Előfizetés

Kokainnal buktak meg a drogteszten a kajakosaink

Publikálás dátuma
2015.05.02. 11:35
Dombvári Bence. Forrás: Facebook
Megbukott a drogteszten a júniusi Európai Játékokra készülő kajak-kenu válogatottból Csipes Tamara és Dombvári Bence. Mindketten kikerültek a válogatottból, fegyelmi eljárás indult ellenük.

A két világbajnok pozitív drogtesztje már a hét elején kiderült, a szövetség azonban próbálta házon belül tartani az információt. A Blikk értesülése szerint a szövetség értesítette a versenyzők klubját, a Honvédot, ugyanakkor a nagyobb botrányt megelőzendő, a sajtót nem tájékoztatták az esetről. Az Origo azt írja, hogy a doppingteszten még átmentek a kajakosok, ám a drogteszt kokaint mutatott ki a szervezetükben, így a júniusi Európai Játékokon várhatóan nem indulhatnak. 

Mivel nem versenyen, hanem edzőtáborban buktak meg a drogteszten, így várhatóan indulhatnak viszont a világbajnoki válogatón és az augusztusi olimpiai kvalifikációs vébén is, ugyanakkor három hónapra megvonják tőlük a Gerevich ösztöndíjat.

"Csütörtökön kaptuk az értesítést a szövetségtől, hogy két versenyzőnk, Csipes Tamara és Dombvári Bence válogatottbeli kerettagságát felfüggesztették sportolóhoz nem méltó magatartás miatt" - nyilatkozott a Blikknek Horváth Gábor, a fővárosi klub szakosztály-igazgatója. Hozzátette: a részletekről nem tud beszélni, mert előbb házon belül kell lefolytatniuk fegyelmi vizsgálatot, ugyanakkor bízik abban, hogy a két versenyző indulhat az egy hónap múlva esedékes vb-válogatókon.    

Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) főtitkára a Duna tévécsatorna műsorában cáfolta azt a hírt, hogy a szövetség megpróbálta eltitkolni a történteket - amelyekről konkrétan sem neveket, sem tényeket nem említett. Azt mondta, ahogy értesültek két versenyzőjük sportemberhez méltatlan viselkedéséről, és azonnal léptek az ügyben. "A szakmai igazgató és a vezetőedző felfüggesztette az érintettek válogatott kerettagságát és megvonta tőlük a juttatásokat" - nyilatkozott Schmidt Gábor, hozzátéve, az MKKSZ nem jelölte a két sportolót az Európa Játékokra utazó csapatba.

Baráth Etele, az MKKSZ elnöke az Origonak azt mondta, hogy nincs "semmilyen fegyelmi ügy" a két sportoló ellen, csupán "egy szabálytalanság történt az edzőtáborban". Úgy fogalmazott: a szabálytalanságról tájékoztatták az elnökséget, amely tudomásul vette ezt. Baráth Etele azt azonban nem árulta el, hogy pontosan mi történt az edzőtáborban.

Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője a Telekom Sporthír Szolgálatnak azt mondta: Csipes Tamara és Dombvári Bence pozitív drogtesztje nem doppingeset, ezért nem is kerül a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) elé. "Határozottan ki kell jelentenem, hogy sem Csipes, sem pedig Dombvári nem követett el doppingvétséget, egyszerűen azért, mert egy versenyen kívüli doppingellenőrzéshez kapcsolódó drogteszt mutatta ki a szerveztükben a kokainfogyasztás nyomait - fogalmazott Tiszeker Ágnes. "Ugyanakkor az is igaz, hogy ha ezt az eredményt egy olimpián, világ- és Európa-bajnokságon, vagy egy világkupaversenyen produkálják, egyértelmű, hogy más az eset súlya és elbírálása: akkor a kimutatott kokainfogyasztás már kimeríti a doppingvétség fogalmát" - tette hozzá.

Hozzátette: a történtek minősítése nem a MACS kötelessége, és nem is doppingeseteket vizsgáló fegyelmi bizottságé. "Mostantól a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Kajak-kenu Szövetség hatásköre a szükséges lépések megtétele. Tudomásom szerint a szövetség már meg is hozta a fegyelmi határozatát: Csipest és Dombvárit kizárták a válogatottból, így nem is indulhatnak a bakui Európai Játékokon" - mondta a szakember.

Két magyar döntős 200 méteren
Két magyar hajó szerepelhet a vasárnap délben kezdődő 200 méteres döntőkben a csehországi Racicében zajló kajak-kenu Európa-bajnokságon. A viadal honlapja alapján a Balaska Márk, Birkás Balázs kajakos duó szombaton délután, az elő- és középfutam teljesítése után került be a fináléba úgy, hogy előbb ötödikként, majd harmadikként ért célba. A délelőtt Takács Kincsővel 500 méteren ezüstérmes Lakatos Zsanettnek ugyanakkor ezúttal sem kellett vízre szállnia az előcsatározások során, mivel számában, C-1-ben heten neveztek, így csak döntőt rendeznek.
A többi 200-as egység közül Hérics Dávid és Lucz Dóra (mindkettő K-1), valamint Fekete Ádám (C-1) a B döntőben szerepelhet a zárónapon, míg Fekete és Viola Viktor duója, illetve a Hagymási Réka, Hagymási Anita kettős (K-2) a középfutam után búcsúzott.
Vasárnap:
500 m-es és férfi K-4 1000 m-es döntők 9.05
200 m-es döntők 12.05
5000 m-es döntők 14.37

 

Durván drágulhat a csoki

Publikálás dátuma
2015.05.02. 11:12
Illusztráció: Thinkstock
Ismét emelkednek a világpiaci kakaóárak, a hét közepén több mint 8 százalékkal kellett többet fizetni a New York-i árutőzsdén a kakaó júliusi határidős szállításáért, március végéhez viszonyítva. Az áremelkedést a gyengülésnek indult dolláron túl az idézte elő, hogy a feldolgozók által leőrölt kakaó mennyisége ismét csökkent - közölte az árupiaci befektetésekkel foglalkozó Conclude Befektetési Zrt. vezérigazgatója.

Az ázsiai kakaószövetség, a Cocoa Association of Asia adatai szerint a kontinens idei első negyedévi 145 ezer tonnás kakaóőrlése 9,3 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakáétól. Az észak-amerikai őrlés 5,8 százalékkal, míg az európai 1,6 százalékkal esett vissza az idén január-márciusban. Összességében, az őrölt mennyiségek alapján ez volt a leggyengébb évkezdet 2010 óta - mondta Juhász Gergely.

A Nemzetközi Kakaó Szövetség (International Cocoa Organization - ICCO) adatai szerint a globális kakaókínálat már évek óta elmarad a kereslettől, alapvetően ez okozza a kakaó árának emelkedését - magyarázta a vezérigazgató. A kakaó 2013 közepén kezdett drágulni, akkor tonnája 2100 dollárba került, idén április utolsó hetében viszont már mintegy 40 százalékkal többet fizettek érte, csaknem 3000 dollárba került.

A világ legjelentősebb kakaótermesztő és -exportőr országának, Elefántcsontpartnak a termelése ugyanakkor az idén rekordot dönthet, várhatóan eléri a 2 millió tonnát. Egyrészt annak hatására, hogy az afrikai állam iparági szabályozó hatósága emeli a kakaó-kistermelőknek fizetett felvásárlási árakat, másrészt a kedvezően csapadékos időjárás miatt is nőhet a termés - magyarázta a szakértő. Az elefántcsontparti termelésnövekedést Juhász Gergely szerint kompenzálhatja viszont, hogy a világ második legnagyobb kakaótermesztő országának, Ghánának a termelése a szeptember 30-áig tartó mostani szezonban nemcsak a szárazság miatt maradhat el jócskán a tavalyitól, hanem a permetezésre és műtrágyázásra adott állami támogatások megvonásának a hatására is.

Magyarországon évente mintegy 18 ezer tonna kakaó fogy, ami importból származik, ezért a kakaó - és az alapvetően a kakaóvajból kinyert csokoládé - idehaza is egyre többe kerül. Az áremelkedés mértéke ugyanakkor jóval elmarad a világpiaciétól. A KSH jelentése szerint januárban a kakaó és a csokoládé fogyasztói átlagára 2,9 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál, az infláció viszont az év első hónapjában 1,4 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel azelőttihez képest.

Katalin hercegné és kislánya már hazatért a kórházból - Fotók!

Publikálás dátuma
2015.05.02. 10:59
A felvétel György herceg születése után készült 2013 augusztusában. FOTÓ: Michael Middleton/Kensington Palace/Getty Images
Vilmos herceg felesége, Katalin hercegné reggel 8 óra 34 perckor világra hozta második gyermekét – tudatta a Kensington Palota twitter üzenetben. Azoknak lett igazuk, akik rózsaszínbe öltöztek, a baba kislány,  3,71 kilogrammal született, a kis hercegnő és az édesanyja is jól vannak. Cambridge hercege jelen volt a szülésnél, amely problémák nélkül zajlott. Katalin és kislánya este haza is tért a kórházból.

Katalint és az újszülöttet a nap folyamán rövid időre meglátogatta a házaspár elsőszülött gyermeke, a 21 hónapos György herceg, akit Vilmos vitt közeli rezidenciájukról, a Kensington-palotából a kórházba. Vilmos ezután hazavitte Györgyöt, majd visszatért Katalinért és az újszülött kislányért, és nem sokkal később hármasban, a herceg által vezetett autóval távoztak a kórházból.

A 33 éves Katalin hercegnét reggel 6 órakor szállították be a londoni St. Mary kórház Lindo szárnyába, az 1937 óta működő szülészeti magánklinikára. Ott született Vilmos és Katalin első gyermeke, György herceg 2013. július 22-én, de ott született maga Vilmos is 1982. június 21-én. A néhai Diana hercegné 16 órás vajúdás után adott életet első gyermekének, Vilmosnak, Harry herceg 9 óra után született meg ugyanott. Károly herceg, a brit trónörökös még a Buckingham Palotában jött a világra.

FOTÓ: Getty Images

FOTÓ: Getty Images

Vilmos saját autóján vitte be feleségét a kórházba, kisfiuk, György herceg akkor Katalin szüleivel és a dadájával a Kensington palotában maradt. A másik nagyszülő, Károly herceg is nagy figyelemmel követte a szülést, twitteren  adott hírt róla, hogy a királyi szülész – II. Erzsébet nőgyógyásza – megérkezett a klinikára. Károly herceg csütörtökön úgy nyilatkozott, reméli, hogy második unokája kislány lesz.

A brit királyi családban negyedszázad után érkezett újra kislány, akinek kijár a hercegnői cím, édesanyját, Katalint, aki Vilmos herceg feleségeként házassága révén került be a famíliába, „hercegné” megszólítás illeti meg. Hasonlóan magas rangú hercegnő 65 éve született – II. Erzsébet lánya, Anna személyében. A brit királyi család új tagja Cambridge hercegnője lesz, e címet utoljára 182 éve, III. György unokája, a Hannoverben 1833-ban született Mary Adelaide viselhette – számolt be róla a The Guardian.

FOTÓ: Getty Images

FOTÓ: Getty Images

György herceg most született kishuga a negyedik a trónöröklési sorban – nagyapja, apja és bátyja után, s a brit jogszabályok változása nyomán negyedik marad akkor is, ha a hercegi párnak születik még fiúgyermeke. Nagyon csekély ugyanakkor a valószínűsége, hogy valaha trónra léphet. „A trónörökös és a tartalék” – így szól a brit mondás. Károlyt és öccsét, András herceget is így emlegették, ahogy Vilmost és Harryt is. A másodszülöttek sorsa hálátlan a királyi családban. De VI. György – II. Erzsébet édesapja – például másodszülöttből lett király, mivel bátyja, VIII. Edward lemondott a trónról. Vilmos és Katalin második gyerekének születésével Harry herceg hátrébb szorul, mostantól már csak ötödik a trónra jogosultak sorában.

Tervek szerint Vilmos herceg és családja a baba születése után néhány nappal vidékre költözik, II. Erzsébet sandringhami birtokán lévő, tíz szobás vidéki házukba, Anmer Hall-ba. Hivatalos rezidenciájuk azonban továbbra is a nemrégiben felújított, londoni Kensington Palota marad. A 32 éves Vilmos a jövőben a kelet-angliai légimentőknél teljesít majd szolgálatot, Sandringhamből kényelmesebb lesz a bejárás. György herceg születése után Katalin hercegné a legtöbb időt saját szülei házában töltötte, s emiatt neheztelt a királyi nagypapa, Károly herceg, aki kevesebbet látta első unokáját.

FOTÓ: Getty Images

FOTÓ: Getty Images

David Cameron brit kormányfő elsők között gratulált twitteren a hercegi pár második gyermekének világrajöttéhez és egész Nagy-Britannia nevében sok szerencsét kívánt nekik. Ed Miliband, a Munkáspárt vezére sok boldogságot – és némi nyugodt alvást kívánt Vilmoséknak. A tory kormányzat azt reméli, hogy a csütörtöki választás előtt a konzervatívok ázsióját növeli a királyi bébi születése miatti lelkesedés. Valaki ugyanakkor twitter-üzenetben azt írta, a választás előtt inkább a 3,5 millió szegénységben élő brit kisgyerekre kellene figyelni, nem pedig a királynő kiváltságos dédunokájára.

A királyi babáról további képeket itt találhat!