Előfizetés

Áll a bál a Zeneakadémián - Cáfol a kancellár

Publikálás dátuma
2015.04.27. 16:39
Fotó: Vajda József/Népszava
Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora az MTI-nek hétfőn nem kommentálta a Fidelio értesüléseit, amelyek szerint az egyetem kancellárja pénteken azonnali hatállyal visszavonta a vezető beosztású alkalmazottak megbízatását, így az övét is. Kupper András szerint erről szó sincs: egyeztetések zajlanak egy tervezett szervezeti átalakításról, de senkinek nem vonta vissza a megbízatását, sőt, mindenkinek a munkájára számít. A fidelio.hu arról írt, hogy a pattanásig feszült helyzetben nem látszik a megegyezés lehetősége. 

Vigh Andrea az MTI-t hétfő délelőtt arról tájékoztatta, hogy a nap folyamán egyeztetéseket folytat a fenntartó minisztériummal a kialakult helyzetről, és reményei szerint keddre talán már előrelépés érhető el az ügyben. Mint mondta, egyelőre nem kíván nyilatkozni, mert pillanatnyilag nem tud többet mondani annál, mint ami a Fidelio online kiadásában vasárnap megjelent.

Káosz a Zeneakadémián - ezzel a címmel közölt írást a fidelio.hu. A szakportál ebben egyebek mellett azt írja, hogy Kupper András, a december végén kinevezett kancellár és az intézmény szakmai vezetésének - rektor és szenátus - viszonya soha nem látszott felhőtlennek, a héten történt események fényében pedig már végképp reménytelennek tűnik a helyzet konszolidációja. Kedden a Zeneakadémia húsztagú szenátusa egy emberként szavazta le a kancellár előterjesztéseit, az SZMSZ-re vonatkozó javaslatát a kancellár még az ülésen visszavonta, erről így szavazni sem lehetett. A Szervezeti és Működési Szabályzat pedig az egyetemi működés talán legfontosabb alapdokumentuma, amelynek február végéig konszenzussal meg kellett volna születnie. A portál több forrásból úgy értesült, hogy a vezető beosztású alkalmazottakat - mintegy tucatnyi embert, a programszervezéstől a jogi osztályig - arról tájékoztatták pénteken, hogy a kancellár azonnali hatállyal visszavonja megbízatásukat. Bár elvben lehetőség van arra, hogy közülük bárki megbízott igazgatóként folytassa munkáját, végleges kinevezésekre csak új pályáztatások nyomán kerülhet sor - ezeket a pályázatokat viszont csak egy elfogadott SzMSz-nek megfelelően lehet kiírni.

Kupper András a visszavonást az MTI-nek hétfőn nyilatkozva kategorikusan cáfolta. Elmondása szerint szervezeti átalakítással szeretné hatékonyabbá tenni az egyetem gazdasági-jogi-műszaki működését, azokat a területeket tehát, amelyekért egy kancellár felelős. Az átalakítás tehát nem vonatkozna az oktatási-kutatási területre. Az átalakítás legfontosabb feltétele a szervezeti és működési szabályzat (SZMSZ) megváltoztatása lenne, Kupper András azonban kénytelen volt visszavonni tervezetét a szenátus múlt heti ülésén, miután kiderült, hogy nincs kellő támogatottsága.

Közlése szerint felállítottak egy kodifikációs bizottságot, amely részletesen áttekinti a tervezetet, reményei szerint így elérhető lesz a konszenzus. Az SZMSZ módosításának elfogadása után kerülhet sor az új vezetői pályázatok kiírására. A kancellár azt nyilatkozta: : minden jelenlegi vezető munkájára számít továbbra is. Jelezte azt is, hogy a munkatársakat nem szeretné kész helyzet elé állítani, ezért megkezdte a velük való személyes konzultációt.

Forgalomkorlátozás lesz az M0-son

Építési munkálatok miatt több helyen forgalomkorlátozás lesz az M0-s autóút M1-es és M7-es autópálya közötti szakaszán hétfő este nyolc órától kedd hajnali öt óráig. 

A közlemény szerint a forgalomkorlátozás rendőri irányítás mellett zajlik majd, a forgalmat egyszerre legfeljebb 10 percig állítják meg. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából az M0-s autóút M1-es és M7-es autópálya közötti, 2,7 kilométer hosszú szakaszának bővítése során a bal pálya kiépítésével kétszer három sávot alakítanak ki.

Az ellenzék is beleszólhat? - Kibővült a brókerbotrányt vizsgáló albizottság

Az eredeti 7 helyett 9 tagú lesz a parlament költségvetési bizottságának a brókerbotrányt vizsgáló albizottsága, miután a költségvetési bizottság hétfői ülésén elfogadta a bővítést.

A testület elfogadta, hogy Szűcs Lajos (Fidesz) legyen az albizottság elnöke. A jelenlegi fideszes tagok - Boldog István, Kerényi János és Witzmann Mihály - mellé László Tamás került be az albizottságba. Az ellenzéket Schmuck Erzsébet (LMP), Hegedűs Lorántné (Jobbik), Szelényi Zsuzsanna (független) és Szakács László (MSZP) képviseli. 

Szelényi Zsuzsanna az ülésen "cirkusznak" nevezte azt, hogy eredetileg 4 kormánypárti képviselővel alakult meg a bizottság.

Szűcs Lajos elnök - aki egyben a költségvetési bizottság alelnöke is - közölte, hogy az albizottság a jövő héten tartja a következő ülését. A költségvetési bizottság az ellenzéki képviselők igenlő és a kormánypártiak nemleges szavazatával úgy döntött, hogy nem kapcsolódik be a pénzügyi közvetítőrendszer fejlesztésére, valamint az egyes adótörvények módosításáról szóló törvényjavaslatok részletes vitájába. Szűcs Lajos ezt azzal indokolta, hogy a jövő évi költségvetés hamarosan kezdődő tárgyalása sok munkát ad a bizottságnak.

A bizottság szintén a kormányparti tagok szavazataival nem vette tárgysorozatba a több MSZP-s képviselő által jegyzett határozati javaslatot. A szocialista képviselők azt akarták elérni, hogy a jövő évi költségvetésben legalább 50 százalékkal emeljék a minimálbért. Szakács László azzal indokolta a javaslatot, hogy megjelent a "dolgozói szegénység", sok embernek hiába van munkája, a fizetésből nem tudja eltartani a családját.