Előfizetés

Ciprasz tartja ígéretét – újraindul a köztévé

A két éve megszüntetett görög közszolgálati televízió újraindításáról döntött a görög parlament a keddről szerdára nyúló éjszakai szavazáson. Az ERT közszolgálati televíziót Antonisz Szamarasz kormánya zárta be a megszorítások részeként.

Az ERT újraindítása Ciprasz és a Sziríza egyik választási ígérete volt. A köztévét 2013. június 13-án zárták be, ami sokkolta a lakosságot, de nemzetközi szinten is döbbenetet váltott ki. Egy évvel később ugyan beindult egy Nerit elnevezésű, kisebb költségvetésű, csupán 500 alkalmazottat foglalkoztató helyettesítő csatorna, de ez a nagyközönség szemében nem pótolta az „igazit”.

Az éjszakai szavazáson a Sziríza mellett a függetlenek is igennel szavaztak az ERT újraindítására, a közszolgálati média törvényének egyes paragrafusait a PASOK szocialistái is megszavazták. A fő ellenzéki erő, a jobboldali Új demokrácia nemmel voksolt. Az új közszolgálati médiatörvény ugyanis előírja az elbocsátott 1550 volt ERT alkalmazott visszavételét, amennyiben azok igényt tartanak rá. Összességében 2600 alkalmazottja volt a görög köztévének, de sokan nyugdíjba vonultak, másokat a Nerit vett át.

Az új törvény 60 millió eurós évi költségvetési keretet biztosít az ERT számára, amelyet a havi 3 eurós előfizetési díjból fedezné.

Nem mindenkinek tetszik azonban a Sziriza kormányzása, annak ellenére, hogy Ciprászék igyekezni betartani választási ígéreteiket. Janusz Varufakisz pénzügyminiszterre anarchisták támadtak egy athéni vendéglőben kedden este, miközben feleségével és barátaival vacsorázott. A fiatalok üvegekkel kezdték dobálni a minisztert, és arra szólították fel, hogy hagyja el területüket, a vendéglő ugyanis egy a görög baloldal kedvenc negyedében található. Az anarchisták szemében nem jelent jó pontot, hogy Varufakisz és a pénzügyminisztérium a hét elején újrakezdte a korábban megfeneklett tárgyalásokat a nemzetközi hitelezőkkel.

Csernobil - Megállították a lángok terjedését

A csernobili atomerőmű atomtemetőjétől mintegy öt kilométerre sikerült megállítani az erdőtűz terjedését, és mivel kedd estére gyöngült a térségben a szél, gyorsan meg lehet fékezni a lángokat a főbb tűzgócoknál is - közölte Arszen Avakov ukrán belügyminiszter.

Az ukrajnai internetes média által szerdára virradóra idézett tárcavezető szerint a csernobili atomerőműtől húsz, az üzem atomtemetőjétől öt kilométerre fékezték meg a lángok terjedését. Az erőmű környékén a háttérsugárzás szintje nem emelkedett.
Avakov tájékoztatása szerint az erdőtűzzel érintett térségben fokozták a járőrözést, riadóztatták a Nemzeti Gárdát és a belügyminisztériumnak alárendelt egységeket is. "Nincs ok a félelemre, nincs pánik. Ellenőrzés alatt tartjuk (a helyzetet)" - nyugtatta a közvéleményt Avakov Facebook-oldalán a helyi idő szerint este tíz órai helyzetképről adva tájékoztatást.

Zorjan Skirjak, a rendkívüli helyzetek hivatalának vezetője azt mondta, hogy a tűzoltó repülőgépek bevetésének köszönhetően sikerült eloltani az erdő "felsőbb" rétegeiben terjedő lángokat, és teljes ellenőrzés alatt tartják a helyzetet.

Avakov és Skirjak sem zárta ki, hogy szándékos gyújtogatás vagy a tűzzel való felelőtlen bánásmód miatt kapott lángra az erdő. Avakov szerint alapos a szándékos gyújtogatás gyanúja. Az erdőtűz a Csornobilszka Puscsa nevű vállalat területén keletkezett. Kedd este mintegy 400 hektáron égett az erdő, és a tűz az erőmű irányában terjedt.

A szóban forgó céget honlapja szerint 1992-ben hozták létre a tiltott övezetben lévő erdők kezelésére. Az eredetileg 30 kilométeres sugarú tiltott övezetet – közismertebb nevén a "Zónát" – az 1986. április 26-i atomerőmű-katasztrófa következtében szennyeződött területen alakították ki. Az atomerőmű utolsó, még működő 3. reaktorblokkját 2000-ben állították le.
1986. április 26-án robbanás történt az erőmű 4. reaktorblokkjában. Ez volt a világ legsúlyosabb atomerőmű-balesete. A reaktorblokk fölé emelt betonszarkofág fölé jelenleg újabb védőburkolat épül, amely a tervek szerint 2016-ra készül el.

Orbán, a populizmus mércéje

Azért már egyre több embernek észre kellene venni, hogy mennyire populista Orbán, mennyire hatékonyan" forgatja ki a tényeket, helyzeteket. Legutóbb pénteki rádióinterjújában találta azt mondani, hogy a bankoknak észre kellett volna venniük a brókercégek botrányát. Azt természetesen "elfelejtette" hozzátenni, hogy még kinek? Első sorban a PSZÁF-nek. Nevében benne van hogy a pénzügyi szervezetek állami felügyelete. Azaz a brókercégek, mint pénzügyi szervezetek felügyelete - az állam részéről. Hát nem eleve a PSZÁF feladata időben észre venni, ellenőrizni, hatékonyan közbelépni ilyen esetekben ?

Első sorban nem a PSZÁF a felelős, szemben a miniszterelnök által említett bankokkal? Tett-e miniszterelnökünk egyáltalán említést a PSZÁF felelősségéről? Lépett-e az ügyben, hogy valakit is felelősségre vonnának a PSZÁF vezetésében? Tett-e lépéseket, hogy a brókercégek károsultjait ne a bankok által finanszírozott befektetési alapokból kárpótolják, hanem a brókercégek botrányában igencsak elalvó és felelős PSZÁF felettes szerve, a más területen amúgy rendkívül bőkezű Magyar Nemzeti Bank? Nem. Mindezt nem mondta, és nem tette miniszterelnökünk, hanem hamar kikiáltotta az általa már régóta célkeresztben tartott bankokat a felelősnek. Ezért nevezem őt a populizmus mértékegységének. Mérnöki fogalomra lefordítva: egy perc alatt 180 fokos fordulatot ad egy ténynek, helyzetnek.