Előfizetés

Első évben történelmet írt a legújabb egri hős

H. T.
Publikálás dátuma
2015.05.05. 07:53
Egerben bizonyította rátermettségét Dabrowski FOTÓ: SZÁNTÓ GYÖRGY
Dabrowski Norberttel 2013-ban nagyot fordult a világ: Benedek Tibor mellett a magyar férfi vízilabda-válogatott, Gerendás György segítőjeként pedig az Eger másodedzője lett. Bár tudvalevő volt, hogy a 2013/2014-es szezon végén ő lesz az első számú tréner a hevesi klubnál, az idény felénél a BL-kudarcok után a vezetőség úgy döntött, már Dabrowski irányításával fejezi be a bajnokságot a csapat.

Mégpedig nem is rossz eredménnyel, hiszen megnyerte az OB I-et a gárda. Azonban voltak, akik úgy gondolták, ez az eredmény Gerendással is sikerült volna, hiszen a játékosállomány nem változott.

Az idei szezonra aztán új csapatot kellett építenie Dabrowskinak, miután kicserélődött a címvédő alakulat magja. Sokan távoztak az anyagilag megerősített OSC-hez, de a helyükre is minőségi játékosok érkeztek. Így nem volt kérdés: a címvédést és a sikeres nemzetközi kupaszereplést tűzi ki célul az együttes. Biztos Bajnokok Ligája főtáblásként az őszt még az összeszokásra használhatta fel az Eger – már amennyire erre volt lehetőségük kulcsjátékosaik folyamatos sérülése miatt –, míg november végétől már a BL-ben küzdhetett a biztos Final Sixet jelentő csoportmásodik helyért.

Ugyanis a hevesiek hatosából a bivalyerős Recco már az elején kiemelkedett, míg a címvédő Barceloneta házigazdaként már résztvevője volt a hatos döntőnek. Így tulajdonképpen négy csapat küzdött a maradék egy helyért. Dabrowski Norbertet azonban ez nem feszélyezte különösebben, és bár folyamatosan jól kellett teljesíteni, sikerült tanári módon csapattá formálnia övéit és végül a címvédő spanyolok magabiztos (11-6) legyőzésével kvalifikálták magukat a május végi barcelonai hatos döntőbe.

„Örömjáték volt a vége, de azt gondolom, hogy ezért megdolgoztunk. Az idegenbeli játékunknak az alapja a bresciai győzelem és a barcelonai pontszerzés volt. Mivel a Recco végigvert mindenkit, ezért nagy értéke volt az idegenben szerzett pontoknak. Aludni akarunk, pihenni, és utána az OSC-vel foglalkozni” – nyilatkozta még szombat este, a lefújást követően az egriek mestere a Digisport kameráinak.

Bizony, nincs megállás. Holnap az OSC ellen, a bajnoki elődöntő második meccsén újabb ki-ki mérkőzés következik, hiszen ha nem nyer az Eger, akkor lemarad a döntőről. Az, hogy ez sikerül-e, még a jövő zenéje. Az viszont biztos: Dabrowski Norbert első éves vezetőedzőként történelmet írt Egerben.

Aki mindig hazahozza a hajót

Publikálás dátuma
2015.05.05. 07:52
Fa Nándornak – a 110 napos Barcelona World Race vitorlásversenyen – időnként az életéért is meg kellett küzdenie FORRÁS: SPIRITO
Az ország első számú vitorlázója - ahogy Kollár Lajos, a Magyar Vitorlázó Szövetség elnöke nevezte a nemrég sikeresen teljesített Barcelona World Race földkerülő vitorlásversenyt értékelő tegnapi tájékoztatón, időnként az életéért küzdött a 110 napos út alatt társával, az új-zélandi Conrad Colmannal.

Sokáig az is kétséges volt, hogy célba tudnak-e érni, mert technikai nehézségek sora nehezítette útjukat. A világ legjobb vitorlázói szerint kevesen lettek volna képesek végighajózni a versenyt, de az akarat és a felkészültség visszasegítette őket Európába, a hetedik helyen ért célba a Spirit of Hungary.

Versenytársai mögött népes tervező, gyártó és szervező csapatok dolgoznak, Fa Nándor segítőtársakkal ugyan, de mégis egyedül irányította és többnyire végezte is a hajó megépítését, a behajózást és a kényszerű javításokat is. A felkészülés alatt ez hátráltatta, az úton pedig több alkatrész meghibásodása sodorta veszélybe az óceáni vitorlázót.

Idei tervei között szerepel még egy rövidtávú angliai megmérettetés, valamint a francia és brazil partok közötti Atlanti óceáni átkelés, de a Népszavának nyilatkozva azt hangsúlyozta, hogy a hajó tökéletesítése a legfontosabb feladat, a további versenyek attól függnek, hogy sikerül-e befejezni az átépítést júliusra. Kicsit lefogyva, de acélos izomzattal tért haza a 61 éves magyar hajós, aki azt reméli, hogy legközelebb már nemcsak a túlélési képességeit tudja megmutatni a világnak, hanem a versenyzői felkészültségét is.

Fa Nándor ezen a héten megkezdi Barcelonában vitorlása, a Spirit of Hungary javítását, átépítését, hogy minél több versenyen indulhasson a nagy kihívás, a jövő novemberben rajtoló földkerülő szólóverseny, a Vendee Globe előtt.

Mayweather: már csak egy meccs jön

Publikálás dátuma
2015.05.05. 07:51
Mayweather leiskolázta ellenfelét FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/JAMIE SQUIRE
Noha jelenleg is legfőképpen arról beszél mindenki, hogy mekkora csalódást hozott az évszázad csatájának beharangozott Floyd Mayweather és Manny Pacquiao küzdelme, azért arról senki ne feledkezzen meg, hogy az immár 48 győzelemnél járó veretlen amerikai pazar teljesítményt nyújtott a ringben, ráadásul immár három szervezet, a WBA, a WBC és a WBO világbajnoki címét birtokolja váltósúlyban.

Ám ami még ezeknél is fontosabb, hogy Floyd Mayweather bejelentette, mindössze egy találkozón láthatjuk már csak kivételes boksztudását a ringben, ráadásul valamennyi vb-övéről lemond. Előbbi azt is jelenti, hogy csak beállítaná, de meg nem döntené a legendás Rocky Marciano rekordját, aki 49 profi meccset vívott meg sikerrel.

„Szeptemberben lépek szorítóba utoljára. Úgy döntöttem, hogy hamarosan megválok a címeimtől, mert más bunyósoknak is megjár a lehetőség, hogy az övekért bunyózzanak. Egyelőre nem tudom ki lesz az utolsó ellenfelem, de most ez nem is érdekel. Szeretném kiélvezni egy kicsit a győzelmemet, ugyanis éveken át azt szajkózta mindenki, hogy menekülök Pacquiao elől. Most megadtam erre a méltó választ” – jelentette ki Mayweather, akinek éppen szeptemberben jár le a Showtime társasággal a hat meccses szerződése.

Mindenesetre az amerikai helyzete jóval könnyebb, ugyanis ellenfele sokkal nagyobb csalódást okozott a ringben mutatott teljesítményével. Nem csoda, ha egyre többen azt találgatják, vajon lesz-e visszaút Pacquiao számára, vagy a május 2-i mérkőzés volt a záróakkord. Egy biztos, ezt a Pacquiaót öt évvel ezelőtti önmaga egy-két menet alatt kiütötte volna. Ráadásul hirtelen olyan magyarázatokkal áll elő a fülöp-szigeteki bunyós, ami meglehetősen szokatlan tőle.

„Le akartuk mondani a meccset, mert az utolsó két hétben alig tudtam edzeni. Nem tudtuk elvégezni a szükséges munkát a vállam miatt. A harmadik menettől nagy fájdalmat éreztem és vissza kellett vennem a tempóból. Ez is része a játéknak, ezért nem keresek kifogásokat. Sokkal agresszívabbnak kellett volna lennem, de nehéz egy kézzel bunyózni. Jeleztük a sérülést a nevadai szövetségnek, de nem engedélyezték a fájdalomcsillapító használatát és ezt tiszteletben kellett tartanunk” – közölte a filippínó klasszis.