Előfizetés

Nemzetközi konferencia Ukrajna támogatására

Nagyszabású, 56 ország részvételével zajló nemzetközi konferencia kezdődött tegnap Kijevben Ukrajna támogatása érdekében. Arszenyij Jacenyuk kormányfő átfogó és átlátható privatizációs folyamat elindítását jelentette be. „Már megtettünk egy sor fontos lépést, hogy megváltoztassuk az országot” - mondta az ukrán miniszterelnök. Jacenyuk szerint, sok múlik nemcsak a kormány  türelemén és odaadásán, hanem az ukrán népen is.

Korábban Porosenko államfő is beszélt a privatizációról, amelyet már tavaly kilátásba helyeztek, de egyelőre akadozik. Az elnök nem zárta ki francia szakértők részvételét az ukrajnai privatizációban és jelezte, hogy a kormány nem vizsgálja felül az állami tulajdonban lévő vállalatok korábbi privatizációját. Ugyanakkor, a gazdaságfejlesztési és kereskedelmi miniszter Aivaras Abromavicius megígérte, hogy az ukrán kormány nem engedi az orosz befektetőket a stratégiailag fontos állami vagyon közelébe.

Háromszáz lányt szabadítottak ki a Boko Haram fogságából

A nigériai hadsereg múlt héten kezdődött végsőnek mondott ostroma a Boko Haram terrorszervezet Sambisa erdőségben található fellegvára ellen látványos eredményt tudott felmutatni.

Tegnap mintegy 300 fogva tartott nőt és lányt szabadítottak ki a terroristák fogsásából, ám nincsenek közöttük azok a chiboki iskolás lányok, akik közül 276-t rabolt el a terrorszervezet tavaly áprilisban. Azóta mintegy száz lánynak sikerült megszöknie, a többiek hollétéről nincsenek hírek, de a hadsereg a sambisai ostrom kezdetekor azt közölte, vélhetően itt lesznek elrejtve a tavaly elrabolt lányok is. A nigériai hírszerzés is korábban azt közölte, hogy a lányok ott lehetnek, habár az Egyesült Államok felderítő drónjai nem találtak erre utaló nyomokat.

Baltimore dacol a kijárási tilalommal

Több száz tiltakozó vonult ki Baltimore utcáira tegnap este 10 óra után a kijárási tilalom ellenére. A nyugati városrészben kezdődött demonstráció erőszakba torkollt, a tüntetők üvegpalackokat dobáltak a rohamrendőrökre és visszahajigálták közéjük a füstgránátokat. rendőrségi helikopterek érkeztek a helyszínre  és távozásra szólították fel az összegyűlteket, akik azonban nem tettek eleget a felszólításnak. A demonstráció nem terjedt ki az egész városra, a nyugati részre korlátozódott, máshol tiszteletben tartották a kijárási tilalmat.

A helyzet nem durvult el, mint hétfőn, amikor a hatóságok a kijárási tilalom elrendeléséről döntöttek. Sérültekről és letartóztatásokról nem érkeztek hírek.

Baltimore az Egyesült Államok huszadik legnépesebb városa, Maryland államban fekszik. Hétfőn súlyos zavargások robbantak ki a településen azt követően, hogy belehalt a rendőri őrizetben elszenvedett gerincsérülésébe a 25 éves Freddie Gray. A temetésre érkezett tömeg kövekkel kezdte dobálni a rendőröket, majd egy részük randalírozni, törni-zúzni, fosztogatni kezdett, a helyszínre vezényelt rendőrök nem tudták megfékezni őket. A zavargások során 20 rendőr megsebesült és 235 tüntetőt - köztük 34 fiatalkorút - vettek őrizetbe. A városban 19 épületet és 144 gépjárművet gyújtottak fel.

A zavargások miatt rendkívüli állapotot és egyhetes éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el a városban, tízezer nemzeti gárdistát és rendőrt helyeztek készenlétbe. Baltimore-ban a Martin Luther King meggyilkolása miatt kirobbant 1968-as zavargások óta nem vetették be a Nemzeti Gárdát.

Barack Obama elnök elítélte az erőszakot, de a békés tiltakozással egyetértett.