Kiskorúakat erőszakoltak? - Katonák ellen indult eljárás

Előzetes eljárást indított a párizsi ügyészség kiskorúak ellen elkövetett nemi erőszak vádjával Közép-afrikai Köztársaságban állomásozó francia katonák ellen - erősítették meg francia illetékesek szerdán a The Guardian brit lap értesülését.

Az ügyészség 2014 júliusában indította az eljárást az ENSZ egyik munkajelentése alapján, amelyet a francia védelmi minisztérium juttatott el a vádhatóságnak. A brit lap szerint a jelentésben olyan gyermekek tanúvallomása olvasható, akiket megerőszakoltak francia katonák a Közép-afrikai Köztársaságban. 

Amennyiben a tucatnyi gyermek ellen 2013 decembere és 2014 júniusa között elkövetett szexuális bántalmazások gyanúja beigazolódik, a "leghatározottabb szankciók" várhatók az érintett francia katonákkal szemben - közölte szerda este a francia védelmi minisztérium.

Szerző

Elrendelték Markó Attila előzetes letartóztatását

Elrendelte Markó Attila, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) volt parlamenti képviselője előzetes letartóztatását a román legfelső bíróság szerdán - jelentette az Agerpres hírügynökség.

A Magyarországon tartózkodó politikus és a román restitúciós hatóság kártérítési bizottságának másik hét volt tagja ellen március 9-én hivatali visszaélés gyanújával emelt vádat a korrupcióellenes ügyészség (DNA). A vádirat szerint 85 millió euró kárt okoztak az államnak azáltal, hogy a piaci értéknél jelentősen magasabb kártérítéseket ítéltek meg a kommunizmus idején államosított ingatlanokért.

A vádlott távollétében hozott legfelső bírósági határozat nem jogerős, ellene 48 órán belül lehet fellebbezni. Markó Attila korábban elmondta a Kossuth Rádiónak, hogy Magyarországon akar új életet kezdeni, és azt reméli, hogy Budapest nem adja ki. A képviselői mandátumáról nemrég lemondott politikus kifejtette: nem bízik a román igazságszolgáltatásban, miután a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó református kollégium visszaszolgáltatása miatt tavaly három év felfüggesztett börtönre elítélték, és visszaállamosították a református egyház iskolaépületét.

A volt képviselő ártatlanságát hangoztatta abban a két kártérítési ügyben is, amellyel a Mikó-per után vádolta meg a DNA a politikus korábbi kártérítési bizottsági tagságára alapozva. Markó elmondta: nem tartja jogszerűnek a kollektív felelősségre vonást egy egész testület esetében csak azért, mert annak egyik tagja esetleg korrupciós bűncselekményt követett el. Az első ügyben ejtették az ellene felhozott korrupcióvádat, a másodikban viszont előzetes letartóztatását rendelte most el a bíróság.

Az már decemberben nyilvánosságra került, hogy az első korrupciógyanús kártérítésről az RMDSZ-politikus távollétében döntöttek a bizottsági tagok: Markó Attila nem vett részt azon az ülésen. Az RMDSZ politikusa azonban mindeddig hiába kérte, hogy ejtsék a vádat: ezt csak ezen a héten tette meg a DNA, amikor a második kártérítési ügyben kérte az RMDSZ-politikus letartóztatását a bíróságtól.

Szerző

Orbán támogatásának megvonására szólították fel az Európai Néppártot

Orbán Viktor támogatásának a megvonására szólította fel szerdán a jobbközép, kereszténydemokrata irányzatú Európai Néppártot (EPP) Guy Verhofstadt, az Európai Parlament (EP) liberális frakciójának elnöke.

"Meddig tagadja még meg saját elveit az EPP Orbán folyamatos támogatásával?" - tette fel a kérdést Verhofstadt, közleményének címében. A flamand liberális politikus - volt belga miniszterelnök - a magyar kormányfő által a halálbüntetéssel kapcsolatban tett kijelentés, illetve a menekültügyben kifejtett álláspont és a nemzeti konzultáció meghirdetése - Verhofstadt megfogalmazásában az "idegengyűlölő levelezés" - kapcsán felszólította az Európai Néppártot: "ne maradjon néma a Fidesz vezetőjének újabb demokráciaellenes lépése nyomán".

"Az Orbán-kormányt ma nem fogadnák be az Európai Unióba, ha most kérvényezné a tagságot. Orbán kijelentései szembe mennek azokkal az alapértékekkel, amelyeket Európa képvisel. Ha az Európai Néppárt komolyan veszi a saját kiáltványát, akkor legfőbb ideje, hogy az EPP vezetése fellépjen Orbánnal szemben" - fogalmazott Verhofstadt.

Sophie in ´t Veld holland liberális EP-képviselő, a frakció elnökhelyettese ehhez hozzátette: Manfred Weber, az EP néppárti frakciójának vezetője ezt "hazai politizálásnak" igyekszik beállítani, de "az ügy az európai integráció szívét, a közös értékek fenntartását érinti".

Aggasztó a populista trend
Rendkívüli aggodalmának adott hangot a magyarországi politikai közbeszédben szerinte tetten érhető "populista trend" miatt Nils Muiznieks, az Európa Tanács emberi jogi biztosa szerdán kiadott közleményében. "A halálbüntetés visszaállításának ötlete, amelyet Orbán miniszterelnök vetett fel, összeegyeztethetetlen Magyarországnak az Emberi Jogok Európai Egyezményéből fakadó kötelezettségeivel és ellentétes azokkal az értékekkel, amelyeket Európa jelent" - húzta alá közleményében Muiznieks. A lett politikus a kormány által a migrációról kezdeményezett nemzeti konzultációra is reagált. Úgy vélte, az újabb megnyilvánulása annak, hogy a magyar kormány negatívan áll az emberi jogokhoz. "A Magyarországon elindított konzultáció tartalma elfogadhatatlan. Intoleranciát szít a migránsokkal szemben, akiket a magyar társadalomra leselkedő veszélyforrásként fest le" - hangoztatta közleményében a 47 tagállamot tömörítő páneurópai szervezet emberi jogi biztosa. Muiznieks emlékeztet, hogy tavalyi jelentésében is aggodalmának adott hangot a migránsok magyarországi helyzetével kapcsolatban, s amiatt, hogy a politikai közbeszéd hangvétele megbélyegzi őket.

Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) elnöke korábban Strasbourgban közölte: telefonbeszélgetést kezdeményezett Orbán Viktor miniszterelnökkel a halálbüntetésről szóló kijelentései miatt. Az EP szerda délelőtti ülésének kezdetén Jörg Leichtfried osztrák szociáldemokrata EP-képviselő első felszólalóként, Orbán Viktornak a halálbüntetés visszaállítására tett célzásait bírálta, mondván: ez ellentétes lenne az európai joggal, "barbarizmussal" érne fel. Schulz erre adott válaszában közölte: ő is olvasta az erről szóló beszámolót, és Orbán Viktor titkárságánál reggel kezdeményezte, hogy telefonon beszélhessen a magyar miniszterelnökkel. Hozzátette, hogy amint megtörténik ez a beszélgetés, tájékoztatást fog adni annak eredményéről.

"Orbán Viktor álláspontja szerint a halálbüntetés kérdését napirenden kell tartani. Természetesen a témában európai szinten is konzultációkat kell folytatni, így a miniszterelnök ezúttal is örömmel áll Schulz elnök úr rendelkezésére" - közölte a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője a vitában azzal fordult Manfred Weberhez, az Európai Néppárt bajor frakcióvezetőjéhez, hogy Orbán Viktor "egymilliárd forintot költ el nemzeti konzultációnak hazudott kérdésekre, amelyek azonban megoldást nem, csak további feszültséget jelentenek az európai értékek ellenében". Válaszában Weber a tagállamok polgárainak megkérdezését pozitív lépésként értékelte, de hozzátette: meg fogja kérdezni a Fidesz elnökét az ügyről. Az ülésen heves vita bontakozott ki Nigel Farage-nak, a brit euroszkeptikusok vezetőjének a migrációval kapcsolatos felszólalása miatt. Farage ugyanis azt mondta, hogy a menekültekkel "dzsihadisták" tömegei érkeznek Európába.

Orbán Viktor pécsi látogatásán kezdte ismét pedzegetni a halálbüntetés kérdését, mondván: a bűnözők előtt világossá kell tenni: Magyarország nem riad vissza semmitől, ha az állampolgárai védelméről van szó. Az ellenzéki pártok hevesen bírálták a kormányfő szavait, ahogy az Együtt fogalmazott: Orbán Viktor a kicsinyes politikai haszonszerzés érdekében jobbikosabb lett a Jobbiknál is, erkölcsileg megbukott, távoznia kell a közéletből.

A halálbüntetésről érdemes vitát folytatni - ezt már Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke mondta a TV2 Mokka című műsorában, és Rogán Antal is csatlakozott:  Amikor ilyen bűnök vannak, óhatatlanul eszébe jut az embernek a halálbüntetés. Az Európai Uniós egyezmények tiltják a halálbüntetést - emlékeztetett a frakcióvezető, de hozzátette: ha egy tagállam közvéleménye ezt akarja, az unió szintjén fel lehet vetni egy érdemi vitát a halálbüntetésről.

Szerző
Frissítve: 2015.04.29. 19:49