Előfizetés

Arccal az Eb felé…

Publikálás dátuma
2015.04.30. 07:56
Dusebajev a következő napokban a magyar válogatottra koncentrál FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/ALEX GRIMM
A hétvégén kétszer is megmérkőzik Oroszország ellen a magyar férfi kézilabda-válogatott Eb-selejtezőn: ma Csehov a helyszín, majd szombaton Veszprémben találkoznak a csapatok. A tét ezúttal nem kicsi: aki több pontot szerez, már nagy valószínűség szerint csoportelsőként várhatja a 2016 januári lengyelországi kontinenstornát.

Amikor a magyar férfi kézilabda-válogatott az Európa-bajnoki 5. selejtezőcsoportban csak kínkeserves győzelemmel kezdett a portugálok ellen, nem sokan voltak olyanok, akik arra tették volna fel a vagyonukat, hogy az előttünk álló dupla magyar-orosz találkozó a csoportelsőségről dönthet a két együttes között. Aztán Talant Dujshebaev kapitány csapata összekapta magát, így a csoportrangadóknak a fentieken kívül még a presztízs lesz a tétje.

Talant Dujshebaev eddig két Eb-selejtezőn és négy barátságos meccsen van túl a magyar válogatott élén, míg az oroszok a meglehetősen gyengére sikeredett vb-szereplés után – 19. hely Katarban – elküldték Oleg Kulesovot, így jelenleg a Szentpétervár trénere, Dmitrij Torgovanov lett a kapitány. A két szakvezető egyébként 1993-ban együtt nyert világbajnoki címet játékosként.

„Ez volt Oroszország első önálló szereplése nemzetközi versenyen, és rögtön elsők lettünk. Elképesztő élmény volt, Dmitrij pedig 21 évesen berobbant a köztudatba. Kiváló teljesítményével az All-star csapatba is bekerült” – mondta el a hazai szövetség hivatalos honlapján Torgovanovról a magyar válogatott szövetségi kapitánya.

– „Jó barátok maradtunk az eltelt években, és mindkettőnknek megvan a saját stílusa, amit a másik is ismer. Természetesen, szeretnénk meglepni az oroszokat, de a rövid felkészülés miatt új dolgokkal nehéz előállni. Persze majd meglátjuk, de az biztos, hogy mindkét válogatott a kvalifikációs csoport első helyéért száll harcba.”

Sajnos azonban egy sérülés miatt a magyar csapat csak egy jobbszélsővel vágott neki az útnak, ugyanis Gulyás Péter nem tarthatott társaival, ám úgy tűnik, a hazai, veszprémi meccsen már ő is pályára léphet.

„Gulyás Péter sajnos megsérült, becsípődött egy ideg a derekában, ezért nem számíthatunk rá. Főleg az őszi selejtezőkön és a januári spanyolországi túránkon szerepeltetett játékosokra számítok, a belőlük összeállítható együttest szeretném összekovácsolni a selejtező júniusi folytatására, hosszabb távon pedig a januári lengyelországi kontinensviadalra” – jelentette ki Dujshebaev.

Az oroszok kerete a kapitányváltás után sem változott túlságosan Torgovanov. Visszatért Szergej Selmenko, aki korábban összeveszett Kulesovval, de hiányzik sérülés miatt Pavel Atman és Szergej Gorbok. A lényeg viszont az, ki szerezz több pontot a másiktól…

 A program

Férfi Eb-selejtezők, 5. csoport:

Április 30. 17:00, Brovary: Ukrajna-Portugália

Április 30. 18:00, Csehov: Oroszország-Magyarország

Május 2. 16:10, Veszprém: Magyarország-Oroszország

Május 3. 17:05, Vila Nova de Gaia: Portugália-Ukrajna

A csoport állása: 1. Magyarország 4 p, 2. Oroszország 2 p (1 mérk.), 3. Portugália 0 p (-6), 4. Ukrajna 0 p (-13) (1 mérk.)

A csoport első két helyezettje, valamint a hét selejtezőcsoport legjobb harmadik helyezettje jut ki a 2016 januárjában sorra kerülő lengyelországi Európa-bajnokságra.

A magyar keret
Kapusok: Mikler Roland (MKB MVM Veszprém), Székely Márton (Balatonfüred)
Jobbszélső: Harsányi Gergely (Grundfos Tatabánya)
Jobbátlövők: Ancsin Gábor (MOL Pick Szeged), Balogh Zsolt (MOL Pick Szeged), Nagy László (MKB MVM Veszprém)
Irányítók: Császár Gábor (Kadetten Schaffhausen, svájci), Lékai Máté (MKB MVM Veszprém)
Beállók: Bánhidi Bence (Balatonfüred), Schuch Timuzsin (MKB MVM Veszprém), Zubai Szabolcs (MOL Pick Szeged)
Balátlövők: Bodó Richárd (Grundfos Tatabánya), Ilyés Ferenc (MOL Pick Szeged), Nagy Kornél (Dunkerque HB, francia)
Balszélsők: Gazdag Tibor (Csurgó), Iváncsik Gergő (MKB MVM Veszprém)
Szövetségi kapitány: Talant DujshebaevMentőöv a Győrnek

A Magyar Labdarúgó Szövetség a kluboknak járó szponzori pénzekből fizetné ki a Quaestor-botrány miatt válságba került Győri ETO, nagyjából 150 millió forintos köztartozását. Ezzel az MLSZ több száz helyi utánpótlásban nevelkedő fiatalt mentene meg a szélnek eresztéstől, mivel a kisalföldi klub lehetőséget kapna a futsal csapat jogán, hogy elinduljon az NB III-ban.

„Az a célunk, hogy a győri utánpótláshoz tartozó több száz gyereket ne kelljen elengednie a klubnak. Hangsúlyozom, ezt csakis a jogszabályi keretek között próbáljuk elérni. Ezért merült fel annak a lehetősége, hogy a klubok esetleg lemondjanak a rájuk eső szponzori pénzekből, amivel hitelt nyújtanának a győri együttesnek és így a klubnak nem lenne köztartozása, ami által az NB III-ban maradhat, és így megmenekülhet az utánpótlás” – nyilatkozta a Népszavának Sipos Jenő, az MLSZ szóvivője.

„Ehhez a mentőövhöz azonban az összes első osztályú klub jóváhagyása szükséges. Első körben a többség támogatta az ötletünket, míg mások még információkat kértek az ügyben, egy egyesület viszont teljesen elutasította. Utóbbi kilétét nem szeretném egyelőre megnevezni” – árulta el a szóvivő. Sajtóinformációk szerint az egyetlen ellenző az az Újpest, amely tavaly megmenekült, hasonló jogi hercehurcák közepette.

„Ennek ellenére bízunk benne, hogy találunk megoldást az utánpótlás megmentésére” – zárta gondolatát Sipos. A döntés a következő két hétben kiderülhet, mert a kluboknak május 8-ig kell benyújtaniuk a hiánypótlást az MLSZ-hez licencügyben, amelyről négy nappal később, 12-én hoz végleges döntést a szervezet. A győriekkel kapcsolatos hír, hogy a kisalfold.hu információi szerint távozhat az együttestől Szasa Stevanovic sportigazgató, mert fojtogatta a technikai igazgató segítőjét.

Bizonyíthatnak a kajak-kenus fiatalok

Holnap rajtol a racicei kajak-kenu Európa-bajnokság, amelyet idén meglehetősen szokatlan időpontban rendeznek meg. Az általában júniusra eső kontinensviadal azért került a korai, május eleji hétvégére, mert ütközött volna a bakui Európai Játékokkal.

Mivel az Eb nem kvalifikál sehova, ezért a Magyar Kajak-Kenu Szövetség úgy döntött, hogy többnyire az U23-as csapatnak ad esélyt a felnőttek között való bizonyításra, míg a riói keret Bakuban, és az augusztusi, milánói olimpiai kvalifikációs világbajnokságon ragad lapátot.

Ennek ellenére, a tavalyi moszkvai vb-n eredményesen szereplő versenyzők közül is ott lesznek néhányan, mint például a kajakos Csay Renáta, Medveczky Erika, Sarudi Alíz, Nádas Bence és Hérics Dávid, valamint a kenus Kiss Tamás, Sarudi Pál, Lakatos Zsanett és Takács Kincső is. Utóbbi két sportolónak a milánói vb mellett ez lesz az év fő verseny, mivel Bakuban nem rendeznek női kenus számokat.

Ennek ellenére Storcz Botond, a válogatott vezetőedzője érmeket vár a csapattól, bár még ő sem tudja, hogy miként gondolkodnak az Eb-ről a riválisok. „Az érmek száma nagyban függ attól is, hogy a konkurens nemzetek miként vélekednek erről az Európa-bajnokságról. Szerintem meglehetősen vegyes lesz a mezőny, hiszen más is hasonlóképpen gondolkodik, mint mi, és nem a legerősebb csapatát viszi ki, de egy-egy erősebb versenyzőt azért indítanak” – nyilatkozta a szakvezető az M1 Ma reggel című műsorában.