Előfizetés

Athén csak júniusban számíthat új pénzre

Görögország lassan kifut az időből. Még ha Alekszisz Ciprasz kormányfő a közeljövőben megkapná is a jóváhagyását új reformprogramjához, akkor sem jutna friss forrásokhoz június előtt. Athén és a hitelezők között haladnak a tárgyalások, a görög kabinet bemutatta új programját, de valószínűtlen, hogy ebben a hónapban felszabadítanák mentőcsomag utolsó, 8 milliárd dolláros részletét.

Ezt Euklid Cakalotosz, az új görög főtárgyaló mondta el Brüsszelben a Welt am Sonntag című német vasárnapi lapnak. Ha jóváhagyják a görög programot, azt az athéni parlamentnek törvénybe kell iktatni, majd megkezdeni a végrehajtását. Az eurócsoport csak utána lesz hajlandó átutalni a pénzt, amelyre Athénnak égető szüksége lenne. Már csak azért is, mert a Nemzetközi Valutaalap (IMF) számára május 12-ig kell átutalniuk a következő törlesztőrészletet. A pontos törlesztés is az egyik előfeltétele annak, hogy a segélyösszeghez hozzájusson Ciprasz kormánya.

Janisz Varufakisz görög pénzügyminiszter egy görög lapnak adott interjújában ugyanakkor továbbra is azt hangsúlyozta, hogy Görögország nem akar igénybe venni újabb segélyprogramot, hanem csupán arra törekszik, hogy átütemezzék jelenlegi hiteleit. Ezt azonban már korábban kizárta az Európai Unió, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap képviselőiből álló trojka. Varufakisz ugyan ismételten bírálta az eurózónát - "ingatag pénzügyi rendszer", ezt mondta róla -, ugyanakkor világossá tette, hogy Görögországnak nem áll szándékában kivonulni a közös valutát használó csoportból.

Feltűnést keltett, hogy szombaton Joachim Gauck német államfő a Süddeutsche Zeitungnak adott nyilatkozatában felvetette, Németországnak mégiscsak fontolóra kellene vennie, hogy kártérítést fizessen Görögországnak a náci megszállás okozta károkért. Athén 312 milliárd dollárt követelt volna, Berlin azonban mindeddig elzárkózott. Sigmar Gabriel német gazdasági miniszter korábban ostobaságnak minősítette a görögök váratlan követelését.

Kislány született a brit királyi családban

Elekes Éva
Publikálás dátuma
2015.05.04. 07:31
Katalin és Vilmos megmutatta az újszülöttet a médiának és a rajongóknak FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/CHRIS JACKSON
Véget ért a hosszú várakozás, megszületett II. Erzsébet brit uralkodó újabb dédunokája, Vilmos herceg és Katalin hercegné második gyermeke, méghozzá a kisfiú után egy kislány. A 21 hónapos György herceg húgának nevét még nem hozták nyilvánosságra, de az bizonyos, hogy nagyapja, apja és bátyja után ő a negyedik a trónöröklési sorban.

Kate Middleton szombat reggel, brit helyi idő szerint 8 óra 34 perckor világra hozta második gyermekét – tudatta Cambridge hercegének képviseletében a Kensington Palota twitter-üzenetben. A baba érkezését majd három órás késleltetéssel tették közzé, nem utolsó sorban azért, hogy előbb a királynőt, s a királyi család többi tagját is értesíthessék.

Még találgatják, mi lesz a neveFOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES

Még találgatják, mi lesz a neveFOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES

A kórház előtt már több mint egy hete zászlókkal, lufikkal, üdvözlő feliratokkal táborozó rajongók tömege, s a nagyszámú újságíró üdvrivalgással fogadta, amikor London város tradicionális ruhába öltözött kikiáltója, Tony Appleton a kórház ajtajánál világgá kürtölte a hírt. Később, ahogy az György herceg születésekor is történt, a néhai Diana rezidenciája, a Kensington Palota udvarán egy díszes állványra is kitették a hirdetményt a királyi bébi születéséről.

A palota hivatalos közleményéből kiderült, hogy Vilmosék kislánya 3,71 kilóval jött világra, a szülés biztonságosan, problémák nélkül zajlott, s az apuka is ott volt a szülőszobában. A királynő és férje, Fülöp Edinburgh-i herceg, a nagypapa, Károly walesi herceg és második felesége, Kamilla, illetve Vilmos öccse, Harry herceg, s a többi rokon is megkapta az értesítést: az anyuka és a kislány is jól vannak. Vilmos és Katalin három nappal negyedik házassági évfordulójuk után ünnepelhették a baba érkezését.

A 33 éves Katalin hercegnét reggel 6-kor szállították be a londoni St. Mary kórház Lindo szárnyába, az 1937 óta működő szülészeti magánklinikára. Ott született Vilmos és Katalin első gyermeke, György herceg 2013. július 22-én, de ott született maga Vilmos is 1982. június 21-én. A néhai Diana hercegné 16 órás vajúdás után adott életet első gyermekének. Öccse, Harry herceg ugyanott született, míg apjuk, Károly herceg, a trónörökös még a Buckingham Palotában jött a világra.

Vilmos vitte be feleségét a kórházba, ezalatt kisfiuk, György herceg Katalin szüleivel, Michael és Carole Middletonnal, valamint a dadájával a Kensington Palotában maradt. A másik nagyszülő, Károly herceg is nagy figyelemmel követte a szülést, twitteren adott hírt róla, hogy a királyi szülész megérkezett a klinikára.

Marcus Setchell, II. Erzsébet nőgyógyásza elhalasztotta nyugdíjba vonulását, hogy még részt vehessen e szülésnél. Egy másik királyi nőgyógyász, az 50 éves Alan Farthing segített világra hozni a babát. A boldog nagypapa, Károly csütörtökön úgy nyilatkozott, reméli, hogy második unokája kislány lesz.

Vilmos szombaton délután György herceget is bevitte a kórházba, hogy találkozhasson a mamájával és megnézhesse a kishúgát. Az újságíróknak annyit mondott, „nagyon boldogok”, s a baba és a mama jól vannak. Vilmos és felesége délután már megmutatta a sajtónak a kicsit, Katalin elegáns volt, nem látszott rajta, hogy néhány órával korábban hozta világra kislányát. Még szombaton haza is tértek a kórházból. Vasárnap Károly herceg és Camilla hercegné járt unokanézőben a Kensington Palotában.

Amíg az újszülött kislány nevét nem hozzák nyilvánosságra, mehet a találgatás, hogy Alice, Elizabeth, Charlotte, Alexandra, netán Victoria névre keresztelik-e György herceg hugát. Nagy vita folyt a közösségi oldalakon, sokan amellett kardoskodtak, hogy kapja a baba Vilmos és Harry édesanyjának nevét, mások szerint viszont az lenne a legrosszabb, amit tehetnének, ha a szomorú sorsú Diana után neveznék el az újszülöttet.

A brit királyi családba negyedszázad elteltével érkezett újra kislány, akinek kijár a hercegnői cím, ha apjából király lesz, királyi hercegnő titulus illeti majd meg. Édesanyját, Katalint, aki Vilmos herceg feleségeként házassága révén került be a famíliába, a „hercegné” megszólítás illeti meg. Hasonlóan magas rangú hercegnő 65 éve született – II. Erzsébet egyetlen lánya, Anna személyében.

A brit királyi család új tagja Cambridge hercegnője lesz, e címet utoljára 182 éve, III. György unokája, a Hannoverben 1833-ban világra jött Mary Adelaide viselhette – számolt be róla a családfát tanulmányozva a The Guardian című lap. A királynőnek mellesleg az új baba az ötödik dédunokája.

György herceg húga – Károly, Vilmos és a bátyja, György után – a negyedik a trónöröklési sorban. A brit korona történetében ő az első, aki akkor is megőrzi ezt a helyét, ha a hercegi párnak születik még fiúgyermeke. A brit törvényt idén márciusban változtatták meg, s a módosítás értelmében a királyi családban születendő gyerekek neme már nem befolyásolja a trónöröklés rendjét.

Korábban a fiúk megelőzték a lányokat, s csak akkor léphetett lány a trónra, ha a királynak nem született fiúgyermeke. VI. György királynak két lánya volt, így lett az idősebbikből királynő. A törvénymódosítás arról is rendelkezett, hogy a jövőben a brit uralkodó katolikus vallású személlyel is házasodhat, emiatt nem kell lemondania a trónról. A király vagy királynő azonban továbbra is csak anglikán lehet.

A másodszülöttek sorsa elég hálátlan a királyi családban. Nagyon csekély a valószínűsége, hogy a most született hercegkisasszony valaha trónra léphet. „A trónörökös és a tartalék” – így szól a brit mondás. Károlyt és öccsét, András herceget is így emlegették (utóbb a királynőnek még két fia született), ahogy Károly és Diana gyermekeit, Vilmost és Harryt is. De akad kivétel is: VI. György – II. Erzsébet édesapja – például másodszülöttből lett király, mivel bátyja, VIII. Edward lemondott a trónról. Vilmos és Katalin második gyerekének születésével Harry herceg ismét hátrébb szorult, mostantól már csak ötödik a trónra jogosultak sorában.

Tervek szerint Vilmos herceg és családja a baba születése után néhány nappal vidékre költözik, II. Erzsébet sandringhami birtokán lévő, tíz szobás vidéki házukba, Anmer Hallba. Hivatalos rezidenciájuk azonban továbbra is a nemrégiben felújított, londoni Kensington Palota marad. A 32 éves Vilmos a jövőben a kelet-angliai légimentőknél teljesít majd szolgálatot, a Sandringhamből kényelmesebb lesz a bejárás.

György születése után Katalin hercegné a legtöbb időt saját szülei házában töltötte, s emiatt neheztelt a királyi nagypapa, Károly herceg, aki kevesebbet látta első unokáját. Vilmosék már közzétették, hogy nem vesznek fel új dadát a második gyerekhez, György herceg dadája az új kisbaba gondozásában is segít majd Katalinnak.

David Cameron brit kormányfő elsők között gratulált twitteren a hercegi pár második gyermekének világrajöttéhez és egész Nagy-Britannia nevében sok szerencsét kívánt nekik. Ed Miliband, a Munkáspárt vezére sok boldogságot – és némi nyugodt alvást kívánt Vilmoséknak. A tory kormányzat azt reméli, hogy a csütörtöki választás előtt a konzervatívok ázsióját növeli a királyi bébi születése miatti lelkesedés. Valaki ugyanakkor twitter-üzenetben azt írta, a választás előtt a 3,5 millió szegénységben élő brit kisgyerekre is figyelni kellene, nem csak a királynő kiváltságos dédunokájára.

Emlékérem és különleges pecsét

Vilmos és Katalin második babájának érkezését szerte Nagy-Britanniában üdvözölték. A brit haditengerészet két hajója, a HMS Lancaster fregatt és a HMS Dragon romboló fedélzetén a tengerészek a SISTER (lánytestvér) feliratot formálva álltak fel. A királyi posta most első alkalommal különleges pecséttel ünnepelte a királyi bébi születését.

A hagyományok értelmében a királyi pénzverde emlékéremmel jutalmaz 2015 újszülöttet, akik ugyanazon a napon születtek, mint Vilmosék második kisbabája. György herceg világrajöttekor, két évvel ezelőtt 2013 érmet osztottak ki a trónörökös első unokája születésének emlékére.

A második kisbaba születése már nem akkora üzlet, mint György világrajötte volt, két éve a jövendő trónörökös érkezése 247 millió dolláros lökést adott a brit gazdaságnak, most legfeljebb 60 millió fontos forgalmat remélnek az emléktárgyak eladásából. A londoni nevezetességek vasárnapra virradó éjjel rózsaszínben pompáztak a királyi bébi köszöntésére.Zsidó tüntetés: rendőrdobálás, könnygáz, erőszak

Könnygázt és hanggránátokat vetett be az izraeli rendőrség a rendőri rasszizmus és erőszak ellen Tel-Aviv belvárosában tüntető etióp zsidókkal szemben, miután ismét erőszakossá vált egy tiltakozó megmozdulás.

Akárcsak csütörtökön Jeruzsálemben, vasárnap este Tel-Avivban is elfajult az etióp származású zsidók tüntetése, akik egy hét alatt már másodszor vonultak utcára, hogy tiltakozzanak a velük szemben gyakorolt megkülönböztetés ellen. Az etiópok előbb délután békés felvonulással lezárták az Ajalon autópályát, a város legfontosabb főútját, majd a városháza előtti térre vonultak. Ott a tüntetés ötödik órájában többen közülük megpróbáltak behatolni a városházára, amit a felsorakozott rohamrendőrök megakadályoztak.

Az egyre erőszakosabbá vált tömegből üvegekkel, kövekkel és más tárgyakkal dobálták a rendőröket, akik könnygázzal és hanggránátokkal oszlatták a demonstrálókat. Tíznél is több rendőr megsebesült, sok tüntetőt letartóztattak. Johanán Daninó, az izraeli rendőrség főkapitánya az izraeli tízes tévécsatorna esti híradójának úgy nyilatkozott, már többször tárgyalt az etióp közösség vezetőivel, s megígérte nekik, hogy a jövőben mindent elkövet, hogy a rendőrség ne alkalmazzon hátrányos megkülönböztetést velük szemben.

Daninó azt is kifejtette, hogy a baj valójában sokkal mélyebb, és nem csak a rendőrség munkáján kell változtatni, hanem az etióp zsidók izraeli befogadását, beilleszkedését kell megreformálni. A tervek szerint Benjámin Netanjahu miniszterelnök hétfőn személyesen találkozik az etióp zsidók képviselőivel, hogy meghallgassa panaszaikat. A tüntetéshullámot etióp származásúak elleni, indokolatlanul erőszakos rendőri akciók váltották ki. Az egyik eset során a rendőrök megvertek egy etióp származású katonát, amit egy biztonsági kamera rögzített, és a felvétel az utóbbi napokban bejárta az izraeli közösségi médiát.

Izraelbe az állam 1948-as megalapítása óta 120 ezer etiópiai zsidó vándorolt be. Az etiópiai zsidók évszázadokon át elszigetelten éltek a többi zsidó közösségtől, és izraeli vallási elöljárók csak az 1970-es évek közepén ismerték el őket zsidóként. 1975 óta az izraeli állam segítette és támogatta betelepülésüket.