogyasztása, ha azt versenyen mutatják ki valakinek a szervezetében.

Sokkoló hírként robbant a magyar kajak-kenu válogatott két élsportolójának, Csipes Tamarának és Dombvári Bencének ügye. A két fiatal pozitív drogtesztet produkált a dunavarsányi edzőtáborban, és a vizsgálat kokaint mutatott ki a szervezetükben. Azóta is folyik a találgatás: tudatos doppingolásról van szó, vagy egyszeri drogfogyasztásról egy buliban. Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője lapunknak megerősítette: Csipes Tamara és Dombvári Bence pozitív drogtesztje nem doppingeset, ezért nem is kerül a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) elé.

"Határozottan ki kell jelentenem, hogy sem Csipes, sem pedig Dombvári nem követett el doppingvétséget, egyszerűen azért, mert egy versenyen kívüli doppingellenőrzéshez kapcsolódó drogteszt mutatta ki a szervezetükben a kokainfogyasztás nyomait - fogalmazott Tiszeker Ágnes. "Ugyanakkor az is igaz, hogy ha ezt az eredményt egy olimpián, világ- és Európa-bajnokságon, vagy egy világkupa-versenyen produkálják, egyértelmű, hogy más az eset súlya és elbírálása: akkor a kimutatott kokainfogyasztás már kimeríti a doppingvétség fogalmát."

A szakember kijelentette, a kokain az S6-os csoport stimuláns doppingjai közé tartozik, és igazi nagyágyúnak számít. „Ellentétben a szteroidokkal, amelynek előbukkanása a versenyeken és azon kívül is azonnali eltiltást von maga után, az S6-os csoportban szereplő stimulánsok, mint a kokain is, csak a versenyeken történt lebukás esetén kap eltiltást a megbukott sportoló. A kokain esetében ez már az első alkalommal is négy év, amit esetleg minimalizálhatnak az illetékesek.

Ráadásul hadd tegyem hozzá, a kokain elsősorban élvezeti szer, aminek van némi, nagyon rövidtávú teljesítményfokozó hatása, de hosszú távon inkább az ellenkezője igaz. Az pedig egyszerűen téves hiedelem, hogy a kokain fedőszer lenne arra, hogy más doppingszert ne lehessen miatta kimutatni” – állította a MACS vezetője.

Tiszeker Ágnes úgy véli, ez az eset megvilágítja a jelenlegi társadalom egyik legnagyobb problémáját, a drogfogyasztás kérdését. Mint mondta, egyre több 30 év alatti fiatal fogyaszt drogot, melyek közül az egyik legnépszerűbb szer a kokain. Nem véletlen, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság és a MACS megegyezett abban, hogy minden világverseny előtt a szóba jöhető sportolóknak három kritériumnak kell megfelelniük az induláshoz: negatív dopping-, és drogteszt, valamint érvényes orvosi engedély, hogy sportolhat.

„Most is a bakui Európai Játékok előtti előszűrés tesztjén bukott le a két kajakos, és bizony ilyenkor az illetékeseknek el kell gondolkodniuk azon, mit tesznek a megbukott sportolókkal a későbbiekben, hiszen egy újabb probléma már túl nagy ár lenne az egész ország számára” – közölte Tiszeker Ágnes.

Hozzátette: a történtek minősítése nem a MACS kötelessége, és nem is doppingeseteket vizsgáló fegyelmi bizottságé. "Mostantól a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Kajak-kenu Szövetség hatásköre a szükséges lépések megtétele. Tudomásom szerint a szövetség már meg is hozta a fegyelmi határozatát: Csipest és Dombvárit kizárták a válogatottból, így nem is indulhatnak a bakui Európai Játékokon" - mondta a szakember.

Hogy a három hónapos időszak elegendő büntetés vagy sem, azt nem tudja, de azt igen, hogy az amerikai úszófenomént, Michael Phelpst is pont ennyi időre tiltották el, amikor egy fotó miatt – vízipipázott egy diszkóban – lebukott, és sportfegyelmi indult ellene. „Nagyon fontos, hogy az élsportolóink tiszták legyenek, és a rengeteg ellenőrzéssel éppen ezt szeretnénk elősegíteni. Ez a mostani eset nem változtat semmit a munkánk menetén, továbbra is az előírt ütemben ellenőrizzük majd a sportolókat” – zárta mondandóját Tiszeker Ágnes.

A kérdés azonban még továbbra is fennáll: tudatos doppingolásról van szó, vagy egyszeri parti droghasználatról…

Még nem indult eljárás

Bejelentés, feljelentés nem érkezett, ám a különböző médiafelületeken való megjelenés alapján a rendőrség tájékoztatást kér a Magyar Kajak-Kenu Szövetség Elnökétől – válaszolta lapunknak a Pest Megyei Rendőr főkapitányság. Magyarán – a megjelent sajtóhírekkel ellentétben - a rendőrség egyelőre nem indított hivatalból vizsgálatot az ügyben, ugyanakkor a sportszövetség már továbbította a Magyar Antidopping Csoporttól kapott jegyzőkönyvet a hatóságoknak.

A lehetséges következményekről Magyar György lapunknak elmondta, „nem kell egyből kriminalizálni az esetet”. Az ügyvéd szerint mindenekelőtt meg kell várni a szakértői vizsgálatok eredményét, ugyanis jogilag nem mindegy, milyen mennyiségű kokain volt Csipes Tamara és Dombvári Bence szervezetében, és hogy pontosan milyen hatóanyagokat tartalmazott a szer. Magyar kifejtette, a hatóságok „csekély” – 2 gramm alatti - mennyiség esetén nem fogják elmarasztalni a kajakosokat. Ennél magasabb érték esetén pedig, ha Dombvári és Csipes beismeri a kábítószer fogyasztást, megúszhatják a komolyabb felelősségre vonást, s vétségükért csupán egy féléves elterelést (egyfajta leszoktatást) kell végigcsinálniuk.

Buli vagy bűncselekmény?

Ha csak egy gyorsteszt mutatta ki a kokaint a sportolók szervezetében, az semmit nem jelent, mert antibiotikumok vagy az egyszerű tonic is képes pozitív eredményt adni – fejtette ki lapunknak Zacher Gábor toxikológus. A Honvédkórház osztályvezetője szerint valójában csak műszeres vizsgálattal lehet biztosan kimondani, hogy a fiatalok fogyasztottak-e kábítószert.

A szakember számára az egész ügy furcsa, mert serkentőszerként ma már egyetlen sportember sem használja a kokaint, hiszen könnyen kimutatható, tiltólistán lévő szer és a nemzetközi szintű versenyzők pontosan tudják, hogy bármikor ellenőrizhetik őket.

Zacher elképzelhetőnek tartja azonban, hogy buliból valóban kipróbálták a fiatalok, de nem tudja, hogy kábítószerekre megvan-e egyáltalán az akkreditációja a hazai doppinglabornak, vagyis képesek-e pontos, műszeres eredményt felmutatni. Ha igen, és így mutatták ki a kokain bomlástermékét a versenyzők szervezetében, akkor meg kell tenni a rendőrségi feljelentést - érvelt a toxikológus. Ha viszont nincs ilyen hivatalos adat, akkor be kellene fejezni a sportolók lejáratását, az ügy „lebegtetését”, mert szerinte ez az egész hazai sportélet megítélést ronthatja a közvéleményben.

„Aki vétkezett, annak bűnhődnie kell!”

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) fegyelmi eljárást indít a kajakos Csipes Tamarával és Dombvári Bencével szemben; a fegyelmi tárgyalásra legkorábban jövő hétfőn kerülhet sor. Baráth Etele, az MKKSZ elnöke lapunknak elmondta, mélyen elítélik a hasonló cselekedeteket, és azon a véleményen vannak, aki vétkezett, annak bűnhődnie kell. Csak a büntetés mértéke nem mindegy.

- Elnök úr! Mikor szereztek tudomást arról, mi történt két élsportolójukkal, Csipes Tamarával és Dombvári Bencével?

- A hír úgy tíz nappal ezelőtt érkezett hozzánk, és még aznap a szakmai vezetés az alapszabályzatunknak megfelelően saját hatáskörben döntött az elsődleges büntetésekről. Ekkortól lett a két versenyző válogatottbeli tagsága felfüggesztve, illetőleg ekkortól lett tőlük minden juttatás megvonva. Ezeket a lépéseket a MOB és a MACS is elfogadta, illetve támogatta.

- Az elnökség mikor kapta meg a szakmai vezetés döntését?

- Egy-két nappal az ügy kirobbanását követően, de előtte erről velem, és Schmidt Gábor főtitkárral egyeztettek. Utána közösen leültünk az érintettekkel és egyesületeikkel, ahol mind Tamara, mind pedig Bence elismerték a vétküket, és a klubokkal együtt elfogadták a szakmai vezetés döntését.

- A hírek arról is szóltak, hogy a dunavarsányi edzőtáborban követték el a vétségüket, ahogy Ön fogalmaz… Márpedig az a magyar válogatott edzőtábora.

- Még mielőtt bárki azt feltételezi, hogy a válogatott edzőtáborában kokaint árusítanak, elmondom, a két sportoló elárulta, a hétvégi kimenőjük alkalmával jutottak a droghoz.

- Milyen lépéseket tesz a szövetség, hiszen olyan élsportolók buktak meg a drogteszten, akiknek normális körülmények között a fiatalok példaképeként kellene a híradásokban szerepelnie.

- Először is a szövetség fegyelmi vizsgálatot indít, a tárgyalásra a jövő hét elején kerül sor. Másodszor a fegyelmivel párhuzamosan elindul egy etikai vétség elleni vizsgálat is, hiszen valamennyien azt valljuk, aki vétkezett, annak bűnhődnie kell. Csak azt is hozzátesszük, nagyon nem mindegy, hogy milyen mértékben. Ugyanis eddig sosem volt hasonló gond a versenyzőinkkel, hiszen rengeteg ellenőrzésen esnek át. Ráadásul nemcsak a kötelező, a MACS által végzett teszteken kell negatív eredményt produkálniuk, hanem a szövetség által fizetett ellenőrzések alkalmával is. A teljes tisztán látás érdekében említem meg, hogy a két versenyzővel eddig semmilyen probléma nem volt.

- Akkor ezek szerint akár komolyabb büntetés nélkül meg is úszhatják az esetet? Akár hazánkat is képviselhetik majd az olimpiai kvalifikációs világbajnokságon, vagy akár a riói játékokon?

- Ez kétoldalú dolog. Ugyanis muszáj bizonyítanunk, hogy ilyet senki sem tehet következmény nélkül. De ha belátják az általuk egy alkalommal elkövetett hibát, és ez örök tanulságul szolgál a számukra, akkor igenis a visszatérésre, sportpályafutásuk folytatására is meg kell adni számukra az esélyt.

- Milyen következménye lesz az ügynek a sportágra?

- Egy biztos, jóval szigorúbb és sűrűbb ellenőrzéseket fogunk tartani. Ugyanakkor szeretnénk elindítani egy drogellenes programot is gyermekek, más sportágakban tevékenykedők számára, aminek akár Tamara és Bence lehetne az Arca. Illetve el kell gondolkodnunk azon, hogy létrehozzunk egy olyan patrónusi, vagy támogatói rendszert, amely az egyszer megtévedt sportolóknak ad lehetőséget a bizonyításra.

Botránykronológia
015. 04. 21.: - A Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) telefonértesítést kapott a Magyar Antidopping Csoport ügyvezető igazgatójától, Tiszeker Ágnestől, hogy két felnőtt válogatott versenyző drogtesztje pozitív lett.
2015. 04. 22.: - A szövetség szakmai vezetése a szóbeli információ birtokában haladéktalanul úgy döntött, hogy az érintett versenyzők válogatott kerettagságát megszünteti, és megvonja az ezzel járó juttatásokat is. A két versenyző tudomásul vette a döntést.
2015. 04. 23.: - A válogatott kerettagságból történő kizárást a szövetség főtitkára, szakmai igazgatója és vezetőedzője április 23-án személyesen közölte a versenyzőkkel, edzőikkel és az érintett egyesület képviselőjével is.
2015. 04. 29.: - A szövetség szakmai igazgatója az érintett sportolókat nem jelölte őket a júniusi bakui Európa Játékokra és erről tájékoztatta a szövetség elnökségét is. Az MKKSZ elnöksége a szakmai igazgató döntését tudomásul vette.
2015. 04. 30.: - A Blikk napilap nyilvánosságra hozza az esetet, akárcsak a két pozitív kokaintesztet produkáló sportoló nevét: az ötszörös világbajnok Csipes Tamara és a vb-ezüst és bronzérmes Dombvári Bence
2015. 05. 04.: - Megérkezett a Magyar Olimpiai Bizottsághoz (MOB) és az MKKSZ-hez a MACS írásbeli jegyzőkönyve a dunavarsányi edzőtáborban elvégzett doppingteszt írásbeli jelentése, amelyben az áll, hogy a sportolók szervezetében kokain nyomaira bukkantak.
2015. 05. 04.: - A jegyzőkönyv alapján a Magyar Kajak-Kenu Szövetség etikai szabályzatának 3.§ (1) bekezdés f) pontjába ütköző magatartás miatt megindítja a fegyelmi eljárást az érintett sportolókkal szemben. A szövetség érvényben levő fegyelmi szabályzata szerint a fegyelmi tárgyalás legkorábban jövő hét hétfőn, május 11-én lehet.
2015. 05. 04.: - A Pest Megyei Rendőr-Főkapitányság is felvette a kapcsolatot a Magyar Kajak-Kenu Szövetséggel, amely átadta a hatóságnak a Magyar Antidopping Csoporttól kapott jegyzőkönyvet.